Az emberek személyes áldozatokat hoznának a vásárlási kedvezményekért

forrás: Prím Online, 2016. november 25. 16:02

Akár még személyes áldozatokat is hoznánk, ha elég nagy vásárlási kedvezménnyel kecsegtetnek – derült ki egy kutatásból. Alvást, sportot és az étkezést is kihagynánk, hogy jelentősen olcsóbban szerezhessünk meg egy-egy műszaki cikket. Családi eseményt, munkát, illetve baráti találkozót azonban már nem halasztanánk el. Emellett kiderült az is, hogy inkább az év második feléhez kötjük a műszaki cikkek vásárlását. 

A Black Friday kedvezménynap alkalmából készített reprezentatív kutatást a Media Markt és az NRC Marketingkutató. A felmérésben azt vizsgálták, hogy miről mondanának le a vásárlók a komoly kedvezményekért, illetve, hogy mennyire tartják jó alkalomnak az eseményt műszaki cikkek vásárlására.

 

Bár a Black Friday típusú kedvezménynapok jelentősége egyre növekszik hazánkban is, a külföldön gyakori viselkedéstípusok (hisztéria, áruházak megrohamozása, szabadság kivétele) még nem figyelhetőek meg itthon.  Ugyanakkor Magyarországon is lemondana a felnőtt korú internetezők fele valamilyen napi feladatáról, hogy a Fekete Pénteken vásárolhasson. A válaszadók közel harmada (29%) aludna kevesebbet, ötöde (22%) sportról, közel ötöde (18%) pedig étkezésről is lemondana. Azonban családi eseményt mindössze 7% halasztana el, munkából csak a válaszadók egytizede lógna, de szabadnapot is csak a válaszadók 14%-a venne ki a nagy kedvezményekért.

Ezekről a dolgokról mondanának le az emberek

 

Akik hallottak már a Black Friday-ről, azok legtöbbjét (61%) az zavarja a legjobban, ha az általuk megvásárolni kívánt terméket nem találják meg akciósan. Emellett majdnem ugyanennyi válaszadót zavarnak a hosszú sorok a kasszáknál, valamint a nagy tömeg is. Mindemellett szintén sokan érzik úgy, hogy egyes áruházakban csak az olcsóbb termékeket adják nagy kedvezménnyel.

Idegesítő tényezők

 

„A bosszúságok jó része megelőzhető” – vallja Szánthó Balázs, a Media Markt Árkád ügyvezető igazgatója. „Mi mindig a hivatalos, magyar beszállítóktól beszerzett készlettel indulunk a nagy kedvezménnyel kínált cikkeinkből, amelyek között nagyobb árú termékek is elérhetőek, de a tartalékok nálunk sem végtelenek.  A nagyon jó árak, valamint a termékekre elérhető gyártói garancia következtében előfordulhat: délutánra már az utolsó darab is gazdára talált. Ezért azt tanácsoljuk, hogy jó előre nézzék ki a megvásárolni kívánt termékeket, s jöjjenek korán, hogy ne maradjanak le. Idén ráadásul Facebook oldalunkon megkérdeztük a vásárlókat, hogy melyik terméket vásárolnák meg nagy kedvezménnyel, és ezek közül többet (például kávéfőzőt, porszívót, fejhallgatót, hűtőt, mobiltelefont, mosogatógépeket) is beemeltünk az akciós körbe. Ezen kívül rengeteg terméket fogunk még akciós áron kínálni a Black Friday napján, ezért nálunk minden bizonnyal mindenki talál számára vonzó ajánlatot.” – tette hozzá Szánthó Balázs.

 

Inkább az év második feléhez, karácsonyhoz, illetve a Black Friday eseményhez kötik a legtöbben műszaki cikkek vásárlását. Arra a kérdésre ugyanis, hogy az egyes akciós időszakokhoz mennyire illik a műszaki cikkek vásárlása a válaszadók túlnyomó többsége az előbbi kettőt, illetve a ballagást és az iskolakezdést említette. A Valentin nap, az anyák napja, a nőnap és a húsvét igen alacsony százalékokat ért el. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09