30 éve jelent meg az első Macintosh

Czipperer Dia, 2014. január 20. 10:36

Január 24-én lesz pontosan 30 éve, hogy megjelent az első Apple Macintosh gép, melyet az Apple Lisa ihletett. Az előfutárt Steve Jobs lányáról neveztek el még 1983-ban, egy évvel később pedig az első Macintosh gép is piacra került.

Lizától az USB-portokig

 

A már 31 éves Apple Lisa volt az első Mac modell előfutára. A gépet több mint három éven át készítették, és mintegy 50 millió dollárt költöttek a fejlesztésére. A masina nem volt éppen az olcsó kategória képviselője: akkor 10 ezer dollárért lehetett hozzájutni, ami mai viszonylatban 25 ezer dollár körüli összegnek felel meg. Ez forintban számolva majdnem 6 milliót kóstál.

 

 

Apple Lisa

 

A modellt 1985-ben átalakították, és új nevet is kapott: Macintosh XL névre keresztelték. Az árát is csökkentették, ekkor már csak 3495 dollárba került.

 

1984-ben a Macintosh 128K nevű modell volt az első igazi Macintosh személyi számítógép, és nagyjából 2495 dollárba került. A készülék 9 hüvelykes kijelzővel és 128KB RAM-mal rendelkezett. Utódja, az 512 névre hallgató változat már négyszer annyi memóriával rendelkezett.

 

1986-ban a Macintosh Plus robbant be a piacra. Ez a modell már 1MB RAM-ot kapott, és SCSI porttal is felszerelték, ami azt jelentette, hogy a felhasználók már külső merevlemezeket is csatlakoztathattak. Mindezt 2599 dolláros áron kínálták.

 

Az első akkumulátoros modell a Macintosh Portable volt, amely 1989-ben jelent meg a piacon. Bár itt már a hordozhatóság is dominált az aksinak köszönhetően, és gyors is volt, ám cserébe közel 16 kilót nyomott.

 

Macintosh Portable

 

A következő gép a sorban már egyre inkább idézi fel bennünk a korai számítógépeket. Az 1991-ben megjelenő Powerbook volt az első igazi hordozható Apple masina, amely már floppy meghajtóval is rendelkezett, és már a mozivásznon is helyet kapott: a Szex és New York Carrie Bradshawja sokszor írta cikkeit ilyen típusú gépen.

 

 

Powerbook

 

Elérkeztünk a sorban az iMachez, az igazán színes Apple géphez, amely 1998-ban jelent meg. Ez volt Steve Jobs első komoly projektje, miután beült a vezetői székbe. Stílusban sikerült jóval felülemelkednie elődjein. Itt már eltűnt a ma már egyáltalán nem használatos floppy meghajtó, amelynek helyét az USB-portok vették át.

 

A 2000-res évek

 

Az iMac G4 2002-ben kezdte meg hódító útját a maga rugalmasságával és lapos formájával. A képernyő kecsességéből adódóan ezt már lehetett dönteni és forgatni.

 

iMac G4

 

Elérkeztünk 2006-hoz és az első MacBookhoz, amelyben már beépített „iSight” webkamera csücsült, valamint LCD kijelzővel és beépített billentyűzettel rendelkezett.

 

A MacBook Air, ahogy nevéből is kitűnik, már a pihe könnyű kategória képviselője, jelenleg a világ legvékonyabb notebookjaként tartják számon. Ám ezért cserébe nem találunk benne CD- és DVD-meghajtót sem. A modellt 2008-ben mutatta be Jobs, azóta több frissítésen és külső formai változásokon is átesett.

 

MacBook Air 

 

Az iMac ma

 

Vékonyabb és nagyobb, mint elődei. A modern változat egy karcsú képernyőt, valamint egy különálló billentyűzetet és egeret is tartalmaz. A legújabb, 27 hüvelykes változat pedig Intel Core i5 processzort (Turbo Boost technológiával akár 3,6 GHz), valamint Fusion Drive adattárolót tartalmaz, amely ötvözi a hagyományos merevlemezt a flash tárolóval.

 

 

A kijelző már LED háttérvilágítással rendelkezik, és a felbontásnak köszönhetően (2560x1440) pedig több millió szín megjelenítésére is képes.

 

Tehát itt tartunk most, és ez még nem a csúcs. 30 év távlatából a fejlődés jelentős, ám egyre gyorsuló ütemben haladunk. Érdekes lesz majd 10 év múlva egy újabb összegzést végezni. Talán akkor már a gépek formája sem hasonlít majd a maiakéra, nemhogy a 40 évvel ezelőttiekre.

 

Forrás: Mashable.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05