CES: Hogyan közvetítene az autóipar újdonságairól a Snapchat?

Horváth László, 2014. január 12. 13:46

Snapchat? Egyre gondolunk? A teenagerek szexcsevegő site-jára? Mi köze ennek a médiához? Vagy pláne az autóipar informatikai újdonságait szemügyre vévő tudósításunkhoz? 

A dolog megértéséhez fussunk végig az internet teremtette kommunikációs csatornák rövid történelmén.  A levelet, amit a posta kézbesített, mintegy húsz éve váltotta fel az e-mail. Amint az AOL bevezette, meghódította a világot, ettől kezdve, a cégek, szervezetek és magánemberek már ezen a csatornán kommunikáltak. Természetesen a média is kihasználta ezt a lehetőséget, hírlevelek közvetítették a híreket. Megjelentek a piócák is, akik millószámra küldenek ki valódinak látszó álüzeneteket, és nyilvánvaló, hogy birtokba vették az eszközt a bűnözők is, akik az új mediát kihasználva csalnak ki pénzeket a jóhiszemű felhasználóktól nigériai stílusban… Már már úgy nézett ki, hogy mindenki ezt az egy csatornát fogja használni, amikor… 
 

Amikor megjelent a social-media, ahol felhígult céges üzeneteket próbáltak meg a PR-osok “cool”-ra hangolni.  És mire megszokná az ember, hogy a cégek milliókat költenek ostobán Facebook “like”-okra, már ott kopogtat  a Twitter is, majd annak a legyerekesített változata, a 3 milliárdos vételi ajánlatot visszautasító Snapchat, amit senki nem vesz komolyan a cégeknél, hisz ezt nyilvánvalóan teenagereknek szánták szexuális üzenetküldésre…  Melyik cég merné ezen a - saját magát letörlő - eszközön terjeszteni üzeneteit?
 

Nos, van ilyen!

 
Amikor a Mashable – úgyis mint a technológiai újdonságok egyik - ha nem a legerősebb – szócsöve kiküldött egy tweetet arról, hogy ők Snapchaten fogják közvetíteni a CES-t, akkor jómagam – meg gondolom mások is – kissé csodálkozva néztünk: hát ez vajon miképp néz majd ki?
 
 

És megszületett a válasz: nagyon jól!

 
 
A CES-hangulat legjobb megjelenítője ily módon a digitális média legújabb szupercsatornája. Már a reptérre érkezéskor megfogja az embert a tömeg, a mega-bazári csillogás, a (20.000!) terméket próbálgató geek ifjak hada, a fény, a zaj… A Snapchatet használó Mashable riporter arra érzett rá nagyon jól, hogy a fontos pillanatokat néhány másodpercre felvillantó képek, a gyors váltások a termékek között valami soha nem látott módon fejezik ki ennek a modern bábeli technológiai kavalkádnak a szellemét, az úgynevezett CES-feelinget!
 
Az alábbiakban néhány olyan pillanatot próbálunk felidézni Snapchat-Mashable tömörséggel, amelyek az autóipar informatikai innovációját mutatják, hiszen ma már az autó is – miképp minden – tulajdonképpen egy számítógép.
 

A korábbi években a CES-en a Lamborghinik, Ferrarik, a kultusz-autónak számító Minik, Fiatocskák, Teslák, Lotusok  képviselték az autóipart, de rajtuk keresztül a hagyományos fogyasztói elektronikát igyekeztek demonstrálni a gyártók, vagyis szerepeltetésük legfőbb célja az volt, hogy minél nagyobb és hangosabb egyedi beszerelésű hangszórók bömbölhessenek bennük, vagy éppen beépítsék a tabaletet és más informatikai eszközöket. De hát tudjuk, hogy maga az autó is fogyasztási cikk, sőt egyre inkább fogyasztói elektronika, így nem csoda, ha az utóbbi időkben az autók a CES egyik főszereplőivé léptek elő. 
 
Mindezt a Ford kezdte tavaly az integrált kommunikációs rendszerrel – s ezzel a nappali szobát vitték be az autó utasterébe az iPad-től a hotspot-ig egy sor kényelmi és kommunikációs szolgáltatást nyújtva. Az idén már ennél jóval előrébb járunk, hisz itt van a Google autó, az első olyan önmagát vezető autó, amelyet több nyugati-parti államban engedélyeztek is már. Azt, hogy az informatika mennyire eluralja az autóipart, talán épp ez mutatja leginkább: nem egy százéves autógyár rukkolt elő az egyik legnagyobb innovációval, hanem egy keresőmotorjával hírnevet szerzett szoftvercég. Az Audi elnöke szerint a 2050-re kiépülő megavárosokban másképp már nem is nagyon lehet majd közlekedni… 
 

No, akkor nézzük az Audit, amely mindig is különleges autónak számított a német márkák között: nem exhibicionista, mint a BMW, nem lustítóan kényelmes nyugdíjasautó, mint a Mercedes, és nem szuparagresszívan extravagáns, mint a Porsche. Azt is mondhatnánk, amit Rupert Stadler, a cég igazgatótanácsának elnöke hangsúlyozott a show-n, hogy emberi, vagyis attól még, hogy az autó saját magát is el tudja vezetni, a sofőr nélküli autó is az ember használatára lett teremtve. A látványos lézershow és az éjszakában villogó táncosok bemutatója arról a változásról szólt, hogy most már a teljesítmény és a gazdaságos fogyasztás nem egymást kizáró fogalmak, hála a kifinomult elektronikának, a bemutatott - kihívóan vörös - 700 lóerős csoda-Audi képes 90 mérföldet megtenni egy gallon benzinnel… 
 
Az is megtalálja persze a magáét, aki a revolució mellett az evoluciót tartja számon, és arra kíváncsi, hogy mit fejlődött tavaly óta mondjuk a világítás az autókban: nos a szuper Audiban a LED lámpasort immár lézer lámpával egészítették ki, három amerikai futballpályányi utat világítva meg így a vezető számára. És akkor még nem beszéltünk az integrált infotaintment rendszerekről, amelyek mini koncerttermet, internet-kávézót, mozit egyaránt kínálnak, és egyben el is vezetik az utasokat egyik helyről a másikra kényelmesen, stresszmentesen.
 
 
Bár kiemeltük a Google-t, azért lassan a nehézipar is felzárkózik: az elektronikai ipar a Moore törvényének sebességével húz maga után szinte minden gyártót. 
 
 
Aki kivárta a hosszú sort, az például el is vhette egy próbakörre a BMW első teljesen elektromos  autóját. Az irányító rendszer már ebben is közel azonos szinten figyeli a környezetet (radarokkal, videókamerákkal, műholdas vevőkkel), mint az önvezető autók esetében.
 
 
A Chrysler arra  fókuszált, hogy a sofőr minél több mindent tudjon beállítani a Uconnect elnevezésű infotaintment rendszeren úgy, hogy közben ne kelljen elvennie a kezét a kormányról. A Continental hangfelismeréssel, kiemelt displayekkel (head-up displays – HUD) tette biztonságosabbá a vezetést, 360 fokos kamerájuk pedig olyan újdonság, amit még nem láttam másoktól.
 
 
A Toyota nagyon gyorsan köröző háromkerekű városi kisautója egy ürkapszulára emlékeztető mini-járgány koncepció, vizcsepp formájú, gyönyörű műalkotás.
 
 

És ha már elkalandoztunk a műszaki újdonságoktól az esztétikáig, említsük meg az Oklahomából ideszállított 1950-es Studebaker-t is, az arra sétálók mindegyike elámult a gyönyörű darabon: designban és vízióban is összevethető az összes modernnel. Igaz, ne feledjük, a múlt század közepén még az autóipar volt az internet, akkor nem fordulhatott volna elő, hogy mondjuk egy hajógyár csinálja meg az első elektromos autót… 
 
 
 Lásd még: 
 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09