Tengerpartról is aláírhatóak a legfontosabb szerződések: e-aláírás akár okostelefonról is

Akár egy okostelefonon keresztül is hitelesíthetőek iratok vagy szerződések az újgenerációs elektronikusaláírás-megoldással

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 21. 09:22

Az elektronikus aláírás olyan szolgáltatás, amelynek segítségével digitálisan aláírhatunk bármilyen dokumentumot, szerződést, számlát, amely joghatását, bizonyító erejét tekintve megegyezik a kézzel írott aláírással vagy egy közjegyző előtt tett aláírással. Az előbbi az ún. fokozott, utóbbi az ún. minősített elektronikus aláírás. Eddig speciális eszközökre – kártyára, olvasóra, telepített szoftverre - volt szükség mindehhez, de az újgenerációs megoldásokkal mindez már a múlté: egy webes felületen keresztül okostelefon segítségével is hitelesíthetünk iratokat.

Egyszerűbb és kényelmesebb: e-aláírás a felhőből

„Az újgenerációs fejlesztéseknek köszönhetően ma már akár egy okostelefonon keresztül is hitelesíthetünk szerződéseket, ajánlatokat, iratokat. Vagyis egy cégvezető akár egy tengerparti nyaralás alatt, napozás közben is aláírhat egy fontos ajánlatot vagy szerződést.” – mondta el Molnár Ferenc az új, felhőből működő elektronikus aláírást kifejlesztő NETLOCK Kft. vezetője. „Az eljárás egyszerű, kényelmes és biztonságos. Egy weboldalon keresztül belépünk az elektronikus aláíró rendszerbe és személyes titkos jelszavunkat használva néhány kattintással vagy érintéssel digitálisan aláírjuk például az e-mailen érkező pdf- vagy Word-dokumentumot. Ehhez eddig a gépünkhöz csatlakoztatott kártyaolvasóra, aláíró kártyára vagy speciális célszoftverre volt szükség, de a NETLOCK SIGN megoldással, a felhőben, bármilyen speciális segédeszköz nélkül írhatunk alá.” – tette hozzá a szakember.

 

 

A kézi aláírás digitalizálása önmagában nem bír törvény előtti bizonyító erővel

Ha egy tableten vagy okostelefonon elektronikus tollal aláírunk – vagyis kézi aláírásunk képét digitalizáljuk és dokumentumhoz kapcsoljuk – önmagában az még nem jelenti azt, hogy az adott dokumentum például egy peres eljárásban hitelesnek tekinthető. Ahhoz, hogy egy magánszemély, egy vállalat vagy intézmény elektronikusan aláírhasson, és megkaphassa az ehhez szükséges hitelesítést, előzetes átvilágításon kell átessen. A folyamat során a hitelesítésszolgáltató – például a NETLOCK – szakemberei ellenőrzik a személyazonosságát, vállalat esetén a jogosultságát, és csak ezek után juthat hozzá az elektronikus aláíró szoftverhez, számítógéphez csatlakoztatható aláíró kártyához vagy éppen felhőalapú aláíró jelszóhoz. Ezen folyamat nélkül kézi aláírásunk digitalizálása nem bír törvény előtti bizonyító erővel egyetlen dokumentumon sem.

 

Az unió minden országban elfogadják a magyar cégek által elektronikusan aláírt szerződéseket 2016. július 1-től mind a hagyományos, mind az újgenerációs módszerrel aláírt elektronikus aláírásokat el kell fogadják az uniós országokban. A júliussal hatályba lépő eIDAS-rendelet biztosítja az egységes elfogadást az Európai Unió teljes területén. Mindez azt is jelenti, hogy minden uniós tagállamban el kell fogadni az elektronikusan – a rendeletnek megfelelő módon – aláírt dokumentumokat. Tehát mostantól a magyar cégek is minden korlát nélkül küldhetnek elektronikusan aláírt szerződéseket vagy számlákat a külföldi partnerek részére.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05