Ugrásszerűen növekvő Android fenyegetettség

forrás: Prím Online, 2012. november 27. 13:38

A finn F-Secure, a világ vezető IT-biztonsági vállalata kiadta a 2012. harmadik negyedéves Mobile Threat Report jelentését a legfontosabb mobilfenyegetésekről, illetve a különböző mobil platformokat érintő trendekről. A riport Android dominanciáról számol be mind a kártevők számában, mind az új malware-ek megjelenési ütemében, amelyet csak erősít, hogy az Android operációs rendszert futtató készülékek piaca is egyre növekszik. A harmadik negyedévben összesen 51 447 egyedi androidos kártevőt regisztráltak, ami rendkívülinek számít. A sebezhetetlenségéről híres iOS mobil operációs rendszer sem maradt érintetlen: a Fidall applikáció a készülék kontakt-listáját lopja el és kéretlen üzeneteket küld az így kinyert címekre. Szintén említésre méltó, hogy a Nokia ugyan egyáltalán nem foglalkozik tovább a már csak „karbantartási módban” lévő Symbiannal, a rendszeren futó kártevők még messze vannak a kihalástól: 2012 harmadik negyedévében 21 új, a platformot érintő víruscsaládot regisztráltak.

Az F-Secure Mobile Security minden Android eszközre érvényes általános vírusvédelme mellett többek között olyan hasznos funkciókkal is rendelkezik, mint böngészővédelem, nemkívánatos SMS-ek és MMS-ek blokkolása, vagy a gyermekek megóvása a nemkívánatos tartalmaktól és internetezési szokásaik kontrollja.

Android: kiütéses győzelem a kártevőpiacon


Az androidos készülékek eladásinak robbanásszerű növekedése kapcsán várható volt, hogy a mobil fenyegetések területén a platformon futó kártevők fognak dominálni: a harmadik negyedévben 51 447 egyedi kártevőt, 42 új családot, illetve már létező családok újabb variációit regisztrálták. Ebben a negyedévben a két legjellemzőbb Android fenyegetettség a profitszerzés céljából indított SMS küldő aktivitások és a fertőzött készülékről történő információlopás volt.


A növekedés a Google Bouncer, a Google Play Store (korábban Android Market) biztonsági megoldásának bevezetése ellenére is kimagasló. A Google Bouncer a Play Store-ban minden új és már meglévő applikációt és fejlesztőt átvizsgál kártevők után kutatva. Habár a Google állítása szerint ez a hozzáadott biztonsági funkció 40 százalékos csökkenést mutatott a malware fertőzések számában, technológiai konferenciákon kimutatásokkal igazolták, hogy a Bouncer nyújtotta védelem kijátszható. Ettől eltekintve mégis úgy tűnik, hogy nem ez a jelentősen megnövekedett fertőzöttség alapvető oka. 2012 harmadik negyedévében a kártevők nagy hulláma vélhetően inkább tulajdonítható a nagyszámú Android készülék eladásokból adódó természetes következménynek, különösen Kínában és Oroszországban - előbbi 88 százalékos Android részesedéssel immáron a legnagyobb okostelefon-piac.

Veszélyben a Blackberry-k és az iOS is


A harmadik negyedévben iOS 6-ra frissülő iOS platform összesen 197 sérülékenység javítását is tartalmazza, amelyek jelentős része a webkit böngészőhöz köthető. Eltekintve a FinSpy esetétől, ebben a negyedévben az iOS platformot érintő egyetlen említésre érdemes kártevő az Androidot is fertőző Fidall volt. A Fidall app a fertőzött eszközön található kapcsolat információkat juttatja el egy távoli szerverre, majd spam SMS-eket küld az adott telefonszámokra, amelyek az app letöltését elindító linket tartalmazzák.


A harmadik negyedévben a Zitmo (a Zeus malware mobil verziója) egy új változatát is azonosították, amely a Blackberry készülékeket támadja. A bankoló kártevő célja azonban ugyanaz maradt: ellopni azt a mobiltelefonra küldött tranzakció-hitelesítő számot, amelyet a bankok küldenek ügyfeleiknek online tranzakciók jóváhagyásához. A Zitmo kártevő kinyeri az SMS-ből az adott számsort, és továbbítja azt egy távoli szerverre, így a bűnözők SMS-ben jóváhagyott utalásokat tudnak indítani.


A Zitmo mellett további említésre méltó felfedezés a harmadik negyedévben a szintén Blackberry-ket is érintő FinSpy trójai, amely egyúttal Android, Symbian, iOS és Windows Mobile operációs rendszereken is fut. A FinSpy képernyőképeket készít a fertőzött készülékről, megjegyzi a valós vagy virtuális billentyűzeten történő leütéseket, befolyásolja a Skpye kommunikációt, követi az eszköz helyzetét, valamint figyeli az SMS-eket és hanghívásokat.

Symbian: leállított fejlesztések, töretlen támadások


Annak ellenére, hogy a mobilfenyegetettségek területén még mindig az Androidra írt kártevők dominálnak, a Symbian platformot támadó kártevők is messze vannak a kihalástól – ez különösen igaz a fejlődő országokra, ahol lényegesen magasabb a rendszert használó készülékek aránya. 2012 harmadik negyedévében 21 új víruscsaládot és változatot fedeztek fel, ami 17 százalékos növekedés a második negyedévhez képest. Tipikus Symbian károkozó az a trójai, amely rendszerfrissítésnek vagy legális programnak álcázza magát.


A legtöbb Symbian kártevő Kínából származik, és általában profitszerzési céllal készülnek. A legtöbbjük (például a Fakepatch.A és a Foliur.A) SMS küldő aktivitásokhoz kapcsolható, jellemzően emeltdíjas számokra küldött üzenetekkel, vagy hasonló  prémiumszolgáltatásokra regisztrálják az eszköz tulajdonosát. Sőt, a PlugGamer.A családhoz tartozó kártevők például egyszerű, böngészű-alapú játékokkal szórakoztatják a felhasználót, amíg a háttérben emelt díjas szolgáltatásokat vesznek igénybe.

A teljes F-Secure Mobile Threat Report Q3 2012 letölthető a 
http://www.f-secure.com/static/doc/labs_global/Research/Mobile%20Threat%20Report%20Q3%202012.pdf weboldalról.

Az F-Secure Mobile Security legújabb verziója minden Android operációs rendszert futtató eszköz – okostelefonok, tabletek, okos TV-k és set-top-box-ok – számára védelmet nyújt. A termékről bővebb információ a www.antivirushaz.hu weboldalon érhető el.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50