Fizethet a MÁV, ha nem tud netezni a vonaton az utas

forrás: Prím Online, 2015. július 28. 16:39

Ha a MÁV megígéri, hogy ingyen wifi lesz a vonaton, aztán mégsem működik a szolgáltatás, az utas jogosult lehet a kártérítésre. Ennek azonban a kimaradó neten kívül további feltételei vannak, az unalom nem tartozik közéjük.

Utasok szerint többször előfordul, hogy a MÁV ingyenes wifi-elérést nyújtó járatain nem működik megfelelően a szolgáltatás – ha egyáltalán. Ilyenkor nehézkes a csatlakozás, az internet használata gyakorlatilag lehetetlen, egyszerűbb oldalakat sem lehet letölteni.

Egyes beszámolók szerint a jelenség nem új keletű. A hirado.hu értesülése szerint például a Budapest-Vác-Szob vonalon az elmúlt másfél évben rendszeresen jelentkezett a probléma. Sajtóhírek és civilek interneten megosztott tapasztalatai más vonalakon szintén nem egyszer előfordultak hasonló problémák.

 



Ezt korábban a MÁV-Start Zrt. is elismerte, 2013 decemberében azt közölte, több járaton is problémák merültek fel a vonatfedélzeti wifi-szolgáltatásban, az utasok nem tudtak az internetre csatlakozni. Mint másfél éve írták, akkor a két cég szakemberei olyan hibalehetőséget tártak fel a szolgáltatást biztosító eszközökben, amely ezen eszközök jelentős részét érinti, és javítása heteket vesz igénybe. A cég honlapján arra is felhívja a figyelmet, hogy technikai hiba nélkül is jelentősen romolhat, akár szünetelhet a wifi-szolgáltatás a hálózati lefedettség és terepviszonyok függvényében.

A hirado.hu-hoz eljutott újabb, rendszeresen előforduló szolgáltatási problémákról szóló panaszok kapcsán a MÁV csupán a szolgáltatás történetéről és a tervezett fejlesztésekről írt. Arról nem ejtettek szót, hogy ők is érzékelnek-e gondokat újfent a szolgáltatásban, és ha igen, milyen tartós megoldás jöhet szóba.

Annyit közöltek, hogy 2013 óta közel 900 kocsit szereltek fel routerrel, és az új Flirt motorvonatokon szintén lehet a fedélzeten internetezni a beépített wifi hálózathoz kapcsolódva. Ezen kívül már a MÁV nyolc pályaudvarán működik a vezeték nélküli nyílt internethálózat. Hozzátették, hogy a hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps, amelyen a felcsatlakozó mobilkészülékek osztoznak. A MÁV a hirado.hu számára írt levelében kiemelte, hogy járataikon a wifi-szolgáltatás ingyenes.

A díjmentesség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az utasoknak csak a bosszankodás vagy a panaszkodás lehetősége marad. Dietz Gusztávné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke szerint ingyenes szolgáltatások elmaradása esetén is szóba jöhet kártérítés, a lényeg ugyanis nem az, hogy ezek külön pénz nélkül igénybe vehetőek. A civil szervezet vezetője szerint az ingyenes wifi esetében kapcsolt szolgáltatásról van szó, nem esetleges adományról. Miután a MÁV meghirdette a lehetőséget, erre vonatkozóan is szerződés jön létre közte és a vonatjegy vásárlója között, aki azzal az ígérvénnyel száll fel a szerelvényre, hogy ott használhatja a wifit. Önmagában az ingyenesség nem menti fel egy céget az általa vállaltak teljesítése alól – tette hozzá.

Ebből kiindulva Dietz Gusztávné szerint, ha az utas igazolni tudja, hogy a fedélzeti wifi-szolgáltatás kimaradása miatt közvetlen anyagi kár érte, akkor kérheti ennek megtérítését. Például, nem tudott időben megrendelni valamit a neten, vagy megrendelését nem tudta határidőre visszaigazolni, akkor anyagi veszteség érheti az utast. Sőt, eszmei kár miatt is pénzt kérhet az utas. Erre akkor van lehetősége, ha egzaktan nem lehet kiszámolni, forintosítani az őt ért veszteséget. Előfordulhat, hogy a vonaton közlekedő személy utazása idején csak a neten lenne képes valakivel kapcsolatot teremteni, aminek az elmaradása, illetve a késlekedés érzelmi, eszmei veszteséggel jár számára – magyarázta a fogyasztóvédő.

Félreértések elkerülése végett Dietz Gusztávné azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy csak azért, mert az ígéret ellenére nincs wifi a vonaton, még nem jár kártérítés. Ha valaki például azért akarna pénzt kérni, mert wifi hiányában unatkozott a vonaton, az időt elütendő, nem tudott facebookozni, az ne próbálkozzon. Az unalomért a törvény szerint egyelőre nem jár pénz.

Forrás: hirado.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05