First Prize díjat kaptak a miskolci egyetemisták a szuperszámítógépes világversenyen

forrás: Prím Online, 2015. június 17. 09:27

Az 'Asia Student Supercomputer Challenge’ a világ legrangosabb szuperszámítógép-versenyén az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) diákjaival azonos díjat kapott a Miskolci Egyetem informatikus csapata.

A világversenyt az Ázsiai Szuperszámítógép Társaság (ASC) és az INSPUR csoport rendezte. Ebben az évben öt kontinens 150 egyeteméről neveztek informatikus-hallgatók csapatai, ez a szám önmagában is jól jelzi a verseny nemzetközi rangját. Az első forduló megmérettetésein túljutva egyedüli európai csapatként a 150 indulóból a legjobb 16 került be a döntőbe. A döntőben a Miskolci Egyetem csapata „First Prize” kategória díjat kapott, amelynek rangját mutatja, hogy azonos díjazásban részesült a MIT amerikai csapata, valamint a Boston University, a Northern University, továbbá az oroszországi Ural Federal University, a thaiföldi Kasetsart University illetve számos kínai egyetem informatikus csapata.


Az ASC 2015 évi versenyének abszolút első helyezettje a Tsinghua University csapata lett.

"A kínai Taiyuan Műszaki Egyetemen megrendezett döntőben az idei feladat egy mini szuperszámítógép felépítése, egy olyan környezet kialakítása - hardver és szoftver oldalról egyaránt - amiben tudományos számításokat végző alkalmazásokat minél hatékonyabban lehet futtatni úgy, hogy 3 kW alatt maradjon a rendszer fogyasztása. Az elért eredmény azért is kimagasló, mert idehaza más hardver rendszereken történt a felkészülés, így a diákok az öt napos versenyen gyakran 12-14 órát is dolgoztak egyhuzamban.” - hangsúlyozta Dr. Vincze Dávid, a Miskolci Egyetem Informatikai Intézetének tanára, egyben a csapat szakmai vezetője.

 



Miskolci Egyetem szuper-számítástechnika csapatának tagjai:


- Flaskó László (III. évf. műszaki informatikus)
- Klusóczki Dávid (III. évf. műszaki informatikus)
- Maradics Zoltán (III. évf. programtervező informatikus)
- Pető Albert (I. évf. mesterszakos műszaki informatikus)
- Palkó Dániel (III. évf. programtervező informatikus)
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09