Boda Károly munkája nyerte el az „Év információbiztonsági szakdolgozata” címet

forrás Prim Online, 2012. szeptember 20. 09:11

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület kihirdette az „Év információbiztonsági diploma-, és szakdolgozata” pályázat nyertesét. Az idén már hetedik alkalommal kiírt pályázattal az Egyesület célja, hogy támogassa azokat a fiatal információbiztonsággal foglalkozó egyetemi és főiskolai hallgatókat, akik szak- vagy diplomadolgozatukat az információbiztonság témakörében írják. 2012-ben Boda Károly – a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója - nyerte el a megtisztelő címet.

Az „Év információbiztonsági diplomadolgozata” cím nyilvános pályázatként lett meghirdetve, amelyen a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói indulhattak. Az értékelést követően az Egyesület Bíráló Bizottsága Boda Károlynak ítélte a díjat „Böngészőfüggetlen rendszerujjlenyomat, mint webes nyomkövetési módszer kidolgozása és vizsgálata”című dolgozatáért.

A nyertes pályaműben a webes nyomkövetés jelentős szerepéről ír, amely alapján a felhasználók tevékenységét és szokásait figyelhetik meg, és abból ízlésprofilokat tudnak kialakítani a marketing szakemberek. A nyomkövetési technikák legfejlettebb formája az ujjlenyomatozás, amely a böngészőprogramon keresztül speciális módon készít egy személyhez rendelhető egyedi azonosítót. Ez a módszer vagy magát az eszközt (számítógépet) vagy a mögötte rejlő embert (potenciális fogyasztót) képes azonosítani. A dolgozatban a webes nyomkövetési technikákat mutatja be Boda Károly, nagy hangsúlyt fektetve az ujjlenyomatmódszerekre és azok technikai hátterére. Dolgozatának kiemelkedő eleme az a saját fejlesztésű alkalmazás, mely képes megtéveszteni az ujjlenyomatozó eszközöket, és ilyen módon megvédheti a gyanútlan felhasználót attól, hogy internetes mozgását, szokásait, érdeklődési területét, és ilyen módon magánéletét lekövessék.

A rendezvényen a díjazott bemutatta dolgozatát, majd válaszolt a szakmai közönség kérdéseire. Az erkölcsi elismeréssel és utazási utalvánnyal járó díjat az Egyesület elnöke, Gasparetz András adta át szeptember 19.-én, az Egyesület LII. Információvédelem menedzselése szakmai fórumán. A nyertes idén is, immár negyedik alkalommal, az utazási utalvány mellett a Herendi Porcelánmanufaktúra „bölcs bagoly” porcelánfiguráját is átvehette dr. Ködmön István, az Egyesület alelnöke nevében Tarján Gábor alelnöktől és Csuka Dénes titkártól.

További szakdolgozatokat is díjazott az Egyesület, hiszen szakmaiságukkal szintén felhívták a bíráló bizottság figyelmét. Különdíjas lett Szentgáli Gergely (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), valamint Fülöp Árpád és Virág Péter közös szakdolgozatukkal (Budapesti Corvinus Egyetem), akik munkáját szintén a Herendi Porcelánmanufaktúra által felajánlott bagoly porcelánfigurával díjazták. Gasparetz András elismerő oklevelet adott át Fazekas Péternek (Dunaújvárosi Főiskola), valamint Danis Mihálynak (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) beküldött szakdolgozatukért.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09