Különleges vizuális technológiát mutattak be a think.BDPST konferencián

forrás: Prím Online, 2016. március 17. 11:00

Óriási teljesítményű kivetítőkkel, a mozgást követő Kinect rendszerrel számos show-technikai újdonságot mutatott be a régió legnagyobb innovációs fórumán a Freelusion. A budapesti think.BDPST konferencia itthon még nem látott vizuális megoldásokat vonultatott fel az egyedi, innovatív, all-inclusive 3D event mapping produkciók során.

A szórakoztatóipar magyarországi történelmében először adott vetítési felületet egy művész fellépési ruhája. A régió legnagyobb innovációs konferenciája, a think.BDPST Pesti Vigadóban tartott megnyitóján, a Freelusion által tervezett és kivitelezett előadásban több olyan technikát is bevetettek, amelyekkel korábban senki sem próbálkozott itthon nyilvánosan. „A fényműsor technológiája egyszerre vette figyelembe a helyszín belsőépítészeti jellegzetességeit, az előadás sztoriját, az éneket, a zenét és az énekesnő mozdulatait is. A projekt tervezése legalább annyi időt vett igénybe, mint maga a gyártási folyamat” – mondta Gyöngyösi Balázs, a Freelusion ügyvezetője. 

 

 

Az énekesnő, Moravszki Enikő előadásának történetét a különböző látványtechnikai elemek keltették életre. A felhasznált háromdimenziós videomapping-technikát a Kinect egészítette ki, ami egy új, és eddig kiaknázatlan technikai újításnak számít, hiszen lehetővé teszi az emberi mozgás lekövetését. A Kinectet eredetileg a játékiparba szánták, a vizuális technikában azonban még számtalan lehetőséget rejt a használata.

 

A látványos vizuális effektekhez szükséges eszköztárat jól jellemzi, hogy azok egyenként az otthoni kivetítők fényáramának 10-20-szorosát képesek kibocsátani. A think.BDPST megnyitóján két darab nagy teljesítményű, egy 40 ezer és egy 20 ezer ANSI lumenes projektor biztosította a fényhatásokat – szemben a 2-3 ezer lumenes otthoni berendezésekkel. A nagyobb teljesítményű projektorral egy 20 méter széles falfelületre vetítettek, ahol a videomapping technika szinte életre keltette az épület elemeit. A másik projektor az énekesnő ruháját és a színpadon lévő emelvényt vetítette. Az énekesnő sziluettjének mozgását egy kamera valós időben követte le, ezt egy nagy teljesítményű számítógép kivetített animált képpé alakította át a másodperc töredéke alatt.

 

 

A think.BDPST konferencia helyszínén, a Várkert Bazárban egy 50 méter széles betonfalra készített egyedi videomapping grafikai kompozíciót a Freelusion csapata. A rendezvénysorozaton 12 professzionális projektor segítségével egyszerre üzemeltették a különböző vizuális tartalmakat. Így többek közt egy betonfalra 50 x 4,5 méteres panorámavetítést készítettek 11040 x 864 pixeles felbontásban. A falfelületet 6 darab, egyenként 20 ezer ANSI lumen fényerejű Panasonic PT-DZ21K projektorral vetítették meg, sok esetben az oszlopokon „keresztül”. Az előtérben lévő információs kijelzőt két külön projektor támogatta, míg a StartupMeetup Cornernél egy 3,6 x 3 méteres, különleges, kapcsolható vetíthető fóliát helyeztek ki.

 

A vizuális élmény teljességét szolgálta a LED falakat körülölelő térelemekre, vagyis a konferencia pódiumára vetített Stagemapping. E tartalmat a kis teremben egy, a nagy teremben pedig két darab, egyenként 100 kilogramm tömegű Barco FLM HD20-as projektor szolgáltatta.

 

 

A rendezvénytermek falain körbefutó 43 méter hosszú és 19,2 méter széles pixelfalra is egyedi animáció készült, a két szekcióteremben pedig magas pixelsűrűségű (3,5 milliméter) LED falak szolgáltatták a vizuális élményt. Utóbbiakon jelent meg többek között a think.BDPST konferenciát szervező Antall József Tudásközpont által fejlesztett Twitter-fal, illetve a helyszínről közvetített élő kép.

 

A Freelusion egy világszerte ismert, számos díjjal büszkélkedő nemzetközi csapat, egyedi interaktív tánc-show produkciókkal kápráztatja el a világot. A Freelusion társulata Hong Kongtól Dubajig egyedi koreográfiával vesz részt az exkluzív rendezvényeken. A Freelusion szerepelt a Britain’s Got Talent tehetségkutató show műsorában és lenyűgözte az amerikai tévéshow zsűrijét is az America’s Got Talent tehetségkutatóban.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50