Titkos adatgyűjtés - Snowden úgy érzi, teljesítette küldetését

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 25. 10:16

Edward Snowden úgy érzi, hogy teljesítette azt a küldetést, amelyet eltervezett. Ezt a The Washington Post című amerikai lapnak mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses munkatársa az orosz fővárosban. Az interjúból a lenta.ru orosz hír-és elemző portál közölt kedden részleteket.

Snowden egy szállodai szobában beszélgetett az amerikai újságíróval, aki több friss fotót is készített az informatikusról. A férfi augusztus elsején kapott ideiglenes menedékjogot egy évre Oroszországban, de lakóhelye azóta is ismeretlen. Az Egyesült Államok és más országok titkos adatgyűjtési gyakorlatának kiszivárogtatója azt mondta, tevékenységével nem akarta megváltoztatni a társadalmat, csupán esélyt akart teremteni számára, hogy saját maga határozza meg fejlődési útját, és azt, hogyan irányítsák. Ezt a célt pedig elérte.
 

"Győztem. Az újságírók tehették a dolgukat, minden megvalósult, amire törekedtem" - mondta. Edward Snowden mielőtt Moszkvába repült volna idén júniusban, még hongkongi tartózkodása során kezdett a titkos amerikai adatgyűjtési módszerekről információkat kiszivárogtatni a sajtónak, így a The Guardian című brit és a The Washington Post című amerikai napilapnak is. Szerinte "a józan ész temetője" az, ahogyan a telefonos és internetes titkos adatgyűjtési tevékenységről folyik titokban az egyeztetés a washingtoni kongresszusban és a speciális bíróságon. Szerinte a Nemzetbiztonsági Ügynökség valójában manipulálta azokat a szerveket, amelyeknek irányítás alatt kellett volna tartania az ügynökséget. Az Egyesült Államokban súlyos törvénysértésekkel megvádolt és útlevelétől megfosztott amerikai férfi azt mondta a The Washington Postnak, hogy nem kötelezte el magát egyetlen államnak, így Oroszországnak sem, amely menedékjogot biztosított számára.
 

"Nincs kapcsolatom az orosz kormányzattal. Nem kötöttem velük semmilyen megállapodást" - mondta, hozzátéve, hogy amennyiben árulást követett el, akkor azt az amerikai kormány ellen tette a nyilvánosság érdekében. Közölte azt is, hogy nem akarja tönkretenni a Nemzetbiztonsági Ügynökséget, hanem annak a "jobbításán" dolgozik. "Most is az NSA-nak dolgozom, csak ők az egyetlenek, akik ezt nem veszik észre" - fogalmazott Snowden.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50