Sony Xperia Z2 – szembetűnő fejlődés

Farkas Norman, 2014. február 25. 11:28

A japán gyártó az MWC 2014 első napján mutatta be új Xperia modelljeit, melyek között az Xperia Z1 csúcsmobil utódja, a Z2 is feltűnt. Az 5,2 hüvelykes, Full HD felbontású TRILUMINOS kijelzővel megáldott okostelefon ultramodern hardverrel és remek képalkotási képességekkel is büszkélkedhet, így biztosan megállja a helyét az idei nagyágyúk között.

Számos gyártóhoz hasonlóan a Sony is a Mobile World Congressen rántotta le a leplet legújabb készülékeiről. A vállalat a viselhető kütyük, a középkategóriás telefonok, a tabletek és a csúcsmobilok kategóriájában is útjára indított egy-egy új versenyzőt a SmartBand SWR10 karkötő, az Xperia M2, az Xperia Tablet Z2 és az Xperia Z2 személyében.

 

Mit tud a várva várt utód?

 

A Sony Xperia Z2 több fronton is nagy előrelépéseket mutat elődjéhez, az Xperia Z1-hez képest. A leglátványosabb fejlődés a kijelzőn érhető tetten, amely TFT helyett immár IPS technológiával készül, s egy 5,2 hüvelykes, 1920 x 1080 képpont megjelenítésére alkalmas TRILUMINOS panelben manifesztálódik. A kijelző nagyon éles és élénk képet nyújt a Live Colour LED X-Reality képfeldolgozás jóvoltából, méretéből adódóan pedig kényelmesen játszhatunk, olvashatunk, internetezhetünk rajta. A kijelzőt edzett üveg védi, amit alumínium keret ölel körbe. A készülék külső megjelenésében megjelennek a Sony stíluselemei, mint a kissé szögletes és egyszerű, karcsúsága miatt mégis vagány ház, vagy a kör alakú bekapcsoló gomb.

 

 

Mivel egy csúcsmodellről van szó, a multimédiás képességek, illetve a kellően erős és fejlett hardver kulcsfontosságú szerepet játszik a piaci sikerek elérésében, hiszen a felsőkategóriás árért prémium élményt várnak a vásárlók. Ezt jól tudja a Sony is, ezért egy 20,7 megapixeles G Lens lencsével szerelt és BIONZ képfeldolgozó rendszerrel felvértezett Exmor RS kamerát tett a Z2 hátlapjára, ami remek minőségű fotók és akár 4K (3840 x 2160 pixel) felbontású SteadyShot videók készítését teszi lehetővé.

 

Ami a telefon hardverét illeti, a legújabb vasról beszélhetünk: a fedélzeten a Qualcomm friss és ropogós Snapdragon 801 lapkája kapott helyet, ami négy 2,3GHz-es Krait maggal és Adreno 330 grafikus gyorsítóval dolgozik. Ezt 3GB RAM-mal fejelték meg a mérnökök, ami több energiaigényes app esetén is gördülékeny működéssel, illetve akadásmentes használattal kecsegtet.

 

Természetesen nem maradt ki a repertoárból a villámgyors mobilnetet garantáló 4G LTE adatátvitel támogatása sem, de akad meglepetés is, mint például a digitális zajszűrő technológia. A telefon energiaellátását egy 3200mAh kapacitású akkumulátor biztosítja, ami elsőre elég izmosnak tűnhet, de a brutális méretű és felbontású kijelzőt figyelembe véve még az energiatakarékos STAMINA üzemmód jelenléte mellett is naivság lenne többnapos üzemidőt remélni a Z2-től.

 

Mindenképp pozitív viszont, hogy az idei zászlóshajó elődjéhez és legtöbb testvéréhez hasonlóan víz és porálló burkolattal rendelkezik (az IP55/58 tanúsítvány szintjén), így nem kell hímes tojásként bánnunk vele annak ellenére, hogy egy igen drága kütyü.

 

A Sony következő oldalon olvasható közleménye szerint az Xperia Z2 márciusban kerül piacra fekete, fehér és lila színekben, várható áráról egyelőre sajnos nincs információnk.

 

Jó hír, hogy a méretes készülékhez egy sor kiegészítő lesz elérhető, melyek még szórakoztatóbbá és/vagy könnyebbé tehetik a használatát. Ilyen például a SmartBand SWR10 karkötő, amely a Z2-vel együttműködve követi életünket és rögzít minden eseményt, melyeket összegyűjtve naplót vezet a Lifelog alkalmazás segítségével, de akkor is jó hasznát vehetjük, ha gyorsan meg szeretnénk tudni, ki hív bennünket, vagy aggódunk a telefonunk elvesztése miatt.

 

A Sony hivatalos sajtóközleménye a Kütyü Magazinon olvasható.

 

Kulcsszavak: MWC 2014 Sony Xperia Z2

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05