Gázkereskedő rendszert vett az MVMP

forrás Prim Online, 2012. május 22. 12:04

A multi-utility (több közműves) ellátás irányába elmozduló MVM Partner az IP Systems megoldását választotta földgáz-kereskedelmi tevékenységének informatikai támogatására. A tavalyi évben összesen 11,89 milliárd m3 volt hazánk földgázfelhasználása, ebből a versenypiacon 7,88 milliárd m3 került hasznosításra, míg a háztartások fogyasztása 3,47 milliárd m3 volt.

A piac telítettsége következtében más szektorokhoz (pl. a telekommunikációs vagy környezeti szolgáltatások) hasonlóan az energiaszolgáltatás területén is egyre inkább megfigyelhető az elmozdulás a multi-utility ellátás irányába. A villamosenergia-versenypiacon mára vezető szerepet betöltő MVM Partner is ezért lépett be kereskedőként a csaknem 8 milliárd m3 éves felhasználású földgázversenypiacra, mely tevékenység támogatására informatikai megoldást keresett.

„Bár a gyökereink a villamos energiában vannak, a versenypiacon dolgozó kereskedő cégként nem tehetjük meg, hogy csak egy típusú energiafajtához ragaszkodjunk. Inkább szeretnénk kihasználni a két terület szinergiáját. Ezért olyan informatikai támogatást kerestünk, mely integrálható a már meglévő rendszereinkhez (CRM, számlázás, ügyviteli rendszerek), másrészről pedig biztosítja az energiafelhasználás és kapacitások optimalizálásához szükséges analitikát” – mondta Major György, az MVM Partner vezérigazgatója.

Az MVMP szakemberei az IP Systems Kft. Trading Energy Platform nevű rendszere mellett döntöttek, mivel ez volt a legkiforrottabb megoldás, amely esetében a rendkívül szoros bevezetési határidő is biztosítható volt.

„Az energiapiacon végbement liberalizáció ébresztette fel azt az igényt, hogy az energiakereskedelmet informatikai megoldásokkal támogassuk. A Trading Energy Platform koncepciójának kialakításakor így alapvető szempont volt, hogy olyan egységes energiakereskedelmi rendszert valósítson meg, amely egyaránt alkalmas földgáz- és villamosenergia-kereskedelmi tevékenység támogatására az iparági legjobb gyakorlatok, valamint a törvényi megfelelőségek figyelembe vételével” – magyarázta Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezető igazgatója.

A Trading Energy Platform bevezetésekor az IP Systems szakembereinek a rövid határidőn és az integráción túl számos egyéb kihívásra is választ kellett adniuk, így például a szoftvernek mind a tárolói, mind a szállítórendszeri használat támogatását biztosítania kellett, vagyis a földgáz keletkezési helyétől az ügyfél ellátásáig elősegíteni az MVMP üzleti folyamatait.

„A technológia előállításában és szakmailag egyaránt jelentős segítséget nyújtott számunkra az IP Systems, összességében azt a profizmust kaptuk, amire számítottunk” – mondta a projekt eredményeiről Major György hozzátéve, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik, hiszen az IP Systems a rendszer átadása óta is támogatja az üzemeltetést.
 

Kulcsszavak: MVM földgáz IP Systems

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09