Egyre népszerűbben az online ipari árverések

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 14. 11:21

Magyarországon is egyre népszerűbb az ipari eszközök online aukciója; az Intergavel Aukciószervező Kft-nek a 15 százalékos jutalékból 2007-ben még 100 millió forintos bevétele származott, amely 2013-ban elérte a 32 millió, a múlt évben pedig a 60 millió eurót  - mondta Kocsis Csaba ügyvezető igazgató sajtótájékoztatón Budapesten.

Az ipari eszközök területén egyedül tevékenykedik a cég Magyarországon, a felszámolók saját internetes aukciós oldalt működtetnek, így az ő partnereik bankok, lízing cégek, valamint multinacionális társaságok - válaszolta az ügyvezető igazgató az MTI kérdésére.
 

Az 10 évvel ezelőtt indult Intergavel kezdetben kikiáltásos, nyílt árveréseket szervezett, de 2009 óta működik az internetes felületük, amelynek előnye, hogy a licitálók nem tudnak összebeszélni.
 

Az eszközök piaci ár alatt kerülnek fel a portálra és többnyire afelett kelnek el. A portálon először licitálóknak megvizsgálják a fizetőképességét, így a nem fizető nyertes licitálók aránya mindössze 1 ezrelék - ismertette Kocsis Csaba.
 

Az online árverések száma 2013-ban 14, a múlt évben pedig 18 volt, ez utóbbihoz még egy nyílt árverés is csatlakozott. Általában kétszáz körüli tételt vesznek fel egy árverésre, mivel ennyi látható át a licitálóknak. A licitet az árverés megnyitását követően egy hónap múlva zárják.
 

A bankok és lízingcégek a nem fizető hitelfelvevőtől illetve lízingbevevőtől visszavett eszközöket árvereztetik. A multinacionális cégeknél tipikus jelenség, hogy a 10 éves eszközöket automatikusan lecserélik, de kisebb cégek még tudják használni azokat. Szintén gyakori, hogy technológia váltás, kivonulás, illetve gyárbezárás miatt adják el eszközeiket a nagy cégek magyar leányvállalatai - tette hozzá az ügyvezető.
 

Az árveréseken csak cégek licitálhatnak. Jelenleg mintegy 30-40 cég van, amely rendszeres megbízásokkal látja el az aukciószervezőt, a vevőkörben pedig mintegy 3000 regisztrált cég, vállalkozó szerepel. Amennyiben egy-egy nagyobb aukció köré hirdetési kampányt szerveznek, akkor hetente 25-30 céggel is bővül az érdeklődők köre. Adtak már el repülőgép hajtóművet, acélöntő gépsort és tévé adóállomást is. Jelenleg a TESCO által bezárásra ígért 13 üzlet feleslegessé váló eszközeinek az árverezésére készülnek - ismertette Kocsis Csaba.
 

Az eddigi legnagyobb élő árverést a Rába Motor számára rendezték 2007-ben, akkor 800 tételt árusítottak, 150 licitáló jelent meg. Az online árverések között a Philips televíziókat gyártó, székesfehérvári TP Vision Kft. üzeme volt a rekorder, 1800 tétellel és mintegy 300 vásárlóval.

Kulcsszavak: árverés

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50