Az észt útra fordul az Uber?

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 15. 12:24

A taxisok és az Uber közötti ellentét rendezésére a kormány nyáron tette közzé az új taxirendeletet, amelynek értelmében üzletszerűen személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatást vállalkozást folytathat, utast pedig kizárólag a jogszabályban előírt feltéteknek megfelelően szállíthat.

Az infokommunikciós eszközön rendelhető Uber és a taxisok közötti viszony nem nevezhető zökkenőmentesnek. Év elején mintegy 300 sárga taxis tartott demonstrációt, hogy az Uberre is kiterjesszék azokat a feltételeket, amelyeket tőlük is megkövetelnek fuvarozáskor.

A taxitársaságok vezetői nem a konkurencia kizárását akarták elérni, hanem azonos jogi feltételeket, versenyt és ellenőrzést követeltek a jogalkotótól. A viszály rendezésére született meg az új taxirendelet, de az álláspontok közötti ellentétek továbbra sem rendeződtek megnyugtatóan.

Bírságolt a NAV

Korábbi sajtóhírek szerint a taxirendelet augusztus 7-i hatályba lépése óta több száz alkalommal végeztek ellenőrzést a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) dolgozói a főváros útjain fuvarozókkal szemben. Többször ellenőrizték az Uber-sofőröket is, akik általában nem tudták igazolni a jogszabályban meghatározott tevékenységi engedély meglétét, nem rendelkeztek személyszállítói vezetői igazolvánnyal, illetve kocsijuk nem felelt meg a kritériumoknak. A hiányosságok megállapítását követően a BKK bejelentést tett az illetékes hatóságoknál.

A Nemzeti Adó- és Vámhivtal a hirado.hu megkeresésére a nyár folyamán végzett ellenőrzésekről közölte: az adóellenőrök azt tapasztalták, a szállítást végzők egyike sem rendelkezett adószámmal, illetve a viteldíjról nem bocsátottak ki adóügyi bizonylatot. Azon magánszemélyeknél, ahol egyértelműen megállapítható volt, hogy mint jövedelemszerző tevékenységet, üzletszerűen végzik az ellenőrzési cselekmények lezárulását követően hatósági eljárás indult, és a jogsértés miatt mulasztási bírságot szabtak ki, mivel az érintettek bejelentés nélkül folytattak adóköteles tevékenységet. Az érintettek a mulasztásukat elismerték, és az ügyekben perek nem indultak, mivel a határozatok első fokon jogerőre emelkedtek – tette hozzá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az Uber tovább folytatja

Az utazásmegosztással foglalkozó Uber a rendelet hatálybalépését követően leszögezte, hogy folytatja működését Budapesten az új jogi környezetben is. Fekete Zoltán, az Uber magyarországi ügyvezető igazgatója a hatályba lépést követően azt kifogásolta, az Uber mintegy ezer autós felhasználója számára nem elegendő 30 nap ahhoz, hogy beszerezzék a szükséges engedélyeket, de azért az Ubert használó autósoknak igyekeznek megadni minden támogatást, ideértve a jogi segítségnyújtást is.

 

Az Uber közösségitaxi-szolgáltatás egyik sofőrjének (j) és utasának mobiltelefonja indulás előtt Budapesten. (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)


A társaság kommunikációjáért felelős ügynökségtől ennek kapcsán azt a tájékoztatást kapta a hirado.hu, hogy elkötelezettek egy olyan, modern szabályozás kialakítása mellett, amely biztosítja a budapestieknek a hozzáférést a biztonságos és kényelmes utazáshoz, ezzel együtt az állam számára is biztosítja az adóbevételeket.

Szoftvert fejlesztenének az adóhatósággal együttműködve

Az adózási kérdésekkel kapcsolatban Európa-szerte folytatnak tárgyalásokat az illetékes hatóságokkal. Legutóbb az észt adóhivatallal állapodtak meg egy közös rendszer kiépítésében, amit a reményeik szerint a rohamosan növekvő, megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy) minden szereplője használhat majd. „Nagyon örülünk annak, hogy más EU-s tagországok esetében is látunk hajlandóságot egy hasonló rendszer kifejlesztésére. Magyarországon is folyik kommunikáció a döntéshozókkal és a hatósággal, de mivel ezek folyamatban lévő tárgyalások, a fejleményeket egyelőre nem kívánjuk kommentálni” – tette hozzá Bíró Bori PR-tanácsadó.

 

MTI / hirado.hu

 

Kulcsszavak: mobilalkalmazás Uber

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental SportContact 7 nyerte az Auto Bild sportscars kiadványának tesztjét

A Continental SportContact 7 gumiabroncs első helyezést ért el az Auto Bild sportscars kiadványa által végzett UHP nyári gumiabroncs-teszten (24/4. szám), melyen „tesztgyőztes” és „példamutató” minősítést kapott. A nagy teljesítményű autógumi hat nemzetközi gyártó modelljével szemben győzött: 1,2-es összpontszámmal a teszt első helyezettje lett. A szerkesztők a 265/35 R 19-es méretű autógumit egy Mercedes AMG GT első-, míg a 295/30 R 20-as méretű modellt annak a hátsó tengelyén tesztelték, összesen kilenc tesztszakaszban, vizes és száraz utakon egyaránt.

2024. április 13. 10:47

A Continental abroncsa megnyerte a német Auto Zeitung autógumi tesztjét is

Az Auto Zeitung német autós magazin szerkesztői legutóbbi nyári gumiabroncs-tesztjükben a Continental PremiumContact 7-et nevezték meg a „ragyogó győztesnek" (24/7. szám). Mind a vizes, mind a száraz vezetési teszteken a legmagasabb pontszámot érte el. A lap szakértői a 225/45 R 17-es méretben kilenc gumiabroncsot vizsgáltak egy BMW 120i-n, összesen 13 kritériumot szem előtt tartva. Európai, ázsiai és amerikai abroncsmárkák termékeit mérték fel.

2024. április 3. 11:37

Az ABB E-mobility a SMART márkájú villanyautót vásárlók otthonában kínál járműtöltési megoldást

A járművezetők régóta élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a járművüket már a vásárlás helyszínén testre szabhatják. Az új, prémium kategóriás, intelligens, teljesen elektromos hajtású SMART autómárkával ezt a választási lehetőséget és rugalmasságot most az otthoni töltő telepítésére is kiterjeszthetik, és az ABB E-mobility által nyújtott otthoni fulfillment (rendelésteljesítési) szolgáltatásnak köszönhetően könnyedén megszervezhetik a telepítést.

2024. március 25. 10:28

Átadták Magyarország legnagyobb autótöltő állomását

A Metrodom, a Smart Digital és a KIA  közös Metrodom IN/Charge esemény keretében adta át Magyarország eddigi legnagyobb autótöltő állomását a Metrodom River mélygarázsában. A lakópark több ütemben fejlesztett töltési infrastruktúrája összesen 336 EV autó töltésére lesz képes világviszonylatban is kiemelkedő technológiai teljesítménnyel.

2024. március 23. 13:55

Erősödő partnerség a BMW-vel

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar csatlakozásával bővült a BMW és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás. A szerződésmódosítást kedden írták alá az egyetem és az autógyár vezetői.

2024. március 21. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09