Közösségi médiamutatók hazánkban

Mobilon és munka közben is bejelentkezünk

Czipperer Dia, 2014. április 3. 16:02

A Kutatócentrum első negyedéves Web2.0 Report felméréséből kiderül, hogy a közösségi médiahasználók egyharmada mobilról és munka közben is közösségi életet él. Továbbra is a Facebook áll az élen.

Hozzánk még nem értek el a nyugaton hódító közösségi média tendenciák, többek között az sem, hogy az emberek egyre inkább kezdenek elfordulni a Facebooktól más közösségi oldalak felé. Hazánkban még jelenleg ez a legnépszerűbb oldal, a Web2.0 Report szerint még mindig ez képes leginkább aktivizálni az embereket.

 

Az adatok szerint itthon is megtorpant már a Facebook növekedése 2012-ben, ám ennek ellenére a legalább egy hasonló szolgáltatást használók 92%-a regisztrálva van az oldalra. A KutatóCentrum felmérése szerint 87% továbbra is aktívan használja, és ezzel továbbra is a vezető helyet birtokolja.

 

Tengerentúlon új trendek hódítanak

 

Míg nálunk az emberek megrekedtek Mark Zuckerberg oldalán, addig a tengerentúlon inkább a fényképmegosztó alkalmazások hódítanak, mint az Instagram és a Pinterest. A KutatóCentrum felmérésében résztvevők 6-7%-a regisztrált csupán ezeken az oldalakon. Bár aktivitás tekintetében a Facebook után ezeken a site-okon a legaktívabbak az emberek: a Pinterest esetén 56%, az Instagramnál pedig 52% rendszeresen használja a szolgáltatást. Ez utóbbit pedig főként a fiatalok kedvelik. Az adatok szerint ez a közönség a legfiatalabb a vizsgált oldalak között – 80%-uk még nem múlt el 30 éves.

 

Az iWiW még mindig a második

 

Jelenleg még mindig az iWiW a regisztrált felhasználók számát tekintve a második helyen, ám az aktivitás terén már nincs a dobogón. A felhasználók kevesebb mint harmada látogatja rendszeresen az oldalt, de passzivitás terén csak a negyedik a MyVIP, a MySpace és a Twitter után.

 

Harmadik helyen a sorban a Google+ áll: a megkérdezettek 55%-a regisztrált az oldalon. Ám aktivitás terén még nincs az élmezőnyben, minden harmadik felhasználó lép be rendszeresen.

 

A LinkedIn még nem igazán terjedt el széles körben Magyarországon, tábora lassan növekszik. Felhasználói pedig egyre aktívabbak, a válaszadók fele rendszeresen belép az oldalra, ellentétben a Twitterrel, ahol az elmúlt két évben csökkent az aktivitás 2%-kal.

 

Munka közben és mobilon is

 

A felmérésben résztvevők háromnegyede napi szinten használ valamilyen közösségi oldalt: 30% nyilatkozott úgy, hogy munka közben is belép, 35% pedig mobilról is aktív. Ez főként a fiatal korosztály jellegzetessége, a 18-29 évesek éreznek ellenállhatatlan késztetést, hogy más elfoglaltság közben is a közösségi oldalakat látogassák.

 

Közel egyharmaduk, elsősorban a 30 év alattiak és a nők pedig levelezésre is gyakrabban használják ezeket az oldalakat, mint saját e-mail fiókjukat.

 

A Web 2.0 Report 2014 felmérés eredményeit bemutató teljes elemzés elérhető a KutatóCentrum honlapján

 

Kép: thedrum.com, conv.co.nz

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50