A GE oroszlányi gyárában előállított technológia menti meg az új-zélandi tavat

forrás: Prím Online, 2014. március 24. 14:31

GE Power and Water oroszlányi gyárában előállított technológiával (ZeeWeed membrán-bioreaktor) menthető meg a Rotorua tó Új-Zélandon. Szintén ebben a gyárban készült az a ZeeWeed membrán-bioreaktoros vízszűrő rendszer, amelyet a Canada Malting malátagyár a malátagyártás során keletkező szennyvíz tisztítására használ. Itt készítették a veresegyházi szennyvíztisztító telep új szennyvízkezelő rendszerét is.

Az új-zélandi Rotorua tó békés hely, igazi turistacsalogató látványosság. Ahogy a terület fejlődött, a farmokról és a közeli városokból a tóba vezetett szennyvíz miatt a vízben elszaporodtak az algatelepek, melyek elvonták az oxigént, és félő volt, hogy megfojtják a tóban élő halakat és egyéb vízi élőlényeket.

 

Két évvel ezelőtt a helyi hatóságok nanotechnológiai fegyvert vetettek be e kellemetlen mikroorganizmusok elleni harcban. Mindössze 40 nanométer nagyságú, aprócska lyukakkal pettyezett csúcstechnológiás membránokat kezdtek alkalmazni.

 

 

A GE által kifejlesztett, a GE Power and Water oroszlányi gyárában előállított technológia a ZeeWeed membrán-bioreaktor elnevezésű, egyedülálló szűrőmembránok a tengeri algához hasonlóan lebegnek. Egy speciális műgyanta bevonat biztosítja rugalmasságukat, amely így lehetővé teszi, hogy hullámzó mozgást végezve kiszűrjék a véglényeket, a baktériumokat, az üledékeket és a nem kívánatos tápanyagokat, mint például a foszfor és a nitrogén.

 

„Az előző víztisztító műből a tóba engedett víznek még a kezelés után is magas volt a nitrogén- és foszfortartalma, ami növelte a környező vizek tápanyagterhelését” – mondta Chirs Harpham, a GE Power & Water üzletágának Ázsia/Csendes-óceáni térségért felelős értékesítési vezetője. „Sikerült azonban a ZeeWeed membránokat a szennyvíztisztító mű már meglévő tartályaiba szerelnünk. Mióta a szennyvíztisztító mű a membránokkal üzemel, jelentős mértékben csökkent a tó tápanyagterhelése.”

 

 

Ferencz Ádám, a GE Power&Water oroszlányi gyárának termelési igazgatója így nyilatkoztt a projektről: „Büszke vagyok arra, hogy ZeeWeed membránjaink segítenek megmenteni egy új-zélandi vulkanikus tavat az algarobbanástól”.

 

A Rotorua tó nem az egyetlen olyan nagy turistacélpont, amelynek tisztán tartásában a ZeeWeed nyújt segítséget. Két ausztrál tengerpart menti város, Cairns és Townsville, melyek vízpartja mindössze néhány mérföldnyire van a Nagy-korallzátonytól, szintén ezt a technológiát használja a naponta mintegy 50 millió gallonnyi szennyvíz és mezőgazdasági területekről lefolyó víz megtisztításához.

  

Szintén a GE Power&Water oroszlányi gyárában készült az a ZeeWeed membrán-bioreaktoros vízszűrő rendszer, amelyet a Canada Malting malátagyár a malátagyártás során keletkező szennyvíz tisztítására használ. Az így megtisztított vizet a helyi áramtermelő vállalathoz juttatják el, ahol azt egy gázturbinás erőmű hűtésére használják, mely a környező településeket látja el elektromos árammal.

 

Az oroszlányi gyárban készült a veresegyházi szennyvíztisztító telep új szennyvízkezelő rendszere is, amely már ma a jövő vízszűrési technológiáját biztosítja a város számára. Veresegyház azért választotta a GE-t, mert a cég piacvezetőnek számít e technológia előállítása terén.

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05