YuMi, az ABB együttműködő robotja nyerte el a “2016 legjobb ipari robotja” címet

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 23. 09:24

Az ABB műszaki újítások és alkalmazás-fejlesztés terén elért eredményeit díjjal ismerték el a Sanghajban rendezett China International Robot Show (CIROS) szakkiállításon.

Az ABB bejelentette, hogy YuMit, a világ első együttműködő robotját a kínai Sanghajban rendezett China International Robot Show (CIROS) szakkiállításon 2016 legjobb ipari robotjának választották, és Golden Finger díjjal tüntették ki. A Kínai Gépipari Szövetség és a Kínai Robotipari Szövetség égisze alatt szervezett CIROS egyike a világ három legjelentősebb szakkiállításának, amelyek a robottechnológiai újdonságok bemutatására szakosodtak.  

 

A CIROS és a kínai “Machinery & Electronic Business szaklap által közösen alapított Golden Finger díjat 2016-ban ítélték oda először. A díj alapítására Kína 13. ötéves tervének, valamint a “Made in China 2025” stratégiájának megkezdése alkalmából került sor. A stratégiában azt a célt tűzték ki, hogy Kína a gyártás területén a világ vezető országává váljon, amiben a robotok meghatározó szerepet játszanak a termelékenység javításában, a kínai gyáripar pedig nemcsak “nagy”, de “erős” is legyen.      

 

Minden legyártott négy robotból egy Kínában kerül értékesítésre, amelynek robotikai piaca világviszonylatban is a legnagyobb növekedést produkálja.  A Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics) adatai szerint 2015-ben, Kínában 68 000 robotot értékesítettek, amely 2014-hez képest 17%-os növekedést jelent.   

 

 

Az egyes iparágak, köztük a fogyasztói elektronika egyre erősödő igénye a még inkább testre szabott termékek iránt, valamint a termékekkel szemben támasztott jobb minőségi elvárások változásokhoz vezetnek a gyártás jellegében is. Egyazon termék hosszú időn át tartó sorozatgyártásáról az ipar szélesebb termékkör kisebb tételben és rövidebb üzleti ciklusban történő gyártására tér át. A robotok tudják biztosítani azt a rugalmasságot és gyorsaságot, amely segítségével az egyre változó vevőigények kielégítése mellett is fenntartható a termelékenység és tovább javítható a minőség.   

 

Az ABB a YuMi robotmegoldást kifejezetten azzal a céllal fejlesztette ki, hogy az innovatív, új kollaboratív gyártási megoldásokkal – amelyekben a szerelési folyamat során emberek és robotok szoros együttműködésben dolgoznak azonos feladatokon – a fogyasztói elektronika képes legyen megfelelni ezen kihívásoknak. “Itt Kínában nagy lelkesedéssel állnak az újításokhoz. Az ABB szorosan együttműködik a vevőivel gyártási tevékenységük átalakításában, és olyan új módszerek kidolgozásában, amelyekkel már ma megvalósítható a 'jövő gyára' által kínált rugalmasság és hatékonyság. Az együttműködő robotokra épülő kollaboratív automatizálás bizonyára jelentős szerepet játszik majd ezen célok valóra váltásában” – mondta Sami Atiya, az ABB Gyártásautomatizálás és Hajtások divíziójának vezetője. „Nagy megtiszteltetés az ABB számára, hogy itt Kínában, illusztris versenytársak között, a világ legfontosabb robottechnológiai eseményén díjjal ismerték el törekvéseink sikerét.”  

 

2016 áprilisában, a németországi Münchenben tartott “Automatica” kereskedelmi vásáron az ABB-t  a rangos Invention and Entrepreneurship Award (IERA) díjjal tüntették ki, így ismerve el azokat a kiemelkedő eredményeket, amelyeket az ABB a  YuMi robotmegoldáshoz kapcsolódóan az innovatív robottechnológia értékesítésben ért el.  

 

YuMi nemzetközi piaci bevezetésére 2015. április 13-án került sor Németországban, amikor is a világ legnagyobb ipari technológiai vásárának számító Hannover Messe-n debütált a szakmai közönség előtt.  Az ABB Kft. YuMit látványos rendezvény keretében mutatta be a magyar piacon 2015 novemberében.

2016-ban a hazai IPAR NAPJAI kiállításon YuMi elnyerte a Hungexpo Nagydíját.

Kulcsszavak: YuMi robotika robot ABB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05