A biztonságos online vásárlás 5 szabálya

forrás: Prím Online, 2015. december 21. 14:36

A bankkártyás csalások több mint kétharmadát online tranzakciók során követik el Magyarországon.

Az alábbi szabályokat követve nagy valószínűséggel zavartalanul vásárolhatunk az online áruházakban:

Felejtsük el a nyilvános hálózatot – Nyilvános WiFi hálózaton semmiképp se bankoljunk, mert ezeken a hálózatokon nem biztosított, hogy adatainkat nem fogják illetéktelenek megszerezni. A kávézók, gyorséttermek illetve egyéb publikus helyek nyitott WiFi-hálózatai az internetes bűnözőknek kiváló lehetőséget biztosítanak közbeékelődéses (Man-in-the-middle) támadás végrehajtására. Az otthoni WiFi kapcsolatunkat is megfelelő jelszóval lássuk el és állítsuk be a kapcsolat titkosítását (WPA2).

Alapvető a vírusvédelem – Ha online bankolásra használjuk a számítógépünket, tabletünket, okostelefonunkat, akkor gondoskodjunk a megfelelő vírusvédelemről, mivel anélkül az adatainkat könnyen megszerezhetik illetéktelenek, akik vissza is élhetnek azokkal. A rendszer és a böngésző rendszeres frissítése erősen ajánlható. Az online tranzakciókat biztonságosabb a számítógépünkön végrehajtani, mivel a mobil eszközök adott esetben sérülékenyebbek lehetnek a rosszindulatú programokkal szemben.

Kerüljük a kéretlen leveleket - Karácsony közeledtével megnő a kéretlen levelek száma is postaládánkban. Inkább meg se nyissuk azokat az üzeneteket, amelyek a levelesládánk Spam mappájába kerültek, vagy kéretlen levélnek tűnnek, hacsak minden kétséget kizáróan nem bizonyosodtunk meg róla, hogy a levelet valójában egy ismerősünk küldte.

Óvatosan bánjunk a linkekkel
– Ha mégis megnyitottunk egy kéretlen levelet, és abban kihagyhatatlan akciót és kupont ígérő ajánlatot találtunk, jusson eszünkbe, hogy könnyen csapdába eshetünk, ha olyan linkre kattintunk, amely adathalász célból nem a feltüntetett és az általunk kívánt cég honlapjára visz minket, hanem a kártyaadataink és egyéb személyes adataink megszerzésére kreált adathalász-oldalra. Javasolt tehát a weboldalak hitelességét, esetleges tanúsítványát és tartalmát is ellenőrizni és csak biztonságos kapcsolatot használni a tranzakciók lebonyolításához. Biztonságosabb, ha saját magunk gépeljük be a felkeresni kívánt oldal címét a böngészőnkbe, vagy a keresőprogramok használatával jutunk el a bolt honlapjára.

Őrizzük meg bizalmas kártyaadatainkat - Fontos a bankkártyánk és azonosítóink biztonságos helyen tartása, védése. A bankkártyánkat fizetés során soha ne tévesszük szem elől, vagy ne engedjük, hogy fénykép készüljön a kártya felületéről, mivel a kártyán található adatainkkal visszaélhetnek. A bankkártyán található CVC2/CVV2 kódot is javasolt feljegyezni, majd a kártyáról törölni. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a kártyánkat, mivel a rajta lévő adatok megadása elegendő a bankkártyás online fizetés lebonyolításához. A bankkártya forgalmunkat folyamatosan kövessük nyomon, és ha bármilyen gyanút észlelünk, és olyan tranzakciót veszünk észre, amelyet biztosan nem mi indítottunk, tiltsuk le a kártyánkat és haladéktalanul forduljunk a bankunkhoz.

 



Az MNB adatai szerint 2015 közepén már 7 ezer 600 internetes áruházban lehetett bankkártyával fizetni. Az év végi, főleg a karácsonyhoz köthető online vásárlások számának növekedésével a bankkártyacsalások számának növekedése is várható. A BDO Magyarország alábbi összeállításából kiderül, hogy a tudatos vásárlónak mire kell elsősorban odafigyelnie, hogy nagy valószínűséggel kivédhesse az ilyen károkat.

Az Európai Központi Bank (EKB) bankkártya-csalásokról szóló 2015-ös jelentéséből kiderül, hogy miközben a fizikai kártyahasználatot igénylő műveletek (ATM és POS tranzakciók) esetében a csalások összértéke az előző évekhez képest 10,3 százalékkal csökkent a kártya jelenléte nélkül zajló (főként az internetes) tranzakciók (CNP-tranzakciók) esetében 21 százalékkal nőtt ez az érték, elérve a 958 millió eurót (kb. 300 mrd Ft).

Ebből adódóan Magyarországon a csalások középpontjában is egyre nagyobb mértékben a kártya nélküli fizetések állnak. A jelentés szerint Magyarországon a CNP-tranzakciók során elkövetett csalások értéke az elmúlt években növekedett, az összes kártyacsalás 68 százalékát így követték el. A bankautomaták (ATM) és POS berendezések révén elkövetett csalások összege 16-16 százalékot tesz ki.

Forrás: Prim Online / hirado.hu

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09