10 dolog az online nyelvtanulásról

forrás: Prím Online, 2015. február 28. 12:11

Egyre többen használják ki az online tanulás adta lehetőséget. Ezen a téren pedig az internet leginkább a nyelvoktatásra alkalmas. Hogy miért? A PontKom Nyelviskola 10 pontban összefoglalta.

1.    Olcsóbb, mint a hagyományos nyelvtanulás

 

Hogy miért? Pofon egyszerű a magyarázata: ha a tanuló és a tanár között online a kapcsolat, és mindkét fél ott lép be a tanórára, ahol akar, az nem csak a hallgatónak, de az iskolának is jó. Nincs szükség terembérlésre, krétára, filctollra, papírhalmokra. Csak a tanár tudására, a Te tudásvágyadra, és egy élő netkapcsolatra. Így az online nyelviskolák ugyan azon a színvonalon, de olcsóbban tudják biztosítani tanfolyamaikat, mint a hagyományos nyelviskolák.

 

2.    Te határozhatod meg, mikor legyenek a tanórák

 

Késő estig dolgozol? Külföldön vállaltál állást? Otthon kell maradnod a gyerekkel? Ma már ez sem kifogás, hogy ne vegyél nyelvórákat. Sem a munkarended, sem az időeltolódás, sem az altatási rend nem akadály, mert az online nyelviskolák hozzád igazítják az órarendet.

 

3.    A tanárral itt is élőben, közvetlenül beszélsz

 

Az online nyelviskola nem azt jelenti, hogy a számítógépeden keresztül, otthon a szobádban önállóan tanulsz. Egy online nyelviskolában élő kapcsolat van a tanár és a diákjai között. Lehet tőle kérdezni, lehet jelentkezni, és lehet megjegyzéseket fűzni a tananyaghoz. A tanár pedig minden segítséget megad, amit kérsz a nyelvórák során.

 

4.    Ha akarod, vannak „osztálytársaid”; ha akarod, magántanuló vagy

 

Akár melyik megoldás a szimpatikus, van választási lehetőséged. Ha azt szeretnéd, hogy a tanár egyedül veled foglalkozzon a tanórák alatt, akkor jelentkezz magántanulónak. Ha téged inspirál az, hogy valakivel együtt tanulhatsz, jelentkezz csoportos oktatásra. A legtöbb online nyelviskola több variációs lehetőséget is kínál. A PontKomnál például magán, páros és csoportonként maximum 4 fős oktatást is választhatsz.

 

5.    Nem kell csúcsgép vagy szélessávú internet

 

Ha elég jó a géped ahhoz, hogy megnyiss vele egy netes böngészőt, és ha elég gyors a neted ahhoz, hogy elolvass egy e-mailt, akkor jó eséllyel a virtuális tanterem is elérhető számodra, így egy gyengébb nettel sem kell lemondanod az online nyelvtanulás lehetőségeiről.

 

6.    Tulajdonképpen egy „tanteremben” ülsz, csak virtuálisan

 

Az online nyelviskolák olyan kiszolgáló programokat használnak, melyek egy virtuális tantermen keresztül kötik össze a hallgatót a nyelvtanárral. Ezek a skype-hoz hasonlóan működnek, de annál jóval többet nyújtanak. Itt is látod a tanárt, hallod a hangját, és ő is hall téged, és ha akarod lát is. A szoftverben van azonban egy tábla is, amit mindketten használhattok. Itt láthatod, mit ír a tanár a táblára, milyen feladatlapot töltötök ki, milyen audiovizuális anyagot vesztek. És a tanár is lát mindent, amit a nyelvtanuló csinál a táblán.

 

7.    A hagyományos tankönyvek is használhatóak

 

Azért, mert az online nyelvoktatás modern, virtuális tanteremben zajlik, netes felületen keresztül, még nem kell megijedni akkor sem, ha úgy érzed, neked szükséged van a papír alapú tudásra is. A tananyag a hagyományos és már ismert tankönyvek és munkafüzetek alapján, de egyedi módszerekkel kerül összeállításra. Mindez a virtuális tanteremben digitális formában elérhető, de ha mégis szükségét érzed, hogy a kezedbe vedd őket, bárhol hozzájuk juthatsz.

 

8.    Van élet a Duolingón túl

 

Felejtsük el azokat a határokat az online nyelvtanulás kapcsán, amiket a Duolingo, vagy bármelyik hasonló nyelvoktató szoftver állít elénk. Ezek a programok rendkívül hasznosak, jó szívvel ajánljuk a használatukat, remek kiegészítői a tanulásnak, de nem pótolnak egy képzett nyelvtanárt, aki személyre szabottan, az egyedi problémáidra reagálva állítja össze óráról órára a tananyagot, és élő kommunikációban segíti a haladásodat. Az online nyelvoktatásban ma már ez is alapvető elvárás.

 

9.    Rugalmas, kényelmes, személyre szabott. Kell több?

 

A hagyományos nyelvtanulásnál az online nyelvoktatás jóval rugalmasabb, teljes mértékben személyre szabható, és bárhol- bármikor elérhető. Kényelmes, hiszen nem kell sehova utaznod, elég, ha átmész a legnyugisabb szobába. Ráadásul bárhonnan elérhető a magyarok számára is. Tanulj akármelyik országban, dolgozz akárhol külföldön, az online nyelvtanulással úgy fejlesztheted nyelvtudásodat, hogy a magyar megmarad közvetítő nyelvnek.

 

10.  Egyre népszerűbb és elfogadottabb

 

Világszerte és hazánkban is egyre népszerűbb az online oktatás. Az elearningindustry.com előrejelzése szerint 2019-re a világ főiskolai képzéseinek fele online alapú lesz.  De már 2013-ban is 10 hallgatóból 4 legalább egy kurzust online végzett. Az online oktatási rendszereket alkalmazó képzési intézmények 74%-a a virtuális tanterem módszerét részesíti előnyben.

 

Kép: learnrussian.rt.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05