Snowden webbejáró segítségével gyűjtötte a titkos információkat

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 10. 10:20

Egy olcsó és könnyen hozzáférhető szoftver, egy webbejáró segítségével jutott hozzá nagy mennyiségű információhoz az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtését leleplező Edward Snowden - írta vasárnapi számában hírszerzési forrásokra hivatkozva a The New York Times.

A webbejáró (web crawler vagy spider) olyan automatizált program, amelyet keresésre, tárgymutató készítésére és weboldalak támogatására szoktak alkalmazni. A robotprogram weboldalról weboldara "kúszik", követi a linkeket és mindent lemásol, ami az útjába akad.
 

A Moszkvába szökött Snowden ellen folytatott nyomozás arra a következtésre jutott, hogy az NSA-nél külső alkalmazottként dolgozó informatikus egy ilyen - egyelőre ismeretlen típusú - webbejáró segítségéve "kaparta össze" a később kiszivárogtatott információkat. Az amerikai hírszerzés képviselői a múlt héten úgy nyilatkoztak, hogy az informatikus mintegy 1,7 millió fájlhoz férhetett hozzá.
 

A lap szerint a megállapítás megdöbbentő, mert az NSA egyik feladta az, hogy a katonai és a hírszerzési komputereket megvédelmezze - az Oroszország és Kína által végrehajtott "kifinomult kibernetikai támadásoktól". Snowden "bennfentes támadása" azonban elmaradt ettől a minőségi szinttől és az ügynökség elvben képesnek kellett volna legyen arra, hogy könnyen kiszűrje. Főleg azért, mert webbejárót az NSA rendszerein szinte sosem alkalmaznak.
 

Mi több, Snowden csaknem három évvel a WikiLeaks-kiszivárogtatásokat követően járt sikerrel, amikor is sokkal kevésbé érzékeny anyagok tömegéhez jutott hozzá hasonló eljárással Chelsea Manning (korábbi nevén Bradley Manning).
 

A lap által megszólaltatott szakemberek szerint Snowden hamar lebukott volna, ha az NSA Fort Mead-i (Maryland állam) központjában próbált volna meg nagy mennyiségű adathoz hozzáférni, de ő a Dell, majd a Booz Allen Hamilton alkalmazásában dolgozott az NSA hawaii kirendeltségén, amelyet még nem láttak el a legkorszerűbb biztonsági rendszerekkel.
 

Snowden feladatköréhez minden esetre hozzátartozott a rutinkarbantartás is, amelynek keretében egyebek között a komputerrendszerről, biztonsági tartalékinformációt (backup) tölthetett át helyi szerverekre.
 

A nyomozásnak azt még nem sikerült megállapítania, vajon Sowden szándékosan helyezkedett-e el az NSA gyengébb védettségű hawaii egységénél, avagy véletlenül került oda. A vizsgálatot folytató szakemberek szerint Snowden kollégái és felettesei jelszavaihoz is hozzáférhetett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05