Gyógyítás kiadások helyett: Új technológia az egészségügyben

forrás Prim Online, 2012. április 27. 08:31

Az Enterprise Group a Magyar Kórházszövetség XXIV. kongresszusán mutatta be legújabb fejlesztését, az Enterprise Multi Medikai Alkalmazást (EMMA). Az integrált szoftverrendszer a fekvő- és járóbeteg-ellátó intézmények, háziorvosok és a gyógyításban résztvevő egyéb egészségügyi szervezetek számára készült.

Új távlatok az egészségügyi informatikában

Az ötmilliárd forintosra becsült magyarországi egészségügyi informatikai piacon a kórházak ma az indokoltnál jelentősen többet költenek rendszereik működtetésére. A jelenlegi informatikai rendszerek többnyire szigetszerűen működnek, technológiailag elavultak és fenntartási, illetve jogszabály követési oldalról költségessé váltak, felhasználói oldalról pedig számos kívánnivalót hagynak maguk után.
A magyar egészségügyben napjainkig nem létezett olyan átfogó informatikai megoldás, amely biztosítja az általános betegellátási adminisztráción túl a sokféle és speciális medikai szakfeladat adatregisztrációjára és kiértékelésére alkalmas programok és folyamatirányítási rendszerek egységbe foglalását.
A piacon egyedülálló, valódi háromrétegű technológián alapuló Enterprise Multi Medikai Alkalmazást az Enterprise Group szakemberei a magyar egészségügyi rendszer speciális sajátosságait figyelembe véve fejlesztették ki.

 



A lelet utazik, nem a páciens

A gyógyítói tevékenység teljes vertikumát lefedő rendszer hazánkban is megteremti az európai színvonalú betegellátás informatikai alapjait. Végigköveti a teljes beteg-életutat, és megoldást jelent a páciensadatok dinamikus, rugalmas és egységes tárolására – akár felhőalapú informatikai rendszerekben is. A medikai szoftver tudásbázisa hozzájárul a gyorsabb helyzet- és állapotfelméréshez, a lehetséges eljárások kiválasztásához, és az eredmények kiértékeléséhez.
Az Enterprise Multi Medikai Alkalmazás egyetlen rendszerbe foglalja többek között a kórházakat, a rendelőintézeteket, a családorvosokat, a mentőszolgálatot, valamint rendelkezik központi betegfelvétel- és betegirányítási funkcióval és jól paraméterezhető előjegyzési rendszerrel. Az alkalmazást intézményenként csak egy helyen kell kiépíteni, az adatokat pedig elég egyszer, az adat keletkezési helyén regisztrálni, mivel az alkalmazás használata valós idejű adatrögzítésre épül. Így például a háziorvos jogosultság szerint online lefoglalhatja páciense számára a szakorvosnál az időpontot, aki betekintést nyer a beteg kórelőzményeibe, korábbi labor-, CT- vagy röntgeneredményeibe.

Gyógyítás kiadások helyett

Az alkalmazás az ellátás adatait költséghelyekhez rendelve kezeli. A ráfordítási adatok on-line feldolgozásával, értékelésével tovább csökkenthetők a ráfordítások: az intézmények teljes transzparencia mellett érhetnek el jelentős pénzügyi megtakarítást. A szoftverrendszer szolgáltatása lehetővé teszi az adatok rendszerezett összevetését is, így elősegíti többek között a kapacitások megjelenítését vagy az egy betegre eső költségek és bevételek elemzését. Ennek következtében a betegút és a hozzá rendelt költségek adatai végigkövethetők, emellett csökkennek az adminisztrációs terhek is. Az Enterprise Group megoldása bármely elterjedt – akár ingyenes, nyílt forráskódú – adatbázis-kezelővel képes együttműködni, ezért jelentősen csökkenthetők a bevezetési és üzemeltetési költségek is.
Mivel az egészségügyi vezetők és szakdolgozók így jelentősen kevesebb időt töltenek adatregisztrációval, ismételt adatbevitellel, több hasznos idejük marad a gyógyításra, valamint az alapvető betegellátási folyamatok irányítására és ellenőrzésére.

 



Számtalan további előny

Az Enterprise Multi Medikai Alkalmazás számos előnyt kínál a menedzsment, az egészségügyi kontrolling és a szakdolgozók számára egyaránt.
A valódi háromrétegű technológiának köszönhetően külön-külön rétegre kerül a megjelenítés, az üzleti logika és az adatbázis-kezelés. Az új rendszer könnyedén integrálható a már meglévő szoftver- és hardverelemekkel, és hatékonyan együttműködik a legkülönfélébb, külső rendszerekkel (gazdasági-, élelmezési, PACS-, gyógyszer-gazdálkodási rendszerrel) is. Felhasználóbarát felületének köszönhetően az EMMA egyszerűen használható, és jogosultságnak megfelelően bármikor, bárhonnan, akár mobileszközről – laptopról, táblagépről vagy mobiltelefonról – is elérhető. Az alkalmazás hatékonyan támogatja a medikusi és szakdolgozói továbbképzést, és az önképzést, annak köszönhetően, hogy szakmai leírások – tudományos kutatási eredmények, képek és ábrák vagy akár irodalomjegyzék – kapcsolhatóak az egyes diagnózisokhoz.
A funkciók használatát, valamint többek között az adatbevitelt, visszakeresést, módosítást és adatfelhasználást jogosultságok alapján lehet szabályozni, illetve korlátozni, így garantált az információk maximális biztonsága. A nagyfokú üzemeltetési biztonság mellett pedig a szolgáltató folyamatos technikai és felhasználói támogatást, szaktanácsadást, valamint rendszeres szoftverfrissítést is biztosít.

További információk az alábbi linkeken érhetők el:
Technológiai ismertető: http://www.enterprisegroup.hu/uploads/EMMA_White_Paper.pdf
Termékismertető:     http://www.enterprisegroup.hu/EMMA_bemutato_enterprisegroup.pdf
Infovideo:         http://www.youtube.com/watch?v=E4_SmZ72SaQ


 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05