Megérkezett a BlackBerry Passport [Videó]

Farkas Norman, 2014. szeptember 26. 14:51

A BlackBerry bemutatta rendhagyó kialakítású óriásmobilját, a Passportot. Az üzleti felhasználóknak szánt készülék nem érkezett egyedül: a fedélzetén debütált a BlackBerry 10 OS legújabb verziója, mely amellett, hogy látványos dizájnfrissítésen esett át, számos új megoldással is bővült a produktivitás jegyében.

A BlackBerry a világ három nagyvárosában – Torontóban, Londonban és Dubaiban – mutatta be a nagyközönségnek eddigi legnagyobb okostelefonját a rendhagyó kialakítású, hatalmas, négyzet alapú kijelzővel és érintésérzékeny fizikai QWERTY gombsorral felvértezett Passport személyében.

 

A készülékről szinte minden kiderült -- a tudását és a dizájnját is beleértve -- az elmúlt hónapokban, ezért a tegnapi eseményeken nem igazán hangzott el új információ. Ugyanezt elmondhatjuk a BlackBerry olyan fejlesztéseiről is, mint az okostelefon és PC közötti könnyed átjárást biztosító BlackBerry Blend szoftver, vagy a BlackBerry 10 OS 10.3-as verziójában megjelenő BlackBerry Asszisztens. Bár a Passport és a vele együtt érkező érdekességek emiatt nem teljes újdonság-erővel debütálhattak tegnap, azért járjuk gyorsan végig, mivel is bővült a BlackBerry kínálata!

 

 

John Chen, a BlackBerry feje hihetetlen lazasággal beszélt a közönségnek cégéről a torontói eseményen, aztán egyszer csak előrántotta zakója zsebéből az útlevelét, majd a vele megegyező méretekkel megáldott Passport mobilt is. Bizony, a telefon akkora, mint egy szabványos útlevél, s aki ebben mindeddig kételkedett, az nézze meg az alábbi videót, mely bemutatja, miként született a Passport dizájnja.

 

 

Miután mindenki megismerkedett a BlackBestiának is becézett készülék nem mindennapi, de valójában mégsem oly idegen dizájnnyelvével és a gólkirály hokijátékos, Wayne Gretzky is elmesélte pozitív tapasztalatait a mobilról, új szintre lépett az ismerkedés: a színpadon megjelent Jeff Gadway, hogy meséljen a Passport kiemelkedő tulajdonságairól. Öt pillérre építették fel a telefon tudásának bemutatását: a méretes, négyzet alapú kijelzőre, az érintésérzékeny fizikai QWERTY billentyűzetre, a BlackBerry 10.3 operációs rendszer újításaira, a BlackBerry személyi asszisztensére, valamint az egyedülálló hangzásra, amely felülmúlja a legkapósabb konkurensekét is.

 

A kijelzőről megtudtuk, bár sokak számára nem újdonság, hogy egy 4,5 hüvelykes, 1:1 képarányú, 1440 x 1440 képpontos panel, melynek egyetlen sorába nem kevesebb, mint 60 karakter fér ki. Ennek előnye a böngészéskor és a levelek olvasásakor/szerkesztésekor is erősen érződik: a Passporton sokkal könnyebben átláthatjuk leveleinket, sőt a diagramokat tartalmazó csatolmányokat is anélkül, hogy a kijelzőt tapogatva nagyítanánk/kicsinyítenénk a tartalmát, vagy forgatnánk magát a telefont (a Passport esetében ugyebár eleve nincs portré és tájkép nézet, hiszen a kijelző négyzet alakú). Jeff egy iPhone 5S és egy Samsung Galaxy S5-tel vetette össze a Passport megjelenítési képességeit, az eredmény pedig nem volt túl meglepő: még virtuális QWERTY gombsorral sem kell bajlódni, így több szöveg, átláthatóbban jelenik meg a BlackBerry újdonságán, mint a versenytársain, s részben ez az, amiért a Passport az egyik legjobb mobil munkaeszköz lehet.

 

 

Már többször is szóltunk a Passport egyedülálló billentyűzetéről, ami lényegében egy háromsoros fizikai QWERTY gombsor érintésérzékeny felülettel felturbózva. A BlackBerry integrálta a klaviatúrába a teljes érintőkijelzővel szerelt BB10 mobilok virtuális gombsorában megismert „felpöccintős” megoldást, sőt további gesztusokat is ismer a cucc. Például le-fel húzva rajta az ujjunkat görgethetünk vele a böngészőben, egy jobbról balra húzással szöveget törölhetünk, a szöveg kijelölését pedig úgy végezhetjük el a legegyszerűbben, ha a Shift gomb nyomva tartása mellett húzzuk az ujjunkat a billentyűzeten a kijelölés kívánt irányába.

 

A Passport fedélzetén debütált a sokak számára a mai napig ismeretlen BlackBerry 10 operációs rendszer legújabb, 10.3-as verziója. A QNX platformra épülő OS mind kezelőfelületében, mind pedig funkcióiban rengeteg újítással bővült, miközben stabilitását, gyorsaságát és egyszerű kezelhetőségét is megőrizte. Jeff nem tért ki az összes érdekességre a bemutatón, főként a BlackBerry Hub új, gyorsan elérhető üzenetkezelési funkcióira (Instant Actions) és a rendszer hangos személyi asszisztensére szánt időt. Utóbbit az Apple Sirijétől és a Google Now-tól eltérően kifejezetten munkára tervezték, mélyen integrálták a rendszerbe és „látja” többek között gazdája céges naptárát is. Ennek köszönhető, hogy a bemutatón tett próbán Siri csak 10 naptáresemény közeledtét jelezte Jeffnek, míg a tájékozottabb BlackBerry Asszisztens 16 eseményre hívta fel a figyelmet ugyanazon napra vonatkozóan. A BB OS 10.3-mal új szintre lépett az androidos alkalmazások futtatása a szederlogós mobilokon, és már előtelepítve megtaláljuk benne a több száz szoftvert tartalmazó Amazon App Store-t is.

 

 

Meglepő volt látni és hallani, hogy a BlackBerry az audio élményt is a Passport egyik legnagyobb erősségeként kommunikálja a közönség felé. Úgy tűnik, felfedezték annak fontosságát, hogy egy megbízható és jó telefont a legnagyobb zajban is meg kell, hogy halljon a gazdája (főleg, ha fontos ember és fontos hívást vár, ugye), illetve nem árt, ha az üzleti világban komoly jelentőséggel bíró konferenciabeszélgetések során tisztán hallják egymást a résztvevők. Egyelőre nem tudjuk megmutatni, milyen hangos a Passport, de néhány adattal azért szolgálhatunk iránymutatásként: a telefon állítólag több, mint 350%-kal hangosabb a Samsung Galaxy S5-nél és ha nem is ilyen mértékben, de még a HTC One M8-at is felülmúlja ezen a fronton.

 

 

A Passport tulajdonságainak feltárása a száraz technikai adatokkal zárult. Megtudtuk (bár már egy ideje már amúgy sem volt titok), hogy a készülékben egy négymagos, 2.2GHz-es Qualcomm Snapdragon 800 processzor dolgozik 3GB RAM és 32GB bővíthető tárhely társaságában. A lekerekített oldalaknak köszönhetően az amúgy sem túl vastag (9,3 mm) készülék még kecsesebbnek tűnik és a fogása is nagyon kényelmes, a minőségérzetről pedig a rozsdamentes acélból készült keret gondoskodik.

 

A 3450mAh kapacitású akkumulátor jóvoltából garantált, hogy a Passport nem hagyja cserben gazdáját a nap közepén, a méretes (4,5 colos) Full HD LCD kijelző pedig a határtalan produktivitásnak nyit utat. A képalkotás frontján egy 13 megapixeles, LED villanóval és optikai képstabilizátorral megáldott kamerára támaszkodhatnak a Passport felhasználók, videocsevegéshez a 2 megapixeles előlapi kamerát hívhatják segítségül.

 

 

Ezután megtudtuk, hogy a telefon képességei milyen jól jönnek például az orvostudományban, majd hallhattunk egy rövid ismertetőt a BlackBerry Blend szoftverről is, mely több érdekességhez hasonlóan a BlackBerry 10.3 rendszerrel, illetve rendszerben válik elérhetővé. A program lényege, hogy biztosítja az okostelefonunk és a számítógépünk közötti együttműködést egy egyszerű, könnyen kezelhető felületen. A Blend segítségével például a számítógépünkön böngészhetjük a BlackBerrynken lévő üzeneteinket, névjegyeinket, médiafájljainkat és számos műveletet is végrehajthatunk rajtuk, mintha csak magán a telefonon kezelnénk őket.

 

Az esemény végén a Passport elérhetőségéről volt szó. Kanadában már szeptember 24-től megvásárolható a készülék 599 dollárért, kártyafüggetlenül. Az év végéig cirka 30 további országban jelenik meg az újdonság hasonló árcédulával, az viszont egyelőre rejtély, hogy Magyarországon pontosan mikor találkozhatunk vele az üzletek polcain, s mely szolgáltatók veszik fel kínálatukba, ha egyáltalán felveszik. A türelemetlen hazai rajongóknak tehát még bizonytalan ideig várniuk kell, addig is ajánljuk figyelmükbe a Passport hivatalos kicsomagoló videóját, íme:

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50