Nehéz kiszűrni a YouTube-on a terrorista videókat

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 30. 09:16

A YouTube-ra percenként háromszáz órányi videofelvételt töltenek fel a felhasználók, így gyakorlatilag lehetetlen a terrorizmussal kapcsolatos minden tartalom kiszűrése - mondta a videomegosztó portált üzemeltető Google internetes óriáscég egy vezetője az Európai Parlament liberális frakciójának egy terrorellenes akcióterv kidolgozásáról szóló ülésén.

A YouTube oldalain a felhasználók jelezhetik a már feltett, problémásnak tartott felvételeket, ezt a Google ellenőrzi, a videóknak a honlapon való megjelenése előtt azonban a cég nem tudja vizsgálni a tartalmakat.

Verity Harding, a Google közpolitikáért felelős igazgatója a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) csoport brüsszeli tanácskozásán azt mondta, hogy "előzetesen átvizsgálni azokat a videókat, amelyek felkerülnek a honlapra olyan lenne, mintha egy telefonhívást azelőtt hallgatnának le, mielőtt megvalósul".

Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorellenes koordinátora kifejtette, segíteni kellene az internetes cégeket a biztonsági kockázatokat képviselő anyagok online elterjedésének megakadályozásában olyképpen, hogy tagállami szakértők jelölnék meg a terrorgyanús tartalmakat. "Minden egyes tagországnak alakítania kellene egy ilyen, képzett szakemberekből álló egységet" - tette hozzá Kerchove.

 



Nemrég a Scotland Yard brit nyomozóhivatal értesítette a Google-t arról, hogy saját irányelveibe ütköző tartalmak találhatóak honlapjain, és 93 százalékát eltávolították - mondta a koordinátor. Megjegyezte, hogy amikor egyéni felhasználók jelölnek meg problémásnak tartalmakat, azoknak csupán a harmadát szedik le a világhálóról.

A szélsőséges és erőszakos képsorok online jelenlétéből adódó kockázatok ellenére mind az internetes szolgáltatók, mind az EU vonakodik attól, hogy jogi síkra terelődjön az eltávolításuk ügye. "Gondolkodhatunk jogi szabályozásban is, az azonban monumentális feladat lenne" - jegyezte meg Kerchove.

A január elején, szélsőséges iszlamisták által elkövetett franciaországi merényleteket követően az EU belügyminisztereinek ülésén a résztvevők hangsúlyozták, hogy szorosabb együttműködésre törekszenek az internetes szolgáltatókkal is a terrorellenes küzdelemben.

 

A YouTube feltöltés előtt nem vizsgálja a videókat, mivel percenként nagyjából 300 órányi videót töltenek fel a YouTube-ra, ez lehetetlen vállalkozás is lenne. A YouTube-ot nézők viszont azonnal tudják jelezni, ha bármilyen nem odaillő tartalmat találnak. Ezeket a videó alatt lévő "Jelentés" gombra kattintva jelezhetik, a YouTube csapata gyorsan megnézi, és ha indokolt, el is eltávolítja a videót.



 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50