A világ első 3D nyomtatású irodaháza Dubaiban épül

Czipperer Dia, 2015. július 2. 10:23

Dubai bejelentette terveit a világ első teljes funkcionalitású, 3D nyomtatással készülő irodaházzal kapcsolatban. A nyomtatás, vagyis az építés rétegről rétegre történik majd.

Mohamed Al Gergawi, az Egyesült Arab Emirátusok miniszteri kabinetfőnöke, valamint a Nemzeti Innovációs Bizottság elnöke jelentette be kedden, hogy Dubaiban épül meg a világ első háromdimenziós nyomtatási eljárással készült irodaháza.

 


A prototípus épület nagyjából kétezer négyzetláb alapterületű lesz, a nyomtatást pedig rétegről rétegre haladva végzik majd egy húsz láb magas nyomtató segítségével.

 

Ez az újfajta megoldás nem csupán az eljárás miatt figyelemreméltó, hanem az is kiderült, hogy pénz és idő szempontjából is hatékony alternatívának bizonyul. Nagyjából felére csökkennek a költségek és a befektetett idő is, és az építési törmelék pedig 30-60%-kal lesz kevesebb.
 

 

A munkálatokat egy kínai 3D nyomtatással foglalkozó cég végzi majd, a Winsun Global. Nem idegenek számukra a 3D nyomtatással készült épületek, már korábban is alkottak hasonlót. Az ő terveik nyomán készült el egy szintén 3D nyomtatású hatemeletes apartman is.

 

Más fontos vállalatok is részt vesznek a Dubaiban zajló munkálatokban, többek között a Gensler, a Thronton Tomasetti és a Syska Hennyessy Group is. Egyelőre pontos dátumot nem lehet tudni arra vonatkozóan, mikorra készül el az épület, de itt kap majd helyet a jövő múzeuma is, melynek nyitását 2017-re tervezik.

 

Forrás: Techspot.com

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50