Letölthető az Apple Mountain Lion operációs rendszere

forrás Prim Online, 2012. július 25. 19:58

Az Apple bejelentette, hogy az OS X Mountain Lion, a világ egyik legfejlettebb asztali operációs rendszerének kilencedik fő kiadása letölthető a Mac App Store alkalmazás-áruházból. A Mountain Lion kétszáznál is több új, innovatív funkciója között megtalálható a rendszerbe épített iCloud szolgáltatás, a megújult Messages üzenetkezelő, a Notification Center értesítéskezelő, a rendszerszintű megosztási funkció, a Facebook beépített támogatása, a Dictation diktálási funkció, az AirPlay Mirroring tartalomtükrözés és a Game Center játékszolgáltatás. A Lion és a Snow Leopard operációs rendszer felhasználói 15,99 eurós áron frissíthetnek a Mountain Lion rendszerre.

Néhány funkció a Mountain Lion kétszáznál is több újdonsága közül:

• Az iCloud beépített támogatása. Segítségével egyszerűen beállítható a Mail levelezőprogram, a kapcsolati adatokat kezelő Contacts, a Calendar naptár-, az üzenetkezelő Messages, az emlékezetőkért felelős Reminders és a jegyzetkezelő Notes alkalmazás. Az iCloud integrációja révén naprakészen tarthatóak a személyes fájlok – például az iWork-dokumentumok – a felhasználó összes készülékén.
• Teljesen új Messages üzenetkezelő alkalmazás. Az iChat helyébe lépő alkalmazással a Mac számítógépekre is megérkezik az iMessage szolgáltatás. Így a felhasználók bárkinek küldhetnek üzenetet az iPhone, iPad és iPod touch készülékekre, valamint a többi Mac számítógépre.
• Notification Center. Egy központ, amely hatékonyan kezeli a felhasználónak szóló értesítések megjelenítését, valamint egyszerűen hozzáférhetővé teszi a Mail, a Calendar, a Messages és a Reminders alkalmazás, a rendszerfrissítések és a külső fejlesztőktől származó alkalmazások értesítéseit.
• Rendszerszintű megosztás. Használatával gyorsan, más alkalmazásra való átváltás nélkül oszthatók meg a linkek, fotók, videók és egyéb tartalmak, illetve a Facebook, a Twitter, a Flickr, a Vimeo és más külső szolgáltatások használatához csak egyszer kell bejelentkezni.
• A Facebook beépített támogatása. A felhasználó közvetlenül az alkalmazásokból tehet közzé fotókat, linkeket és megjegyzéseket. Automatikusan felveheti Facebook-ismerősei adatait a Contacts alkalmazásba, sőt akár állapotfrissítéseket is közzétehet a Facebookon a Notification Center központból.
• Dictation. Ez a funkció az írásra szolgáló alkalmazásokban mindenütt lehetővé teszi a szövegek diktálását – az Apple és a külső fejlesztők szoftvereiben egyaránt.
• AirPlay Mirroring. Az AirPlay-alapú tükrözési funkcióval a Mac kijelzőjén megjelenített, akár 1080p felbontású tartalom egy Apple TV eszközön keresztül egyszerűen, vezeték nélkül, biztonságos adatfolyamként továbbítható a HDTV-készülékekre. A technológia a hangtovábbítást is lehetővé teszi a vevőberendezésekre és az AirPlay-kompatibilis hangszórókra.
• Game Center. Az iOS rendszerből jól ismert, népszerű közösségi játékhálózat immár a Mac-felhasználóknak is elérhetővé teszi az ismerősökkel élőben együtt játszható játékokat, melyekben egyformán részt vehetnek a Mac számítógépről és az iPhone, iPad vagy iPod touch készülékről játszók.

A Mountain Lion további funkciói közé tartozik az új Gatekeeper szolgáltatás, amellyel biztonságosabban tölthetők le az alkalmazások az internetről, a Power Nap funkció, amely a Mac alvó állapotában is automatikusan frissíti az alkalmazásokat és a rendszert, valamint a gyorsabb Safari böngésző. A kínai felhasználóknak szánt újdonságok között van a jelentősen továbbfejlesztett szövegbevitel, egy új kínai szótár, az egyszerű beállítási lehetőség a népszerű e-mail szolgáltatókhoz, a Baidu-keresés a Safari böngészőben és a beépített megosztás a Sina Weibo blogszolgáltatáshoz, valamint a népszerű Youku és Tudou videomegosztóhoz.

Árak és elérhetőség
Az OS X Mountain Lion rendszer 15,99 eurós áron vásárolható meg a Mac App Store áruházban. A Mountain Lion telepítésének előfeltétele a Lion vagy a Snow Leopard rendszer (az OS X 10.6.8-as vagy újabb verziója), valamint 2 GB memória és 8 GB szabad lemezterület. A rendszerkövetelmények és a kompatibilis rendszerek teljes listája a következő címen található meg: apple.com/osx/specs. A csak a Mountain Lion rendszerrel használható OS X Server rendszer 15,99 eurós áron vásárolható meg a Mac App Store áruházban. Az OS X Mountain Lion Up-to-Date frissítés díjmentesen elérhető a Mac App Store áruházban minden olyan vásárló számára, aki 2012. június 11-e óta erre jogosult új Mac rendszert vásárolt az Apple-től vagy valamelyik hivatalos Apple-viszonteladótól.

Kulcsszavak: Apple opsys Mac OS X

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09