A szív titkai 4D-ben

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 3. 15:31

A  világon először teszi lehetővé a szív 4D-s vizsgálatát a GE  új szoftvere, mely  DVD-nyi mennyiségű adat tárolására és elemzésére képes egyetlen másodperc alatt, valós időben.

Bijoy Khandheria kardiológus, aki már több mint 30 éve foglalkozik beteg szívek gyógyításával, eddig elsötétített irodájában ülve figyelte, ahogy a szemcsés alakzatok megjelennek és eltűnnek a monitorokon. Mostantól azonban a GE Healthcare által kifejlesztett új ultrahangos szoftvernek köszönhetően a Milwaukee-i St. Luke egészségügyi központban dolgozó Khandheria doktor és kollégái már „extrém 4 dimenzióban” – azaz a három térbeli dimenzióban plusz az idődimenzióban – láthatják a szívet.

 

A két baloldali üreg (a pitvar és a kamra) a szív négy üregéből. Az üregeket a mitrális billentyű választja el. (Forrás: GE Healthcare) - See more at: http://geforcee.geblogs.com/a-sziv-titkai/#sthash.CtFsGFZo.dpuf

A két baloldali üreg (a pitvar és a kamra) a szív négy üregéből. Az üregeket a mitrális billentyű választja el. (Forrás: GE Healthcare)

A két baloldali üreg (a pitvar és a kamra) a szív négy üregéből. Az üregeket a mitrális billentyű választja el. (Forrás: GE Healthcare) - See more at: http://geforcee.geblogs.com/a-sziv-titkai/#sthash.CtFsGFZo.dpuf

 

„A képek csodálatosak” – mondja Khandheria doktor. „Olyan, mintha felnyitnánk a mellkast, és látnánk a szívet dobogni. Az ultrahangnak köszönhetően eddig is láthattuk a szívet, de nem olyan részletességgel, mint most.”

Khandheria szerint a GE Healthcare legújabb kardiovaszkuláris ultrahangos berendezéseihez kifejlesztett új szoftver, a cSound olyan tiszta képeket készít, hogy a doktor még azt is meg tudja figyelni, hogyan örvénylik a vér a vérrögök körül az artériákban. „A szoftver segítségével fel tudom mérni a billentyűk körüli vérszivárgás súlyosságát, és meg tudom becsülni a kár nagyságát. Ez felbecsülhetetlen értékű információt jelent a sebészek számára a műtétre való felkészüléskor.”

A szoftver hatékonyságának érzékeltetéséhez elegendő annyit mondani, hogy egy egész DVD lejátszásával egyenértékű mennyiségű adatot képes feldolgozni mindössze egy másodperc alatt, valós időben.


A cSound névre keresztelt szoftver különösen nagy segítség a tüdőbeteg, túlsúlyos vagy kritikus állapotú páciensek esetében és gyakorta szükségtelenné teszi a vizsgálatok megismétlését.

Kulcsszavak: GE tudomány egészségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09