Magyar startup menti meg a strandlopásoktól a világot

forrás: Prím Online, 2016. március 2. 19:11

Mindannyian ismerjük azt a kellemetlen érzést, amikor strandoláskor azon kell aggódnunk, hogy nehogy ellopják a parton hagyott értékeinket. Úszás előtt általában törülközővel szoktuk eltakarni a vagyonunkat, abban bízva, hogy megvéd a tolvajoktól.

Esetleg kijelölünk egy őrszemet a társaságból és felváltva megyünk fürdőzni. Mindezt azért, mert ingázni az értékmegőrző, a büfé és a fagyizó között éppolyan kényelmetlen, mint otthon hagyni a számunkra fontos tárgyakat.

 

A magyar startup erre problémára kínál hightech megoldást, egy IoT (internet of things), vagyis egy internethez csatlakozott, design tárgy formájában. 

 

Vegyél sajátot vagy bérelj egyet!

A Beachegg működését leginkább a használatán keresztül könnyű megérteni. Az alkotók tervei szerint a legfontosabb partnereik strand és hotel üzemeltető vállalatok lesznek, akiktől kiegészítő biztonsági szolgáltatásként bérelhetünk egy tojásszéfet, körülbelül egy sör áráért. A tojás bérlésekor a recepciós lefotóz minket és feltölti az adatainkat a Beachegg alkalamazás felületére. A dizájnszéf mellé kapunk egy vízálló karkötőt, aminek segítségével egy érintéssel nyithatjuk és zárhatjuk a Beachegget. Ha a karkötőt hosszabban tartjuk a zárhoz, a tojás beriaszt, így amint egy illetéktelen személy próbálja meg a helyéről elmozdítani a széfünket, a szálloda által delegált őr a Beachegg alkalmazás segítségével azonnal tetten érheti.

 

Hogyan dolgozik a háttérben a csúcstechnológia?

A tojásba mozgásérzékelő szenzorok, egy a mobiltelefonokból ismert SIM kártya és egy GPS vevő kerültek. A riasztott állapotban lévő tárgy a SIM kártya segítségével lokációs adatokat küld a szervernek. Ha a tojást megmozdítják, a szenzorok ezt érzékelik, a riasztó rendszer sípolni kezd és jelzést küld az alkalmazásnak, hogy baj van. A GPS vevő a műholdak alapján meghatározza a Beachegg koordinátáit és elküldi a pontos lokációt a szervernek, ami kommunikál a Beachegg applikációval. Riasztás esetén a szálloda biztonsági őrének telefonja megmutatja a tojás pontos pozícióját, valamint folyamatosan tárolja is azt, így lopás esetén pontosan visszakövethető, hogy merre haladt és hol van az utolsó ismert tartózkodási helye. A Beachegg applikációban természetesen több tojás egyidejű megfigyelésére van lehetőség.

 

Ha saját Beacheggünk van, akkor a biztonsági őr helyett mi magunk kapunk a telefonunkra értesítést arról, ha a tojásunkat valaki elmozdította. Nem probléma az sem, ha mobilunkat is gondosan a tojásba zártuk, mert Ilyenkor a karkötőnk figyelmeztet a lopásveszélyre.

 

A karkötő és a tojás Bluetoothon kommunikál egymással, aminek a hatótávja körülbelül 250 méter. Ha ezen belül történik valami a tojással, akkor a karkötőnk rezegni kezd. Ha ezen kívül voltunk, és a riasztó beindulására sem figyeltünk fel, a tolvaj pedig annyira elszánt, hogy képes volt elrohanni egy sípoló tojással, akkor sincs minden veszve: a Beachegg applikáció segítségével bármely telefonról megnézhetjük, hogy éppen hol van és merre tart a Beacheggünk. Ezekkel az információkkal a rendőrség dolgát is megkönnyíthetjük.

 

A strandlopások kivédésére eddig csak fixen rögzített, kényelmetlenül használható és design szempontjából otromba megoldások születtek. A Beachegg esetében egyaránt szempont a mobilitás és a szépség, a termék tervezői kényelmes és örömteli használatra törekedtek, azért, hogy a nyaralásunk valóban biztonságos és zavartalan pihenést jelentsen.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05