A karácsonyi vásárlás előtt így ellenőrizhetjük a biztonságot

forrás: Prím Online, 2015. december 15. 09:22
Bár a NETLOCK SSL-es statisztikái évről évre növekedést mutatnak, még mindig számos olyan weboldal és webshop van, amely nem rendelkezik tanúsítvánnyal és kiszolgáltatottabbá teszi vásárlóit a webtolvajoknak. 

„Az internetes vásárlás egyik nagy előnye, hogy pénzt és időt takaríthatunk meg és persze, hogy kényelemessé teszi az ünnep előtti ajándékbeszerzést. De ugyanúgy, ahogyan az áruházakban a zsebtolvajok, az internetes boltokban is egyre több virtuális zsebes, webtolvaj igyekszik megszerezni a pénzünket. Csak ők éppen nem farzsebben tárolt erszényre, hanem a virtuális pénztárcánkra, személyes és bankkártyaadatainkra utaznak” – mondta el Molnár Ferenc, a digitális biztonsági szakértő, a NETLOCK Kft. vezetője. „Az ünnepi vásárlási boom előtérbe helyezi a weboldalak biztonságát, amelyben az SSL rendszer jelentheti az első védvonalat a „webtolvajok” ellen. Az SSL elsősorban is a weboldal látogatóját, vagyis webshop esetén a vásárlót védi” – tette hozzá az ügyvezető.

 



SSL: elsősorban a vásárlót védi, bevezetése nem luxus


Bár a NETLOCK SSL-es statisztikái évről évre növekedést mutatnak, még mindig számos olyan weboldal és webshop van, amely nem rendelkezik tanúsítvánnyal és kiszolgáltatottabbá teszi vásárlóit a webtolvajoknak. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy az SSL, az oldal és az ügyfél között zajló kommunikáció titkosítása mellett egyéb fontos feladatokat is ellát: a tanúsítvány hitelesíti a weboldalt, és biztosítja az ügyfeleket arról, hogy az ott látott információk valóban az adott weboldalhoz tartoznak, (azokat senki nem változtatta meg a kommunikáció folytán), és az ügyfél által megadott adatokat kizárólag a weboldal üzemeltetője ismerheti meg. Az SSL bevezetése egyáltalán nem luxuskategória, éves szinten néhány ezer forintból megváltható, legegyszerűbb verziója pedig pár kattintással megrendelhető. 

Vásárlás előtt így ellenőrizhetjük a biztonságot


A NETLOCK szakértője körültekintésre inti a vásárlókat: „A weboldal és a vásárlás biztonságát növelő SSL tanúsítványt egy „zárt lakat” ikon jelöli a webcím előtti mezőben (pl:    https:///www.netlock.hu). De az online vásárlás biztonságát növelheti például, ha a fizetéskor internetes hitelkártyát használunk, amelyre csupán a vásárlás nagyságrendjével megegyező összeget töltünk fel. Ugyanígy érdemes ellenőrizni, hogy az adott webshop rendelkezik-e telephellyel, van-e levelezési címe, telefonszáma, és megfontolandó rákeresni az internetes fórumokon az adott webshopra, és megnézni mit írnak a korábbi vásárlók” – összegezte Molnár Ferenc.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05