Elképesztően vékony a megújult iMac

forrás: Prím Online, 2012. október 25. 18:03

Az Apple bemutatta a teljes egészében megújult iMac számítógépet, amely lenyűgöző dizájnnal, csökkentett tükröződésű kijelzővel és gyorsabb processzorokkal érkezik. A harmadik generációs, négymagos Intel processzorok, a hatékony NVIDIA grafika, valamint a Fusion Drive nevű új háttértár-konfigurációs lehetőség jóvoltából az új iMac az Apple eddigi legfejlettebb asztali számítógépe.

Az új, kívül-belül újratervezett iMac alumínium–üveg házában elődjéhez képest 40 százalékkal kisebb helyen fér el a nagy teljesítményű technológia. A számítógép pereme pedig mindössze 5 mm vastag. Mindez páratlanul pontos illesztésekkel és kidolgozással egészül ki. Így az iMac asztali számítógépként a külsejével és a belsejével is lenyűgöző hatást kelt. Az új iMac alapoktól újratervezett kijelzője 75 százalékkal kevésbé tükröződik, de ugyanolyan gazdagon jeleníti meg a színeket és ugyanolyan élesek a kontrasztjai. Az új dizájnban a képernyőt fedő üveg teljes felületén laminálva van az LCD kijelzőre. A külső felületet precíziós plazmafelviteli módszerrel borítják be tükröződésgátló réteggel. Valamennyi iMac-kijelzőt egyénileg, spektroradiométer használatával kalibrálják.

Az új iMac a harmadik generációs, négymagos Intel Core i5 processzorok mellett Intel Core i7 processzorral is konfigurálható. A 60 százalékkal gyorsabb működés a nagy grafikai igényű alkalmazások és a bonyolultabb játékprogramok használata során is megmutatkozik. Az új iMac alapkonfigurációjában 8 GB 1600 MHz-es memória és 1 TB-os merevlemez található. A legjobb teljesítmény érdekében a választható konfigurációs lehetőségek között akár 32 GB memória és új, 3 TB-os merevlemez vagy 768 GB-os flash tároló szerepel. A két Thunderbolt és a négy USB 3.0 porttal az új iMac sokoldalúbban bővíthető, és még inkább támogatja a nagy teljesítményű perifériák csatlakoztatását.

A Fusion Drive egy olyan új, innovatív tárolómegoldás, amely a flash tárolók teljesítőképességét ötvözi a merevlemezek kapacitásával. Egy 128 GB-os flash meghajtót kombinál egy normál, 1 vagy 3 TB-os meghajtóval. Így egyetlen tárolókötet jön létre, amely intelligens fájlkezeléssel optimalizálja az írási és olvasási teljesítményt. A Fusion Drive alkalmazkodik az iMac-felhasználó tartalomhasználati szokásaihoz, és a leggyakrabban használt fájlokat, alkalmazásokat a flash meghajtóra helyezi át. Így az iMac gyorsabban működik, és gyorsabb a fájlokhoz való hozzáférés.

Az Apple emellett harmadik generációs, kétmagos Intel Core i5 és négymagos Intel Core i7 processzorokkal frissítette a Mac mini számítógépet. Az új processzorok akár kétszeres teljesítményre képesek, integrált grafikus processzoruk pedig akár 65 százalékkal gyorsabb. A Mac mini alapfelszereltségéhez 4 GB 1600 MHz-es memória is tartozik, amely 16 GB-ig bővíthető. A lenyűgözően kisméretű alumíniumházát megtartó új Mac mini négy USB 3.0 portot is felvonultat a Thunderbolt és a HDMI port, az SDXC-kártyahely és a Gigabit Ethernet, valamint a FireWire 800 csatlakozó mellé.

Az iMac és a Mac mini modellek egyaránt megfelelnek az Energy Star 5.2 szabvány szigorú követelményeinek, és kiérdemelték az EPEAT Gold minősítést. Az iMac tétlen állapotban akár 50 százalékkal kevesebb energiát használ, mint az előző generációs modellek. LED-es háttér-világítású kijelzője higanymentes, és arzénmentes üvegborítással készül. A Mac mini megőrizte világelsőségét: továbbra is a világ legenergiatakarékosabb asztali számítógépe, amely mindössze 11 wattot fogyaszt tétlen állapotban. Az iMac és a Mac mini kábelei és alkatrészei nem tartalmaznak brómtartalmú égésgátlókat. Az Apple a számítógépeket magukat és csomagolásukat egyaránt újrahasznosítható anyagok felhasználásával, az alapanyag-takarékosság jegyében tervezte.

Az új iMac és Mac mini számítógépeken is az OS X Mountain Lion rendszer fut. A rendszerben többek között megtalálható az Üzenetek alkalmazás, az Értesítési központ, a rendszerszintű megosztás, az AirPlay-tükrözés, a Diktálás funkció és a Game Center játékközpont. A Mac fokozott biztonságáról a Gatekeeper szolgáltatás gondoskodik. Az OS X alapjaiba épített iCloud szolgáltatással a Mountain Lion felhasználói minden eddiginél könnyebben tarthatják naprakészen és szinkronban adataikat Mac számítógépükön és iPhone, iPad, valamint iPod touch készülékükön.

Árak és elérhetőség
A 21,5 hüvelykes iMac 2,7 GHz-es, Turbo Boost technológiával akár 3,2 GHz-ig gyorsítható, négymagos Intel Core i5 processzorral és NVIDIA GeForce GT 640M különálló grafikus processzorral 429 990 Ft (forgalmi adó nélkül 338 575 Ft) ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba. A 2,9 GHz-es, Turbo Boost technológiával akár 3,6 GHz-ig gyorsítható, négymagos Intel Core i5 processzorral és NVIDIA GeForce GT 650M különálló grafikus processzorral szerelt modell ajánlott fogyasztói ára 499 990 Ft (forgalmi adó nélkül 393 693 Ft). A 21,5 hüvelykes iMac novembertől lesz elérhető az Apple Online Store áruházban (www.apple.com/hu), az Apple Store üzletekben és az Apple hivatalos viszonteladóinál.

A 27 hüvelykes iMac 2,9 GHz-es, Turbo Boost technológiával akár 3,6 GHz-ig gyorsítható, négymagos Intel Core i5 processzorral és NVIDIA GeForce GTX 660M különálló grafikus processzorral 599 990 Ft (forgalmi adó nélkül 472 433 Ft) ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba. A 3,2 GHz-es, Turbo Boost technológiával akár 3,6 GHz-ig gyorsítható, négymagos Intel Core i5 processzorral és NVIDIA GeForce GTX 675MX különálló grafikus processzorral szerelt modell ajánlott fogyasztói ára 669 990 Ft (forgalmi adó nélkül 527 551 Ft). A 27 hüvelykes iMac decembertől lesz kapható az Apple Online Store áruházban (www.apple.com/hu), az Apple Store üzletekben és az Apple hivatalos viszonteladóinál.

A Mac mini Turbo Boost technológiával akár 3,1 GHz-ig gyorsítható, 2,5 GHz-es, kétmagos Intel Core i5 processzorral, 4 GB memóriával és 500 GB-os merevlemezzel 195 990 Ft (forgalmi adó nélkül 154 323 Ft) ajánlott fogyasztói áron kerül az üzletekbe. A 2,3 GHz-es, Turbo Boost technológiával akár 3,3 GHz-ig gyorsítható, négymagos Intel Core i7 processzorral, 4 GB memóriával és 1 TB-os merevlemezzel szerelt modell ajánlott fogyasztói ára 257 990 Ft (forgalmi adó nélkül 203 142 Ft). Az OS X Server rendszerű, 2,3 GHz-es, Turbo Boost technológiával akár 3,3 GHz-ig gyorsítható, négymagos Intel Core i7 processzorral, 4 GB memóriával és 1 TB-os merevlemezzel szerelt modell ajánlott fogyasztói ára 319 990 Ft (forgalmi adó nélkül 251 961 Ft). A Mac mini már kapható az Apple Online Store áruházban (www.apple.com/hu), az Apple Store üzletekben és az Apple hivatalos viszonteladóinál.

Az Apple a további technikai adatokról és személyre szabott konfigurációs lehetőségekről online, az apple.com/hu/imac és az apple.com/hu/mac-mini oldalon nyújt bővebb tájékoztatást.

Kulcsszavak: Mac mini iMac Mac Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50