Alkalmazásbiztonság? - A leggyengébb láncszem a hálózatban

Ellenőrzés és láthatóság, valamint alkalmazásalapú sávszélesség-szabályozás a Cyberoam UTM termékeinél

forrás: Prím Online, 2013. február 19. 14:17

A Cyberoam, az egyik leggyorsabban fejlődő hálózatbiztonsági gyártó a világon, valamint az egyetlen olyan UTM gyártó, amely lehetővé teszi, hogy kis és nagyvállalatok is átfogó rálátással rendelkezzenek felhasználóik viselkedéséről teljes hálózatukon. A hálózatbiztonság egyik fontos része lett az alkalmazások kérdésköre, hiszen ezek mélyen beépültek a vállalati rendszerekbe és az az üzleti élet szerves részévé váltak. A használatban lévő, függetlenül telepített alkalmazások ráadásul már nem csak házon belül dolgoznak, hanem a világhálóra is kapcsolódnak, így további veszélyforrást jelentve az onnan érkező támadásoknál. A Cyberoam termékeinél így külön funkció segíti ezeknek a biztonságos beállítását, ellenőrzését és szabályozását.

A vállalati webes alkalmazásokat széles körben használják, ezek lehetnek CRM, ERP, CSM rendszerek, vagy online bankoláshoz és e-kereskedelemhez kapcsolódó részegységek is. A vállalati alkalmazások mellett a web végtelen számú alkalmazásnak is helyt ad, amelyek többsége csak néhány protokollon fut, mint a HTTP és a HTTPS – viszont nem feltétlenül használnak szabványos portokat. A mostanában népszerű trendek megjelenése, mint például a BYOD és a növekvő számú mobil applikációk szintén a webes alkalmazások számának biztos növekedését okozzák a vállalatoknál.

Figyelembe véve ezek népszerűségét és a felhasználók tőlük való függőségét az alkalmazások a támadások kedvelt célpontjaivá váltak. A piaci jelentések és felmérések azt mutatják, hogy a webes alkalmazások 80%-a sebezhető és csak idő kérdése, hogy kihasználják ezeket a gyengeségeket, de már 2012-ben is számos olyan biztonsági incidens történt, ahol ez a terület állt a támadások középpontjában. A vállalatoknak számolni kell az alkalmazások hálózatban történő használata miatt keletkező biztonsági kockázatokkal, amelyek magukban foglalják a rosszindulatú programokat, és vírustámadásokat, valamint a túlzott sávszélesség-felhasználást és még sok egyéb más biztonsági tényezőt.

Az internetes alkalmazások robbanásszerű növekedése sokszor zűrzavarhoz vezet a vállalatok hálózataiban, így az alkalmazási réteg alapú biztonság már nem szimplán opció egy szervezett számára. A felmerülő kérdések:
·    Megtudhatom és szabályozhatom, hogy milyen alkalmazások futnak a hálózatomon, és azokat kik használják?
·    Tudom csoportosítani ezeket típusaik és üzleti igényeik szerint?
·    Az alkalmazás ellenőrzés milyen szintje felel meg a meglévő védelmi megoldásaimnak?
·    Vajon a már meglévő biztonsági megoldásom tartalmaz webes alkalmazás védelmet?
·    Mennyire egyszerű a már meglévő biztonsági megoldásaim kezelése?

A Cyberoam hatékonyan kezeli a vállalatok hálózati biztonsággal kapcsolatos problémáit az „Alkalmazás ellenőrzés és láthatóság” funkcióval ellátott Cyberoam UTM berendezések segítségével. A megoldás lehetővé teszi az alkalmazások szabályozását a felhasználó az idő vagy a sávszélesség alapján, nagy rugalmasságot, valódi, minden réteget lefedő (L2-L8) átláthatóságot és ellenőrzést biztosítva. A fejlett alkalmazásszűrő osztályozza az alkalmazásokat a kockázati szintjük, technológiájuk és jellemzőik szerint, amely még kifinomultabb ellenőrzést tesz lehetővé. A proaktív védelmi modell szükségtelenné teszi a rendszergazdák kézi beavatkozását a biztonsági előírások frissítésekor, ha új alkalmazások kerülnek telepítésre.

A 7. réteghez kapcsolódó szolgáltatásai azonosítják és ellenőrzik a standard és nem standard HTTP portokat, valamint az olyan alkalmazásokat, amelyek véletlenszerű portokat vagy titkosított SSL csatornát használnak. Alkalmazásalapú sávszélesség-szabályozást valósít meg, melynek révén felgyorsítja a kritikus alkalmazásokat, miközben a web-szűrő funkción keresztül blokkolja a rosszindulatú programokkal fertőzött oldalakhoz való hozzáférést. A vállalatok az alkalmazásokat a saját igényeik alapján kategóriákba sorolhatják és kontrollálhatják az ezekhez való hozzáférését. Ezek lehetnek például „üzleti szempontból kritikus”, „szórakozás”, „kommunikáció”, „együttműködés”, stb.


A Cyberoam rendszer további technikai előnyei közé tartozik, hogy valós idejű védelmet biztosít bármilyen irányú fenyegetéssel szemben, gyorsan telepíthető, minimális konfigurációt igényel, valamint egyszerű navigációt biztosít a felhasználók számára. A Cyberoam rendszere kevés befektetéssel elérhető, és alacsony költséggel üzemeltethető, gyors megtérülést biztosítva a vállalat számára. A megoldás biztonságos üzleti környezetet teremt, ezáltal hatékonyabb üzletmenetet biztosít használójának, illetve garantálja a megfelelést a vállalati szabályozás által előírt követelményeknek.


A Cyberoam Layer 8 technológiája a felhasználót egy külön „8. szintként” kezeli a hálózati struktúrában. Ez a Felhasználói rétegnek nevezett szint a Cyberoam összes biztonsági moduljában megtalálható, így vállalati környezetben is lehetséges a felhasználókhoz kötődő rendszer kialakítása. A hálózati forgalom és a felhasználói aktivitás ezáltal teljesen átláthatóvá és kezelhetővé válik, a szükséges biztonsági döntések pedig nem csak az IP címekre, hanem a felhasználókra is alapozva születhetnek meg. A Cyberoam biztonsági modelljével részletes és hatékony biztonsági rendszerek alakíthatók ki, melyek vonatkozhatnak egyetlen felhasználóra, de könnyedén kiterjeszthetőek egy csoportra, munkakörre és akár alkalmazásra is.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50