Több nyugati újságot is támadtak a kínai hackerek

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 2. 09:44

A The New York Times után a Wall Street Journal és a Bloomberg informatikai rendszerébe is betörtek a kínai hackerek - vált ismertté pénteken Sanghajban.

    A The New York Times amerikai napilap még szerda este közölte, hogy október óta kínai hackerek többször bejutottak informatikai rendszerébe, megszerezve minden egyes alkalmazott jelszavát. A betolakodók vélhetően oknyomozó írások után kutattak, a lap ugyanis október végén Ven Csia-pao kínai miniszterelnök családjának vagyonáról és üzleti érdekeltségeiről közölt írást, azt állítva, hogy Ven és családja a politikus hivatali ideje alatt 2,7 milliárd dolláros vagyonra tett szert.


    A Bloomberg hírügynökség szintén  bejelentette, hogy a leendő elnök és hozzátartozói anyagi helyzetét nagyító alá vevő tavaly júniusi írása után kínai hackerek célpontjává vált. A hackerek többször próbálkoztak azzal, hogy beférkőzzenek az ügynökség informatikai rendszerébe.


    A Wall Street Journal ugyancsak hasonló kísérletekről számolt be, azt állítva: bizonyítéka van arra, hogy a rendszerébe bejutó hackerek kizárólag a lap Kínáról szóló tudósítását figyelték, nem kereskedelmi előnyök vagy felhasználói információk szerzése volt a céljuk. Kifejezett célpontot a lap pekingi irodájának munkatársai jelentették, akik többek közt Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár és gyilkos feleségének botrányáról és korrupciós ügyeiről írtak.


    A kínai külügyminisztérium szóvivője a vádakat felelőtlenek és mindenféle valós alapot nélkülözőnek nevezte. Hung Lej hozzátette: Kína maga is kibertámadások áldozata, az ország törvényei pedig tiltják az internetes kalózkodást és a világháló biztonságának megsértését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05