A Fujitsu AI-technológiája hatékonyabbá teszi a klinikai döntéshozatalt

forrás: Prím Online, 2016. november 21. 15:26

A madridi San Carlos Klinikai Kórházban sikeresen tesztelt új Fujitsu-megoldás javítja a klinikai döntéshozatalt. 

A megoldás azokra a mélyreható kutatásokra épül, amelyek során a Fujitsu Laboratories a fejlett adatanalitika egészségügyi alkalmazásának lehetőségeit vizsgálta. Ennek során a vállalat szorosan együttműködött a San Carlos Klinikai Kórház egészségügyi szakembereivel, és a közös, kreatív munka, a „co-creation” elveit követve teremtett kézzelfogható értéket a mentálhigiéné terén. A rendszer a Fujitsu Laboratories fejlett adatanonimizáló technológiáit és a Fujitsu adatanalitikai technológiáit hasznosítva teljesíti a spanyol egészségügyi szektor speciális követelményeit. Ez lesz az alapja annak az új egészségügyi API-nak, amelyet a jövőben a Fujitsu felhőjében vagy helyben, privát fürtben vagy felhőben lehet majd használni. 

 

Kunio Suzuki, a Fujitsu spanyolországi innovációs igazgatója szerint az új megoldás fontos lépést jelent a fejlett egészségügyi megoldások bevezetéséhez vezető úton: „A San Carlos Klinikai Kórház orvosaival folytatott együttműködés rávilágított, milyen fontos új utakat keresni a klinikai döntéshozatali folyamat támogatására. A jövőben az új egészségügyi API azonnali hozzáférést biztosít majd az orvosok számára a klinikai és külső adatforrásokból gyűjtött aggregált és integrált adatokhoz. Korábban ez az információ csak papíron, több forrásból, többféle formátumban volt elérhető. A próbaüzem során bebizonyosodott, hogy megoldásunk több mint duplájára tudja gyorsítani a betegadatok előszűrését, így az orvosok jóval több időt tudnak magukkal a betegekkel tölteni. Nagyon izgalmas fejlesztésről van szó, sokféle alkalmazási lehetőséggel, például az új orvosok képzése terén.”

 

A fél éves próbaüzem a San Carlos Klinikai Kórházban zajlott, mentális betegekkel foglalkozó gyakorlott orvosok részvételével, egy több mint 36 ezer anonim betegadatot tartalmazó alap-adatbázis felhasználásával. A Fujitsu ennek az adatbázisnak a felhasználásával dolgozta ki fejlett klinikai kutatási információs rendszerét, amely a vállalat mesterséges intelligencia, azon belül az adatanalitika és a szemantikai modellezés terén felhalmozott szakértelmére épül. A próbaüzem során a klinikai szakemberek az alapdiagnózis, a komoribiditás, a potenciáIis öngyilkossági kockázat, a kábítószerrel és alkohollal való visszaélés kérdéseivel, és a betegek egészségügyi rendszer igénybevételével kapcsolatos előtörténetével foglalkoztak. A Fujitsu rendszere rendkívül nagy pontosságot ért el a kockázatértékelésben, és felgyorsította illetve szisztematikusabbá tette a fontos klinikai adatok ellenőrzését és a fennálló klinikai problémák azonosítását. Több mint 85%-os pontossággal azonosította az öngyilkosság és a kábítószerrel való visszaélés kockázatát. 

 

Dr. Julio Mayol, a San Carlos klinikai kórház orvosi és innovációs vezérigazgató-helyettese szerint a Fujitsu egészségügyi API-ja forradalmasíthatja a klinika döntéshozatal folyamatát. „A Fujitsuval közösen végrehajtott projekt eredményeként kézzelfogható értékhez jutottunk, jelenleg pedig azon dolgozunk, hogy a megoldást skálázva és kiterjesztve, még több pszichiáter számára tegyük elérhetővé a rendszer képességeit a kórházban. A megfelelő kezelés előírásához fontos, hogy a klinikai szakemberek tisztában legyenek az egyes betegek egészségügyi kockázataival. Ehhez figyelembe kell venniük a beteg egészségügyi előtörténetét, jelenlegi helyzetét, amihez átfogó egészségügyi kockázat- és diagnózisértékelésre van szükség. Ezt a kritikus tevékenységet több mint 250 ezer klinikai orvos végzi naponta Spanyolországban. A különböző részlegektől – pl. az ügyeletről, a kórházi fekvőbeteg-osztályokról és a pszichiátriai részlegről – származó adatok integrálásának képessége például azonnal teljes képet ad a betegről. Ráadásul a korábban jellemző órák helyett másodperceken belül, így az amúgy is túlterhelt orvosoknak több idejük jut a tényleges gyógyító tevékenységre.” 

 

A nyílt innováció és a „co-creation” alapvető szerepet játszanak a Fujitsu azon célkitűzésében, hogy fejlett analitika alkalmazásával valóban integrált egészségügyi megoldást hozzon létre. „A San Carlos Klinikai Kórházzal folytatott együttműködés révén felgyorsíthattuk az innovációs folyamatokat, fontos eredményeket érhettünk el, és sokkal gyorsabban és eredményesebben meg tudtunk oldani valós problémákat, A próbaüzem sikere kulcsszerepet játszott az új egészségügyi API kidolgozásában, bemutatva, hogyan lehet a K+F és innovációs folyamatot rövid időn belül kézzelfogható üzleti megoldássá alakítani. Tovább dolgozunk az egészségügyi API technológiájának tökéletesítésén, hogy igazoljuk, fejlett AI-szakértelmünket a társadalom javára váló, korszerű megoldásokban lehet hasznosítani” – nyilatkozta Dr. Tsuneo Nakata, a Fujitsu Laboratories of Europe vezérigazgatója.

 

 

Ábra: A Fujitsu klinikai döntéshozatalt támogató eszköze – jellemző workflow a San Carlos Klinikai Kórházból

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05