A legtöbb kamasz a weben keres választ intim kérdéseire

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 13. 16:29

Bár tízből hét a szüleitől várná el, hogy felvilágosítsák a szexuális életről, kérdéseikre mégis inkább az interneten keresnek választ vagy a barátaikhoz fordulnak.

Ez derül ki az Iskolamarketing és a Free Association 14-19 éves fiatalokkal készített legfrissebb online felméréséből. Megjegyezték azt is, hogy 2016 januárjától új, interaktív tananyag segíti a középiskolai tanárok szexuális felvilágosító óráját. A fiatalok 72 százaléka látott már pornót, sőt a fiúknál ez az arány eléri a 86 százalékot - derül ki a felmérésből. Bede Zsuzsa klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus szerint a pornográf tartalom rombolja a tinédzserek valós önképét, és torzítja a szexuális viselkedési normákat, sőt köze lehet ahhoz, hogy minden ötödik tizenévesnek volt már rossz szexuális tapasztalata - áll a közleményben.

Négyszer annyi az interneten szexuális tartalmak után kutató fiú, mint a lány. A lányok még tini korukban is gyakrabban fordulnak szexuális kérdéseikkel szüleikhez: 57 százalékuk fordul a szüleitől vár választ, míg a fiúk alig 37 százaléka.

A felmérés szerint a szexuális élet elkezdése a legtöbb fiatal szerint 15-17 éves korban "időszerű", és a kamaszok kevesebb mint harmada véli, hogy a 18. életév betöltése a vízválasztó. A válaszadók mindössze 17 százaléka gondolja, hogy a szexhez szerelem is szükséges, és alig 3 százalékuk hisz abban, hogy az első szexuális együttléttel a házasságig kellene várni. A 14-19 éves fiúk 56 százaléka, lányok 42 százaléka van már túl az első szexen.

A nem kívánt terhesség megelőzésére a 10-ből 9 kamasz az óvszert tartja a legalkalmasabbnak, de a fogamzásgátló tablettát is körülbelül ennyien választják. A szexuális életet élő lányok 96 százaléka, a fiúk 86 százaléka próbálta már az óvszert, ám nem tartják mindenhatónak a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére. A válaszadók 98 százaléka szerint vagy a fiúk dolga, vagy közös feladat az óvszer beszerzése, és csak alig néhányuk véleménye, hogy ez kifejezetten a nőkre tartozik.

A nem kívánt terhesség "megoldásaként" a fiatalok 73 százaléka az abortuszt választaná. A korcsoportba tartozó lányok 37 százaléka járt már nőgyógyásznál, míg a fiúk közül csak minden 10. volt urológiai vizsgálaton.

Csak a megkérdezett kamaszok fele vallott úgy, hogy az iskolai kereteken belül hasznos információt kapott a szexuális kérdéseivel kapcsolatban. A 14-19 évesek nagyon bizalmatlanok a tanáraikkal, a vizsgált információforrások közül a pedagógusok a sor végén állnak: a fiatalok 64 százaléka egyáltalán nem szívesen fordulna hozzájuk kérdéseivel.

Bede Zsuzsa szerint jól látják a tinik, hogy a család feladata lenne felkészíteni őket a nemi szerepekre, de a szemérmesség, valamint a szülők "én is enélkül nőttem fel" attitűdje nem sokat változott az elmúlt időszakban, ezért még nagyobb felelősség hárul az iskolákra.

A szexuálpszichológus a közleményben hozzátette: "a megfelelő tartalmú és nyelvezetű internetes oldalakon túl az iskolai tréningjellegű foglalkozásokon lehet leginkább hatni a fiatalok szexuális fejlődésére."

Az Iskolamarketing Kft. diákok, pszichológusok és pedagógusok bevonásával egy olyan - iskolai kereteken belül használható - interaktív szexuális felvilágosító foglalkozássorozatot dolgozott ki, amelynek célja, hogy ledöntse a tanárok és a diákok közötti kommunikációs gátakat - írták. A tanulók bevonásával, beszélgetésekkel és aktív szerepvállalásával megvalósuló foglalkozások kiemelt szempontja a motiváció felkeltése a további információk megszerzéséhez - jegyezték meg. Az elkészült tananyag decemberben jut el 400 középiskolába.

Ezenkívül elindult egy oldal, ahol a kamaszok a nemi érésükről, a szexualitásról, a nem tervezett terhességről, valamint a nemi betegségekről olvashatnak kifejezetten a számukra összeállított tartalmakat. Folyamatosan bővülő kérdés-válasz lista és szexuálpszichológiai tanácsadás is segíti majd a fiatalokat.

A Free Association Research Kft. és az Iskolamarketing 2015 októberében végzett online kérdőíves kutatást a 14-19 éves fiatalok körében. A kutatás reprezentálja az adott korcsoportba tartozó fiatalokat nem, kor, régiók és településtípusok szerint.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05