Hamarosan 3D-ben szkennelheti be arcunkat az okostelefonunk

forrás: Prím Online, 2015. november 25. 11:20

Az immáron 10. Telenor Okostelefon Akadémián kiderült, hogy a mobilpiacon a jövőben a 3D szkennelés lehet majd egy meghatározó terület. A gyártók ezzel tűnhetnek majd ki a sorból.

Az egyre vékonyabb és egyre nagyobb teljesítményű okostelefonok között egy-egy érdekes szolgáltatással tűnhetnek ki a gyártók csúcsmodelljei a versenytársaik közül. A sokoldalúan felhasználható 3D szkennelés egy ilyen megkülönböztető jegy lehet – derült ki a 10. Telenor Okostelefon Akadémián.

 

Horváth Richárd, az Intel Magyarország szakembere a cég egyik új fejlesztését, a térérzékelős RealSense kamerát mutatta be működés közben az Okostelefon Akadémián. Az Intel RealSense kamera jóval több egy hagyományos webkameránál, egy perc alatt képes beszkennelni egy arcot, amely aztán feltűnhet akár játékban pl. a Star Trek főgonosza vagy akár az egyik szellemirtó karakterének fején is, de a szkennelt objektum akár 3D nyomtatáshoz is felhasználható. A kamera képes lemérni a szobában lévő bútorok nagyságát, a cipőnk méretét, és csalhatatlanul felismerni tulajdonosának arcát is. Kifejtette, hogy már laptopokban és táblagépekben is elérhető a technológia, és ha a fejlesztések ilyen ütemben folytatódnak, hamarosan az okostelefonunk részévé válhat.


 

Intel RealSense kamera


Az Okostelefon Akadémián megjelent szakértők szerint a térérzékelés és 3D szkennelés mellett a hologram és virtuális valóság elterjedése is a közeli jövőben várható. Az Okostelefon Akadémián többféle, élő gömbpanoráma-videó közvetítésre alkalmas eszközt mutattak be. Ezeknek a – kompakt kivitelben akár mindössze ököl nagyságú – kameráknak a képeiben úgy nézhetünk körbe okostelefonunkkal, mintha magunk is jelen lennénk a virtuális térben, csak a nézőtől függ, hogy a tér melyik részletét nézi, merre fordul maga körül, mindent láthat.

 

A hologram vetítés legegyszerűbben elterjeszthető formája egy optikai trükk, amely a vízszintes felületre vetített, akár okostelefon vagy táblagép kijelzőjén futó videót vagy élő videó-beszélgetést egy döntött fólia vagy plexi segítségével feltükröz, így a videó vagy kép tartalma abszolút térhatással jelenik meg a néző számára. Ennél komplexebb a valós hologram és hologram vetítés, ami előrejelzések szerint a következő generációs mobilhálózat egyik leglátványosabb kommunikációs eredménye lehet.

 

Ma még csak tervezőasztalon létezik, és csupán néhány, tesztelésre használt berendezés támogatja, de öt-hét éven belül bárki használatba veheti majd a következő generációs mobiltechnológiát, az 5G-t – derült ki Vermes Ádám, a Telenor műszaki stratégiai osztályvezetőjének előadásából.

 

Az 5G-t ugyanis már a dolgok internetének korszakára tervezik, amikor nem csak a számítógépünk és a telefonunk, hanem okosautók, okosotthonok, azaz a mosógép, a mosogatógép, de akár az ablakkilincs is a hálózatra kapcsolódik majd. Az 5G egyik legfontosabb újdonsága, hogy minden eszköznek a használat jellegéhez illeszkedő netkapcsolatot biztosít: maximális sávszélességet ad a nagyfelbontású tévének, míg mondjuk a levegőszenzornak keveset, hiszen az eszköz annyival is beéri, és így nem is merül majd le idő előtt több éves üzemidejű akkumulátora.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05