Mezőgazdasági robotpilóta a növekvő hatékonyság szolgálatában

forrás: Prím Online, 2015. július 25. 14:37

Napjainkban rendkívül fontos, hogy a hatékonyság növelése érdekében korszerű, praktikus megoldásokat vessünk be. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű munkát végeznek a szakemberek, és a gyakran szűkösre szabott időbe mennyi teendő fér bele. Nincs ez másként, ha mezőgazdasági gépvezérlésről van szó, ugyanis a manapság használatos készülékekkel nagyobb haszon érhető el, és azonnali megtakarítás is érzékelhető.

A robotpilóta rendszerek előnyei a mezőgazdaságban
 

A termelésre fordított költségek növekedésével egyidejűleg rendkívül fontos, hogy olyan technológia szolgálja az eredményesebb munkavégzést, mely nem csak hatékonyabbá teszi a tevékenységet, de az élő munkaerő kímélése érdekében is sikeresen vethető be. A robotpilóta rendszerekkel mindez elérhető, sőt, már egy egyszerű GPS-sorvezető előnyeit is gyorsan megtapasztalni. A keletkező átfedések és kihagyások nem csak több üzemanyag-felhasználást okoznak, de több munkaórát, és az ezzel járó többlet kiadásokat is. A mezőgazdasági gépvezérlés gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül teszi lehetővé, hogy a kombájnok, permetezők, vagy traktorok akár centiméteres pontossággal működjenek, és haladjanak az előre meghatározott nyomvonalon. A robotpilóta alkalmazásának előnyei tehát magukért beszélnek.
 

Vetés, vagy például vegyszerezés esetében fontos, hogy a sorok párhuzamosak legyenek, ezzel a korábbiakban már említett üzemanyag-megtakarítás érhető el. A robotpilóta rendszerek egy sor terhet levesznek a vezető válláról, aki így a sortartás helyett valóban arra tudja fordítani figyelmét, hogy a munkafolyamatra összpontosítson. A gép kezelőjének tehermentesítése csökkenti annak fáradtságérzetét, a munkavégzés egyéb fázisai tehát még tökéletesebben kivitelezhetővé válnak így. További nagy előnye a robotpilótának, hogy gyakorlatilag napszaktól függetlenül megtalálja a csatlakozó sorokat, de aká r ködben is pontos munkavégzést tesz lehetővé.


 

Mezőgazdasági gépvezérlés Magyarországon
 

Manapság hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy a kevesebb ráfordítással nagyobb hozam elérését lehetővé tevő mezőgazdasági robotpilóta mellett teszik le a voksot. Amennyiben a traktor felszereltsége nem megfelelő, úgy az utólagos hidraulika szelepvezérlés beépítésével van mód arra, hogy a kormányautomatika megfelelően szolgálja az igényeket. Hazánkban, a mezőgazdasági gépvezérlés fejlődésének köszönhetően ma már vetés esetében is sikerrel bevethető a korszerű technológia, és e területen is megtakarítás érhető el. Míg robotpilóta használata nélkül ráfedések, vagy duplán szórások keletkezhetnek, addig az eszköz használatával nem csak ez kerülhető el, de így sok vegyszert, üzemanyagot, munka-, és üzemórát takaríthatunk meg.
 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő rendszert?
 

A rendelkezésre álló lehetőségek között többféle típus is megtalálható Magyarországon, így gyakorlatilag bármelyik önjáró permetezőbe, traktorba vagy kombájnba be lehet építeni azokat. A gyorsulásmérőnek, a giroszkópnak és az iránytűnek köszönhetően a rendszer tökéletesen korrigál minden pontatlanságot, amely a dőlésből eredhet. Az univerzális kormányautomatika előnye abban rejlik, hogy egyszerűen mobilizálható, tehát több gépen is használható. Amennyiben nem rendelkezik a gép hidraulika kormányszeleppel, úgy leteheti a voksot egyedi hidraulikus felszerelő készletek mellett is, melyek előnye, hogy jelentős megtakarítás érhető el ilyen segítségükkel.
 

A robotpilóta rendszerek precíz és pontos munkavégzést tesznek lehetővé, ráadásul úgy, hogy közben kézzel fogható többlethozamot és megtakarítást lehet elérni. Az akár két centiméteres pontossággal üzemelő rendszernek k öszönhetően kevesebb üzemórára van szükség, sőt, a kezelő is tehermentesíthető. A vetéstől a betakarításig számos területen alkalmazható a korszerű technológia.
 

Forrás: Agrogazda.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09