Százéves a magyar légiforgalmi irányítás

forrás: Prím Online, 2016. február 15. 16:20

A magyar légi navigáció fejlődéséért megítélt szakmai díjak és civil szervezeteknek nyújtott támogatások átadásával ünnepelte a magyar légiforgalmi irányítás centenáriumát a HungaroControl Zrt. 

Egyszeri és megismételhetetlen évszázad telt el az 1916. január 31-i születésnaptól kezdve, amíg a magyar légiforgalmi irányítás a kezdeti botladozó technikai lépésektől a mostani világszínvonalú szolgáltatásig eljutott. Az innovációs szakaszokban az újítások előbb a rádiótechnikai vívmányokkal párhuzamosan épültek be a légiforgalmi irányítás gyakorlatába, később azonban ez a hivatás is markáns jegyeket öltött, specializálódott és önállósodott. 

A hazai légiforgalmi irányítást egy maroknyi rádiótávírász hozta létre 1916-ban Temesváron. Száz év alatt sokat változott a munka, az azt kiszolgáló technika, az elhelyezés, a szervezeti felépítés, de néhány dolog állandó maradt: a szakmaszeretet, az elhivatottság, a hatalmas felelősség és az állandó tanulás. 
 
Technikai forradalom 
 
Az elmúlt években a HungaroControl a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik élenjáró szolgáltatója lett. Sikeres állami vállalat, amely a technológia és az infrastruktúra területén is óriási fejlesztéseket hajtott végre. „A HungaroControl, mint a légiforgalom-szervezés innovatív megoldásainak kutatásában elkötelezett légiforgalmi szolgáltató, a nemzetközi iparági környezetben egyre növekvő kihívásokra az elmúlt években sorozatos fejlesztésekkel, kulcsfontosságú partnerkapcsolatok kialakításával, hatékonyságjavító intézkedésekkel reagált, hogy lehetővé tegye piaci pozíciójának megerősítését.” – mondta a centenáriumi ünnepség megnyitójában dr. Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára.  „A HungaroControl 2015-ben az állami vállalatok között kiemelkedő beruházási teljesítést ért el, amelynek eredményeként a fejlesztésekből és szolgáltatásokból nem csupán a tulajdonos és a partnerek, hanem közvetetten az utasok és a működési környezetében élők is profitálnak.” – tette hozzá.
 
Növekvő forgalom, folyamatos fejlesztések 
 
A magyar légtér forgalma 2015-ben 11,43%-kal nőtt, a HungaroControl légiforgalmi irányítói több mint 730 ezer légi járművet kezeltek. Újabb forgalmi csúcsok születtek mind az átrepülő (több mint 640 ezer légi jármű), mind a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló (több mint 90 ezer légi jármű) járatok számát tekintve. 
A növekvő forgalmat csak folyamatos fejlesztésekkel, új technológiák bevezetésével lehet - a repülésbiztonság megőrzése mellett - kezelni. „A HungaroControl innovatív fejlesztései közben törekszik a környezeti terhelés legalacsonyabb szintjének elérésére is. A szabad légtérhasználat (Hungarian Free Route Airspace, HUFRA) tavalyi bevezetésével a légi járművek jelentősen rövidebb útvonalakon közlekedhetnek, ami üzemanyag megtakarítással és CO2 csökkentéssel jár. Az egyéves tapasztalat bizonyítja, hogy a modell jól működik, a légitársaságok kihasználják a rendszer előnyeit.” – hangsúlyozta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója évértékelő beszédében. 
 
2015 év szakmai díjazottjai 

HungaroControl Partner Díj 
A HungaroControl Partner Díj a legrégebbi, tizenhárom évvel ezelőtt alapított elismerés, melyet a társaság azon partnereinek adományoz, akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a légiforgalmi szolgáltatások színvonalának emeléséhez, ezáltal a társaság elismertségének növeléséhez.  A díjat Hannu Juurakko, a Frequentis ATM igazgatója vette át Szepessy Kornéltól. 
 
HungaroControl Legjobb Üzleti Partner Díj 
A 2009-ben alapított, a HungaroControl megújult, dinamikus üzleti szemléletét leginkább kifejező elismerést azon partnerek kaphatják, akik nagymértékben hozzájárultak a magyar légiforgalmi irányítás fejlődéséhez, a szolgáltatások fejlesztéséhez, és a társaság elismertségének növeléséhez.  A díjat Hangyál Gyulától, a HungaroControl légiforgalmi igazgatójától Roy Langridge, a Mileridge Kft. igazgatója vette át. A Mileridge olyan szakmai partner, amely nélkülözhetetlen segítséget jelent a HungaroControl számára az ADQ megfelelő működésének kialakításában és dokumentálásában, valamint az újonnan bevezetendő IT rendszerrel kapcsolatos feladatokban.
 
HungaroControl Legjobb Ügyfél Díj
A Díjat a HungaroControl azon légitársaságoknak adományozza 2008 óta, akik példaértékű együttműködésükkel jelentősen hozzájárultak a HungaroControl Zrt. stratégiai céljainak megvalósulásához.  Horváth Gábornak, az Emirates Légitársaság magyarországi képviselet vezetőjének Székely Zoltán, a HungaroControl biztonsági igazgatója adta át a díjat.
 
 
Civil szervezetek támogatása 
A jubileumi évet elindító rendezvényen a HungaroControl anyagi támogatást nyújtott át négy társadalmi és civil szervezetnek: a Budapest XVIII. kerületében működő Gyöngyvirág utcai Gyermekotthonnak, a tanulásban, illetve értelmileg akadályozott fiatalokat támogató Életjel Alapítványnak, a Hortobágyi Madárkórháznak, valamint a Jövő Uniója Alapítványnak, amely az Őrangyalok Ligája program keretében életre szóló élménnyel ajándékoz meg nehéz sorsú gyermekeket.
 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50