Fehérje és szoftverek a GE kombinációja a rákellenes gyógyszerek előállításában

forrás: Prím Online, 2015. október 31. 11:32

A GE olyan digitális megoldások fejlesztésén dolgozik, melyek segítségével a ritkább betegségek személyre szabott kezelése is megoldhatóvá válik a jövőben.

A hagyományos gyógyszerekkel ellentétben az élő szervezetekből származó biokészítményeket genetikailag módosított baktériumokból vagy tartályokban (úgynevezett bioreaktorokban) tenyésztett speciális sejtekből állítják őket elő. Ezek a gyógyszerek a cukorbetegségtől kezdve a rákon át az immunbetegségekig szinte mindenre hatékony gyógymódot ígérnek.


„A baktérium- és sejtkultúrák gyakorlatilag gyógyszergyáraknak tekinthetők” – mondja Lotta Ljungqvist, uppsalai GE Healthcare Life Sciences üzletágáénak biofolyamatok kutatásáért és fejlesztéséért felelős vezetője.  „Ez egy természetes folyamat, amely rendkívül hatékony gyógyszerek kifejlesztését eredményezi. Ezeknek a gyógyszereknek azonban színtisztának kell lenniük a nem kívánt mellékhatások elkerülése érdekében.”  

 

A tudósok úgy módosítják a a baktériumok és sejtek DNS-ét, hogy molekulákat – például inzulint –, monoklonális antitesteket, sőt, vakcinákat hozzanak létre. A beteg szervezetében aztán a fehérjék, mint például a monoklonális antitestek rátapadnak a rákos sejtekre és célként megjelölik őket. Így lehetővé válik, hogy az immunrendszer „meglássa” a megjelölt sejteket és elpusztítsa őket.

 

„A biogyógyszerek használatával újfajta betegségekkel is felvehetjük a harcot, ráadásul ezeknek a szereknek nincs annyi mellékhatása, mint némely hagyományos orvosságnak" - mondja Ljungqvist. „A sejt- és mikroorganizmus-gyárak azonban mindenfélét »termelnek«. Rendkívül kifinomult eszközökre van szükségünk ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelő fehérjéket az elegyből, hogy a gyógyszerek a kívánt hatást fejthessék ki.”
  

 

A GE uppsalai gyára egyike a világ legnagyobb kromatográfiás anyagokat előállító létesítményének (Forrás: GE Reports) 

 

Fehérje és szoftverek

 

A GE svédországi Uppsala gyára, amely az Amersham 2004-ben történt felvásárlásakor került a GE tulajdonába, már évtizedek óta foglalkozik ilyen anyagok fejlesztésével, sőt, több Nobel-díjas is közreműködött a technológia kidolgozásában. Ljungqvist szerint a GE mérnökei eddig már mintegy 300 fehérje-kiválasztó részecskekombinációt készítettek eddig.

 

A vállalat most azt tervezi, hogy szoftverek és a GE Predix felhőalapú platformja segítségével adatokat gyűjt a biomanufaktúrás folyamatokról és elemzi őket, hogy elősegítse a gyógyszerek előállításának optimalizálását és a termelékenység növelését is elősegíti.

 

A vakcinák megtisztításához használt porózus gyantarészecske. A képen jól láthatók a belsejében „elkapott”  fehérjék, melyek sárga, zöld és kék színnel vannak jelölve. (Forrás: GE Reports) 

 

„Olyan gyógyszereket gyárthatunk, amelyek csak egyetlen embert vagy egy nagyon kis betegcsoportot vesznek célba. Ez nagyon különbözik a tömeges használatra szánt gyógyszerektől, ezért óriási lehetőséget jelent egy, a miénkhez hasonló üzletág számára.”

Kulcsszavak: GE tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05