A kibertér védelmének legaktuálisabb témái az ITBN-en

forrás: Prím Online, 2013. október 7. 17:32

Az idei Informatikai Biztonság Napján (ITBN) kibertér legaktuálisabb témái kerültek terítékre. Idén 80 IT biztonsági márka képviseltette magát és több mint 2300 résztvevő válogathatott 70 programpont közül. A téma fontosságát a vállalatok és a nemzetek kormányai is egyre inkább felismerik.

 

A kiberhelyzet legfontosabb kérdéseivel foglalkozott a 2013-as ITBN szeptember 25-én és 26-án. A kilencedik alkalommal megrendezett kétnapos konferencián idén 80 IT biztonsági márka képviseltette magát,  és több mint 2300 résztvevő válogathatott  széles programkínálatból: 40 előadásból két tematikus szekcióban, valamint 30 workshopból 4 VIP demóteremben.

 

A rendezvény ez évben is a közép-, és nagyvállalatok döntéshozói, valamint a biztonsági szakemberek sikeres találkozója volt, kiváló platformot biztosítva számukra a kapcsolatfelvételre és a legégetőbb IT biztonsági kérdések megvitatására.

 

Az idei ITBN egyik fókusza a geopolitika és az informatikai biztonság 21. századi új összefüggései voltak; a konferencia többek között olyan témákat dolgozott fel, hogy milyen szerepet játszik Magyarország a nemzetközi kiberhadviselés rendszerében; milyen következtetéseket lehet levonni az olyan botrányokból, mint a Snowden-ügy, vagy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiszivárogtatási botránya, valamint az állampolgárok megfigyelésének morális és diplomáciai kérdései.

 

Az esemény résztvevői ismét az informatikai biztonsági szakma legelismertebb hazai és nemzetközi képviselői voltak, vezető IT biztonsági cégek képviseletében. A témák széles spektrumon mozogtak, terítékre került a biztonsági hírszerzés jelensége, a Big Data kezelés, a modern kibertámadások problémái, a felhő szolgáltatások jogi aspektusai, kormányzati kibervédelmi törekvések, az elektronikus információbiztonsági törvény jelene és jövője, valamint az UTM technológia legfontosabb újdonságai.

 

Idén kiemelt figyelmet kapott a személyek, állampolgárok védelme, a személyi biztonság témakörére is, hiszen – ahogy a közelmúlt kiszivárogtatási botrányai is bizonyítják – senki nem tudja magát kivonni a kiberhelyzet problémái alól, valamennyi állampolgár érintett bennük. A témában többek között a social media hacking-gel foglalkozó előadás során mélyülhettek el az érdeklődők.

 

A hagyományokhoz hűen, a szervezők átadták az ITBN 2013 Útmutató szakembere díjat, amelyet Dr. Muha Lajos, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára vehetett át olyan előre mutató tevékenységeiért, amelyek jelentős befolyással bírnak az IT piac egészére, gondolkodásmódjára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05