Nem vagyunk őszinték a neten

Czipperer Dia, 2013. március 21. 11:15

Bizony internetezés közben sokak orra megnőhetne, ugyanis a G-Data és az NRC adatai világosan alátámasztják, hogy elég sok mindenről füllentünk a világhálón.

Könnyű sokszor internetes profilunk mögé elrejtőzni, vagy egy teljesen új személyazonossággal felruházni magunkat. „Ki veszi észre? És amúgy is, olyan sokan csinálják” – valahogy így indul a láncreakció. Na de nézzük, miről is hazudunk a neten!

 

A G-Data megbízásából készült felmérés szerint a magyar internetezők főleg végzettségükről, keresetükről és munkahelyükről állítanak valótlant. A fiatalok – akik még keresik az igazit – a párkereső oldalakon igyekeznek megszépíteni a valóságot, az idősebb korosztály pedig – meglepő módon, a Facebook adatlapján füllent kicsit.

 

Százalékos megoszlás tekintetében a társkereső oldalak vezetnek: itt a regisztrált tagok 12%-a hazudik valamiben, míg a Facebook esetében „csak” a felhasználók 9%-a. És a „Miben hazudnak?” kérdésre adott válaszok is eltérőek: az előbbi esetében főleg keresetükkel (29%) és végzettségükkel (24%) kapcsolatban lódítanak, míg a Facebookon inkább a hamis profilképek (25%), és a valótlan munkahelyi adatok (23%) dominálnak.

 

Facebook oldal - ábra

 

 

 

 Társkereső oldal - ábra

 

 

És persze valótlan profilok is akadnak szép számmal: hazánkban ez az arány 6%-ra tehető, ami több mint negyedmillió hamis adatlapot jelent. „Ez a szám felhívja a figyelmet arra is, hogy milyen fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy az interneten nem minden az, aminek látszik, és nem mindenki az, akinek mondja magát” – emelte ki az eredmények kapcsán Petrányi-Széll András, a G Data magyar kommunikációs vezetője.

 

A kutatás készítőinak jótanácsa, hogy nem kell, sőt nem ajánlott minden személyes adatot kiteregetnünk a közösségi oldalakon, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy szükségszerűen füllentenünk kellene ezekről.

 

A kutatást a G Data megbízása alapján az NRC piackutató készítette, az eredmények reprezentatívak a magyar internetezőkre nem, kor, lakhely és végzettség szerint.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09