Már fejlesztés alatt a vakoknak készülő okostelefon

Czipperer Dia, 2013. április 30. 13:40

Az okostelefon sokak számára egy áldás, azonban másoknak éppen, hogy hátrány. Gondoljunk csak a vakokra. Azonban úgy tűnik, az akadálymentesítés egyik fontos lépéseként a látássérültek számára is fejlesztenek ilyen telefont.

Kezdeményezések már korábban is akadtak (Siri, Say Text stb.), azonban mindezidáig a tökéleteshez közelítő megoldással sem találkoztunk. A 2011-es TED konferencián Summit Dagar vetette fel egy, kifejezetten vakok, gyengénlátók számára készülő Braille módszeren alapuló okostelefon ötletét, amely most megvalósulni látszik.

 

 

A CNN oldalán olvasható, hogy a telefon bár még nem kapott hivatalos nevet, gyártása már elkezdődött. És hogy mitől olyan speciális a készülék? Kijelző helyett rácsba rendezett csapok találhatók. Ezek fel-le mozgatva Braille karaktereket rajzolnak ki, így könnyen elolvashatók az egyes üzenetek (SMS, e-mail).

 

Egy interjúban Dagar azt nyilatkozta, hogy ez a telefon lesz a világ első Braille okostelefonja, sőt, több mint telefon: társ. A Shape Memory Alloy technológiát használva a csap kinövés után képes visszahúzódni, és újra sima felületet formálni.

 

Az első prototípust az IIT Delhivel együtt meg is alkották már, és jelenleg tesztelés alatt áll az LV Prasad  Eye Institute-ban, ahol a valódi "célcsoporttal" tesztelik a készüléket. A csapat szerint az első modell 2013 végén érkezhet a piacra, várhatóan 185 dolláros áron (kb. 40 ezer forint).

 

 

 

Forrás: CNN.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05