Országos programozó versenyt hirdetett a Microsoft

forrás: Prím Online, 2016. október 20. 11:13

Ismét megrendezik Európa-szerte a Kódolás Hetét (EU Code Week), amelynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális írástudás, a kódolás fontosságára. 

A Microsoft Magyarország az esemény alkalmából országos programozó versenyt hirdetett, amelynek a döntőjét a decemberi Kódolás Óráján rendezik meg, ami a világ legnagyobb oktatási témájú rendezvénye. Idén a kezdeményezés mögé állt két ifjú programozó, Bálint Karolina, a tudományos diákolimpia különdíjasa, valamint Kiss Dániel, a 13 éves miskolci programozó zseni.

 

 

Elengedhetetlen a kódolási ismeretek fejlesztése a digitalizáció korában

Országos programozó versenyt hirdetett a Microsoft Magyarország az Európában október 15. és 23. között megrendezett Kódolás Hete (EU Code Week) kapcsán – jelentette be a vállalat. A Microsoft együttműködő partnere és a verseny támogatója a Logiscool. A Kódolás Hete egy közel ötven országra kiterjedő, több százezer résztvevőt megmozgató rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kódolás fontosságára. A Microsoft Magyarország versenyén – amelynek során szeretnék megismertetni a gyerekeket, szülőket és tanárokat is a kódolás alapjaival – a jelentkezők különböző kategóriákban indulhatnak, bizonyíthatják kódolási ismereteiket, logikus gondolkodásukat és kreativitásukat.  A verseny döntője a decemberi Kódolás Óráján (Hour of Code) lesz, december 8-án, csütörtökön.

 

„A kódolás a 21. században olyan nélkülözhetetlen képesség, mint az írás vagy az olvasás. A kódolás a digitális írástudás alapja, segítségével olyan 21. századi készségeket tudnak elsajátítani a fiatalok, mint a kreativitás, logikus gondolkodás, vagy épp a problémamegoldó képesség. Ezzel pedig később sikeresen tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon, nem csupán IT területen. Hiszünk abban, hogy akár gyerek, akár felnőtt, sosem túl korai vagy késő, hogy elkezdjünk alkotni a programozás adta lehetőségek használatával” – nyilatkozta Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója. Hozzátette: a Kódolás Hetéhez és a Kódolás Órájához kapcsolódó kampány célja, hogy bemutassuk: bárki, bárhol, bármikor és bármilyen előképzettség nélkül elkezdheti a kódolást. A Microsoft programozó versenye pedig azért éppen az általános iskolásokat és a tinédzsereket célozza meg, mert ebben a korban a legfogékonyabbak a gyerekek az újra, és gyakran 16 éves korukra véglegesen eldől, hogy milyen érdeklődési terület határozza majd meg a pályájukat. A diákok a kezdeményezés során játékos módon sajátíthatják el a kódolás alapjait.

 

„A Microsoftnál ezekkel a kezdeményezésekkel iparági problémát is szeretnénk megoldani, hiszen legalább 20 ezer betöltetlen állásról lehet tudni ezen a területen. Egyúttal a fiatalok versenyképességét is szeretnénk javítani, és hiszünk abban, hogy a mai világban, ahol minden digitalizálódik, szükség van erre a tudásra” – hangsúlyozta Grósz Judit.

 

 

 

Idén a kezdeményezés mögé állt Bálint Karolina, aki Shop Map alkalmazásával 19 évesen elnyerte az Oracle Akadémia első díját a világ legrangosabb tehetségkutató seregszemléjén, a Phoenix-i Intel ISEF-en. “A programozás művészet, amit ha jól használunk, emberéleteket tehetünk könnyebbé, teljesebbé” – emelte ki Karolina annak kapcsán, miért támogatja a Microsoft kezdeményezését. Szintén örömmel fogadta a felkérést Kiss Dániel, aki 13 évesen hobbiból fejleszt androidos játékokat. Dani szerint, ha elég elhivatott és kitartó vagy, a programozással egy fantasztikus világot nyitsz meg magad előtt. Ezért is örül annak, ha segíthet népszerűsíteni a versenyt.

 

A döntőn a zsűri tiszteletbeli tagjaként részt vesz Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos is, aki az esemény kapcsán elmondta: „A digitalizáció korában nélkülözhetetlen, hogy a digitális eszközökkel, valamint az algoritmikus gondolkodással minél hamarabb és minél több diák találkozzon. Ezek a versenyek, mint a Kódolás órája is, a digitális világ fontos eseményei, hiszen a kódolási képességek mellett a projekt alapú megközelítés fejlesztésére, a tehetségek kibontakoztatására is lehetőséget teremtenek.

 

A holnap iskolája digitális. Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának elfogadásával a kormány kifejezte azon szándékát, hogy az elkövetkező esztendőkben minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni kívánja a teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakulását. Célunk, hogy a magyar oktatási rendszer teljes digitális átalakulása mielőbb megtörténjen, hiszen csak 21. századi tudással lehetünk sikeresek és versenyképesek a 21. században.”

 

 

 

A Kódolás Hete és a Kódolás Órája

Az európai Kódolás Hete (EU Code Week) egy önkéntes alapon működő kezdeményezés: bárki szervezhet programozással kapcsolatos eseményt, hogy a saját országában népszerűsítse a kódolást. A rendezvény tavaly hatalmas sikert aratott: 46 országban 7600 esemény és több mint 570 ezer résztvevő – akiknek a fele nő volt – kapcsolódott hozzá. A Kódolás Óráját (Hour of Code) idén december második hetében rendezik meg: globális, több mint 180 országot érintő kezdeményezésről van szó. Lényege, hogy az esemény alatt – szervezett keretek között – mindenki foglalkozzon legalább egy órát a kódolással, így ráébresztve minél több érintettet arra, hogy korunkban milyen fontos a szerepe a digitális írástudásnak.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09