IDF 2013 - Az Intel és a számítástechnika jövője

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 11. 10:30

Napjainkban a számítástechnika minden szegmense rendkívüli átalakuláson megy keresztül, az adatközpontoktól az olyan ultrahordozható eszközökig, mint például a táblagépek, telefonok, viselhető eszközök, mondta el Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója az Intel Developer Forum megnyitóján. Krzanich beszámolt az Intel víziójáról, valamint arról, a vállalat miképpen célozza meg új termékekkel, – köztük egy új, alacsonyabb energiafelhasználású termékcsaláddal –  az egyes piaci szegmenseket az elkövetkező években. 

Krzanich elmondta, az Intel nem hagy egy szegmenst sem érintetlenül. „Az innováció és az iparági átalakulás soha nem volt még ilyen gyors, ez pedig a vállalat erősségeit tekintve előnyös az Intelnek. Gyártástechnológiában mi vagyunk az elsők, és rendelkezünk azokkal az architekturális eszközökkel is, amivel még lejjebb tudjuk tornászni az energiafelhasználást. Tervünk az, hogy átalakítsuk és irányítsuk a számítástechnika minden területét.”

 

Brian Krzanich

 

Mióta májusban elfoglalták jelenlegi pozícióikat, az idei Intel Developer Forumon tartotta meg első keynote beszédét Krzanich, és az Intel új elnöke, Renee James is.

 

James prezentációjában elmondta, hogy elképzelése szerint a jövőben minden eszköznek, minden tárgynak köze lesz az informatikához, ami azt jelenti, hogy az integrált számítástechnikai megoldásoknak kisebbeknek, gyorsabbaknak és sokoldalúbbaknak kell lenniük, valamint nagyobb gyártáskapacitásra is szükség van.

 

„A félvezetőn alapuló technológiáknak a jövőben is nagy szerep jut a világ legsürgetőbb problémáinak megoldásában, az új lehetőségek kiaknázásában. Megváltoztatják életünket, működtetik városainkat és gondoskodnak egészségünkről” – mondta James. „Az Intel kulcsfontosságú tényező volt minden korábbi technológiai ugrásnál, és gondoskodik az áttörő jelentőségű eredményekről a jövőben is.”

 

Egyre növekvő jelenlét az ultrahordozható eszközöknél

 

Krzanich elárulta, az Intel a héten mutatja be mobil készülékekbe szánt első 22 nanométeres csíkszélességű rendszerchipjét, mely „Bay Trail” névre hallgat. Az új, alacsony fogyasztású, nagyteljesítményű Silvermont mikroarchitektúrára épülő „Bay Trail” egy sor Android és Windows operációs rendszerhez tervezett eszközben, elsősorban táblagépekben és hibrid, átalakítható noteszgépekben teljesít majd szolgálatot.

 

Az ultrahordozható eszközök, vagyis az okostelefonokat, táblagépeket, a kiegészítő billentyűzet segítségével PC-s feladatok elvégzésére is alkalmas hibrid noteszgépeket, és más, a tradicionális mobil számítógépeken túl egyéb eszközöket is magában foglaló szegmens sokkal dinamikusabban fejlődik annál, mint ahogy általában gondolják. „Az okostelefonok és a táblagépek még korántsem jelentik a fejlődés végét. A számítástechnika következő hulláma jelenleg is kialakulóban van. A viselhető számítógépek, a fejlett szenzorok és a robotika csupán az első néhány példa a jövő alkalmazásaira.”

 

Az Intel a gyártástechnológia és architektúra terén elért vezető pozícióját az alacsony fogyasztású termékek szegmensében is ki tudja aknázni. Erre példaként Krzanich bejelentette az Intel Quark processzorcsaládot, amely alacsony energiafelhasználása révén képes lesz lefedni olyan, egyre növekvő szegmenseket is, mint a viselhető számítástechnika vagy az „Internet of Things” megoldások. Az Intel Quark családot olyan alkalmazásokhoz tervezték, ahol az alacsony fogyasztás és a kis méret prioritást élvez a magasabb teljesítménnyel szemben. Az Intel a család első referencia termékét a negyedik negyedévben mutatja be, ezzel megkönnyítve, meggyorsítva a partnerek munkáját, akik így jobban optimalizált megoldásokat készíthetnek, kezdetben elsősorban az ipari, az energetikai és közlekedési alkalmazásokhoz.

 

A viselhető eszközök területe az innováció melegágyává vált. Krzanich példaként a karkötőket emelte ki, mint fejlesztés alatt álló koncepciót. Azt is elmondta, a vállalat partnerei segítségével folyamatosan keresi a további lehetőségeket.

 

Krzanich elmondása szerint az Intel új LTE megoldása versenyképes alternatívát jelent a multimode, multiband 4G kapcsolatok tekintetében, jelentős akadályt küzdve le ezzel az okostelefon piac meghódításához vezető úton. Az Intel kínálatában már elérhető az Intel XMM 7160, a világ legkisebb és legalacsonyabb energiafelhasználású multimode-multiband megoldása LTE roamingoláshoz.

 

Az Intel új vezetősége alatt felgyorsuló fejlesztésekre jellemzően már készül a vállalat következő generációs LTE eszköze, az Intel XMM 7260 modem is. Várhatóan 2014-től lesz elérhető, és olyan LTE-Advanced kompatibilis képességekkel rendelkezik majd, mint például a csatorna aggregáció. Krzanich ezt élőben is demonstrálta, egy XMM 7260-as modem segítségével kétszeres adatátviteli sebességet ért el az előadása alatt.

 

Krzanich bemutatott egy „Merrifield” kódnévre hallgató, a 2014-es okostelefonokhoz és táblagépekhez szánt platformot is, amelyben az XMM 7160 LTE és az Intel következő generációs Atom SoC chipje is szerepet kapott. A Silvermont architektúrán alapuló „Merrifield” nagyobb teljesítményt, hatékonyabb energiafelhasználást és jobb akkumulátoridőt biztosít, mint a jelenlegi generáció.

 

Az Intel az első számú gyártó

 

A jövő PC-inek gyors innovációját felidézve Krzanich bemutatott egy 14 nanométeres csíkszélességű „Broadwell” rendszert. A „Broadwell” lesz az Intel 14 nanométeres gyártástechnológiájának vezető terméke, gyártása az év végén indul. Az első „Broadwell” termékek nagyobb teljesítményt, jobb akkumulátoros üzemidőt és alacsonyabb fogyasztást biztosítanak az átalakítható táblagépek, a ventilátor nélküli eszközök, az ultrabookok és a különböző típusú PC-k számára.

 

Krzanich megerősítette, hogy az Intel Atom processzorokat, illetve egyéb, szintén az új generációs „Airmont” mikorarchitektúrán alapuló termékeket 14 nanométeres csíkszélességgel dobják a piacra a következő évben.

 

Az Intel az egyedüli olyan vállalat, amely 3D háromkapus tranzisztorokat kínál, és az egyedüli félvezetőgyártó, amely 22 nanométeres gyártástechnológiával rendelkezik – ez azt jelenti, hogy a tranzisztor technológiát tekintve körülbelül három éves előnyben van versenytársaival szemben. A 14 nanométeres gyártástechnológia bevezetésével a cég tovább növeli előnyét.

 

 

Adatközpontok

Az Intel évente 10 milliárd dollár feletti bevételt generáló adatközpont üzletága olyan megoldásokat fejleszt, amelyek segítségével a vállalatok könnyebben tudják kielégíteni a felhasználók és eszközök milliárdjainak kiszolgálásához szükséges, vagy a felhőn alapuló szolgáltatások által igényelt egyre nagyobb kapacitást. Az Intel célja az adatközpontok újratervezése, aminek köszönhetően létrejön egy általános, a szoftverek által meghatározott alaprendszer, amely megfelel a szerverekben, hálózatokban, adattárolásban és biztonságban érdekelt felhőszolgáltatók és adatközpontok számára is.

 

Előadásában James felhívta a figyelmet az „okos városokra” és a személyre szabott egészségügyi megoldásokra, mint olyan, a technológiai világhoz kapcsolódó példákra, amelyek mindannyiunk életére és mindennapjaira kihatással lehetnek. James szerint 2050-re a világ népességének 70 százaléka várhatóan óriásvárosokban él majd. A félvezető technológiák fejlesztése tovább serkenti az „okos városokban” a gép-gép közötti kommunikációt (M2M). Az Intel két várossal, Dublinnal és Londonnal dolgozik együtt egy referencia megoldáson, ami forradalmasíthatja a településirányítást,  egy jobb várost és fejlettebb közszolgáltatást biztosítva az ott lakóknak, a korábbinál alacsonyabb költséggel.

 

„Csipeket ültetni okos eszközök milliárdjaiba, az egy dolog” – mondta James. „Amit mi csinálunk, az sokkal nehezebb – hatalmas számítási kapacitással rendelkező megoldásokat állítunk elő, amelyek a puszta adatokat alakítják át hasznos információvá, és a világ legösszetettebb problémáira keresik a válaszokat, mint amilyen például a rák gyógyítása. Amit eddig láttunk, az csupán egy  töredéknyi abból, hogy milyen sokféleképpen lehetne használni az Intel technológiáit a gyógyítás, az oktatás és a környezetvédelem területén.”

 

James példaként az egészségügyet emelte ki, a globális gazdaság legnagyobb szektorát, amelyet a szuperszámítógépek számítási kapacitása képes volt átalakítani. Az Intel az oregoni egyetemen működő Knight Rákkutató Intézettel dolgozik együtt egy projekten, melynek célja, hogy az emberi genetikai profilok elemzését, és a többdimenziós, kereshető DNS-térképek készítését meggyorsítsák és ennek költségeit lecsökkentsék.

 

„A modern orvostudományban az egészségügy számítástechnikai és technológiai háttere most először legalább olyan fontos, mint a biológiai” – mondta James. „Minél több számítási kapacitást tudunk biztosítani ésszerű áron, annál több életet lehet megmenteni.”

 

 

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05