Küszöbön az e-mezőgazdaság Magyarországon is

forrás: Prím Online, 2015. június 21. 15:46

2012 nyarán a Magro.hu mezőgazdasági piacér azzal a céllal indult el, hogy a mindennapok részévé tegye az internethasználatot a magyar agráriumban. Bővítse a gazdák digitális ismereteit és népszerűsítse az internetes marketinget és kereskedelmet. Azóta három év telt el, most ünneplik a 3. születésnapjukat és adataik azt mutatják, nyitott kapukat döngetnek. Ma már jól megfér egymás mellett az informatika és a gumicsizma hazánkban is.

2012 júniusában még csak a lehetőség volt adott. A Magro.hu által a cég indítás előtt elvégzett felmérése azt mutatta, hogy a gazdák és gazdaságok többsége hozzáfér a világhálóhoz és valamilyen gyakorisággal használja is azt. Igaz, nem feltétlenül üzleti célokra. Azóta felgyorsultak az események. Mára a mezőgazdasági szereplők háromnegyede asztali számítógéppel, fele hordozható számítógéppel rendelkezik, minden másodiknak van okostelefonja és minden hatodiknak táblagépe van. Impozáns számok. Ráadásul nem csak birtokolják, használják is ezeket. Háromnegyedük rendszeresen és gyakran használja az online agrárportálokat és a piacteret.

És ez nem minden. Egyre több a szenzor, GPS és ipari kamera a mezőgazdasági járművekben és földeken. A jelen vagy még inkább a közeljövő a precíziós mezőgazdaságé, amikor a bitek adnak tanácsot abban, milyen tápanyag hiányzik a földből vagy mikor kell azt öntözni. És megjelentek a pilóta nélküli légi járművek, az úgynevezett drónok is.

„Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt 3 évben a magunk eszközeivel szintén jelentősen hozzájárultunk az internet napi rutinná váló használatához. Kifejlesztettük pl. a Magro Gabonaindexet (MGX), aminek segítségével a gazdák nyomon követhetik a kukorica és búza napi fizikai árát, és így jobban tudják időzíteni az adásvételeiket. Ilyen információ ez előtt nem volt elérhető Magyarországon.” – mondta Bóné Tímea, az Magro.hu agrárpiactér egyik alapító tulajdonosa.

A portál év elején Gazdag Gazda Webkonferencia-sorozatot is indított, amely szintén újszerű kezdeményezés az iparágban. A gazdálkodók ugyanis a számítógépük előtt ülve egy videó szobában tartózkodva, hasznos ismereteket kapnak a világháló üzleti célú felhasználásának lehetőségeiről, az aktuális agrárpályázatokról és más praktikus témákról. A webkonferencia egyre népszerűbb, több száz gazdálkodó vett részt eddig az eseményeken.

„Bár erről kevés hír lát napvilágot, az interneten már mezőgazdasági árukat is lehet adni-venni. Piacterünk látogatottsága évente 35 %-kal növekszik, eddig több mint fél millió gazdaság és viszonteladó vagy gyártó kereste fel az oldalt. Rendszerünkben
az elmúlt három évben 3,7 millió tonna gabona fordult meg, több mint 1 millió tonna zöldséget-gyümölcsöt és 105 ezer darab haszonállatot kínáltak eladásra és megvételre. Közép- és hosszútávú terveink közé tartozik, hogy egyre hangsúlyosabb szerepet töltsünk be az agráriumban.”
– fejtette ki Németh István, a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09