Nagy eltérések vannak Európában a 4G mobil adatforgalom árazásában

MTI Sajtóadatbank, 2015. május 25. 14:34

Finnországban a negyedik generációs (4G) mobil előfizetők ugyanazért az összegért adatforgalomban az európai átlag tízszeresét kapják, illetve ötvenszeresét a németországinak és százszorosát a magyarországinak - derül ki a finn Rewheel piackutató vállalat politico.eu portál által idézett tanulmányából.

Európában 35 euró előfizetési díj ellenében az ügyfelek átlagosan 5 gigabájt adatforgalomhoz juthatnak 4G hálózatban. A finneknél ez 50 gigabájt, vagyis az európai átlag tízszerese.
 

Észtországban 40, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Dániában pedig 20 gigabájt adatforgalom jár 35 euró előfizetésért.
 

Németországban egy gigabájt, Magyarországon pedig 0,5 gigabájt jár 35 euróért, illetve annak megfelelő összegért. A szomszédos országok közül Ausztriában 13, Lengyelországban 10, Szlovéniában 8 gigabájt, Horvátországban, a Cseh Köztársságban és Szlovákiában 4 gigabájt, Romániában pedig 3 gigabájt adatforgalmat biztosítanak ekkora összegért.
 

A Rewheel adatai szerint a németek tavaly előfizetőnként havi 410 megabájt adatot "fogyasztottak", többet az egy évvel korábbi 280 megabájtnál. A finnek tavaly havi átlagban 5,1 gigabájtot használtak fel, 2013-ban pedig 2,89-et. 
 

A német Focus Online lap cikke szerint az árazásban - egyebek között - a szolgáltatók közötti verseny is nagy szerepet játszik. Amióta a spanyol Telefónica megvásárolta az E-Plus mobilszolgáltatót - írja a Focus -, Németországban három vállalat, a Telefónica (O2 és E-Plus), a Deutsche Telekom és a Vodafone uralja a piacot. Más szolgáltató márkák ennek a három cégnek a hálózatát bérelik. Franciaországban ezzel szemben még négy szolgáltató működik, az Orange, az SFR, a Bouygues Telecom és a Free.
 

A Focus cikke szerint a német szövetségi gazdasági minisztérium (Bundeswirtschaftsministerium), az illetékes felügyelet (Bundesnetzagentur) nem látja indokoltnak a beavatkozást. "A német mobiltelefon piacot évek óta intenzív verseny jellemzi" - fogalmaztak közös közleményükben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05