Frissült a beszélő Linux a fehér bot napja alkalmából

forrás: Prím Online, 2014. október 16. 14:31

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztéseként megjelent a Beszélő Linux kiadás 4.0 verziója. A 4.0 kiadás az Ubuntu 14.04.1 verziójára épül, és öt éven át lesz támogatott. A program ingyenes és akadálymentes.

Az ingyenesen hozzáférhető, akadálymentes beszélő Linux az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a látássérült emberek körében.

 

Elérhetővé vált a képernyő nagyítási szolgáltatás

 

A BeLin 4.0 kiadás új felhasználói felülete (GNOME Shell) alapértelmezetten tartalmazza a képernyőnagyító szolgáltatást, valamint számos kényelmesen használható funkciót. A nagyítási képességnek köszönhetően mostantól – a vak felhasználók mellett - a gyengénlátó emberek is használatba vehetik a BeLin új kiadását.

 

Továbbfejlesztett képernyő olvasási szolgáltatás

 

Az Orka Képernyőolvasó program legújabb, 3.14-es verziója számos fontos fejlesztéssel támogatja a még kényelmesebb internet-használatot.

 

Gyorsabb navigáció a honlapok tartalmában: Mostantól egy weboldal elemeit, típusaik szerint külön listákban is megjelenítheti a felhasználó, és ez gyorsabbá teszi a keresett információk elérését.

 

Könnyebb tájékozódás a weboldalakon: A honlapok tartalmának kényelmesebb megismerését segíti az „objektum” megjelenítési mód bevezetése. Ekkor az egy sorban megjelenő, webes elemeket (pl. hivatkozások) a képernyőolvasó program nem egymás mellett, hanem külön sorban jeleníti meg.

 

Hallhatóvá válnak a színek: Az Orkával mostantól felolvastatható a megjelenő webes tartalom előtér és háttér színeinek neve.

 

Új, Információs Központ funkció

 

Az új szolgáltatás egy kényelmesen kezelhető felületen keresztül biztosít akadálymentes hozzáférést a felhasználók által leggyakrabban keresett webes információkhoz (pl. időjárás előrejelzés, hírek, újságcikkek, stb.). Az Információs Központban elérhetővé tett webes tartalmak köre bővíthető.

 

A BeLin 4.0 kiadás ingyenesen letölthető:

 

A BeLin 4.0 kiadás 32 bites változatának letöltése

A BeLin 4.0 kiadás 64 bites változatának letöltése

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05