Minden negyedik magyar sorozatfüggőnek tartja magát

forrás: Prím Online, 2015. január 31. 15:51

Hol, mikor, miért és milyen sorozatokat néznek a magyarok? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Telenor több mint 600 válaszadó részvételével végzett online gyorsfelmérése és a témában szervezett kerekasztal-beszélgetése. Az eredményekből kiderült, hogy minden negyedik magyar sorozatfüggőnek vallja magát és ugyanennyien okoseszközeiken is követik kedvenc szériáikat.

Sorozatrajongók

 

A felmérés kiderítette, hogy a válaszadók mintegy negyede (23%) vallja magát fanatikus sorozatfüggőnek, azaz egyszerre több sorozatot is követnek. Náluk is többen vannak a napi sorozatkedvelők, akik minden nap megtekintenek egy részt a kedvenc műsorukból (34%). Tízből nyolcan a tévét (is) használják sorozatnézésre, ezt követi a laptop (38%) és az asztali számítógép (34,4%) a listán. Ma már okoseszközökön is előszeretettel néznek sorozatot: minden negyedik ember (25,8%) szokott az okostelefonján, és minden hatodik (16,8%) a táblagépén is sorozatokat nézni. Ezek az eszközök különösen népszerűek a fővárosiak körében: 38,5, illetve 25,4 százalék az okostelefonon, illetve táblagépen filmezők aránya.

 

Kerekasztal-beszélgetés Lilu vezetésével
 

Nem csak tévén tévézünk

 

A megtekintett műsor azonban nem mindig a televíziós sugárzásból ered. Minden harmadik felhasználó (33,1%) torrenten szerzi be a sorozatokat, minden nyolcadik (12,8%) pedig olyan on-demand TV szolgáltatásokat használ, mint amilyen a MyTV is. Az on-demand tévézés egyelőre a műszaki újdonságok iránt fogékonyabb férfiak körében népszerűbb: náluk 16,3, míg a nőknél 7,8 százalék a szolgáltatást használók aránya. A torrent esetében is hasonló szakadék figyelhető meg: a férfiak 42,7, míg a nőknek csupán 19,6 százaléka szokta ezt a csatornát alkalmazni. Hasonlóképp, a fővárosiak közel felével (45,5%) szemben a faluban élő válaszadók kevesebb, mint negyede (21,8%) torrentezik.

 

Azok, akik valamilyen okoseszközön, például okostelefonon vagy táblagépen néznek sorozatot, elsősorban a megoldás rugalmasságát emelik ki: közel felük számára (45%) vonzó az, hogy így szinte bárhol és bármikor nézhetnek sorozatot. A másik tábor fő ellenérve a kijelzők mérete: tízből hárman (30,6%) egyszerűen túl kicsinek tartják azokat az élvezetes sorozatnézéshez.

 

„Ahogy a felmérés is rámutat, az okoseszközök és a mobilinternet elterjedése komoly hatással volt és van a médiafogyasztási szokásokra, köztük a tévézésre is. A Telenor olyannyira számított erre, hogy másfél évvel ezelőtt, az elsők között hozta el az online televíziózást a magyar fogyasztóknak. Az ő igényeikre szabott tartalommal nyújtja mindenki számára a tévézés szabadságát a MyTV, hogy ők dönthessenek arról, hogy mit, mikor és hol néznek.‟ - mondta el a kerekasztal-beszélgetésen Takács Zoltán, a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

A Barátok közt még mindig az élen

 

A felmérésből az is kiderült, mik a magyarok kedvenc sorozatai. A hazai alkotások közül óriási fölénnyel diadalmaskodott a Barátok közt (31,9%), amit a Jóban Rosszban (11%) és az Éjjel-nappal Budapest (9,3%) követett. A negyedik helyezett egy közel másfél évtizeddel ezelőtt véget ért, ámde a mai napig legendás széria, a Szomszédok lett. A külföldi sorozatok között a hatalmas választék miatt jóval nagyobb lett a verseny. A koronát a Walking Dead (6,9%) szerezte meg, amit a Dr. Csont (6,2%) és a Helyszínelők (5,4%) követ.

 

Kalamár Tamás szerint a jó sorozat titka egyértelműen a tartalom: „Ha nincs igényes tartalom, akkor a néző egész egyszerűen nem fog odakapcsolni. Ezen kívül nagyon fontos az érzelmi kötődés létrehozása a néző és a sorozatszereplők között. Manapság igazi kihívást jelent a nézők teljes figyelmét lekötni. Főleg a fiatalokra gondolok, akiknél előfordul, hogy több dolgot csinálnak egyszerre: sorozatot néznek, Twittereznek vagy Facebookoznak, vagyis azonnal megosztják az élményeiket, véleményüket a saját korosztályukkal. Természetesen az évek során a Barátok közt is haladt a korral. Elsősorban a ritmusán kellett változtatni: fel kellett gyorsítani a történetmesélést, fejleszteni a technikát, frissebbé tenni a díszletet, a színészek ruháját, beszédstílusát - manapság csak így lehet felvenni a versenyt az import sorozatokkal."  - mondta el a Barátok közt egykori producere.

 

A dobogós sorozatok ismeretében kicsit meglepő, hogy a válaszadók legjobban a vígjátékokat kedvelik (67,4%). A dobogó második fokán a bűnügyi-jogi sorozatok (60,7%), a harmadikon pedig a sci-fi/fantasy alkotások (41,1%) szerepelnek. Utóbbiak egyébként a férfiak körében jóval népszerűbbek (55,1%), mint a nőknél (21,6%). Hasonló, ám fordított előjelű tendencia figyelhető meg a kórházi és a családi sorozatoknál.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09