Az Oracle nyert a Google-lel szemben

Az évek óta húzódó szabadalmi per véget ért

Czipperer Dia, 2014. május 12. 11:47

Egy amerikai cégbíróság szerint az Oracle jogosan követelhet kártérítést a Google-tól, vagyis beperelheti a keresőóriást, amiért megsértette szabadalmi jogait, és felhasználta az Oracle Java-programjának bizonyos elemeit.

Múlt hét pénteken döntöttek Washingtonban arról, hogy az Oracle jogosan követelhet kártérítést a Google-tól. Az illetékes fellebbviteli bíróság a korábbi döntést felülvizsgálva úgy ítélte meg, hogy a Google megsértette az Oracle szabadalmi jogait.

 

A kérdés már régóta közszájon forog, és a San Franciscó-i bíróság (alsó fokú) már hozott is döntést ez ügyben korábban. Akkor úgy ítélték meg, hogy az API (alkalmazásprogramozási felület) nem esik szabadalmi oltalom alá, ám most ezzel ellentétes döntés született. A Google a Business Insidernek állásfoglalásában úgy nyilatkozott, csalódottak az ítélet miatt.

 

Az Oracle eredetileg több mint 6 milliárd dollár kártérítést szeretett volna, ám a bíróság nem tette lehetővé, hogy ekkora nagyságú összeget követeljenek. Az új ítélet nyomán az Oracle több mint 1 milliárd dollár, vagyis mintegy 220 milliárd forint kártérítést követelhet a keresőóriástól.

 

Forrás: Economictimes.indiatimes.com, MTI; Kép: elogia.net

Kulcsszavak: per Google Oracle Java API

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15