Mi az a szex? Ha lefeküdtünk, akkor járunk?

Elstartolt a Yelon, a kamaszoknak szóló szexedukációs weboldal és alkalmazás

forrás: Prím Online, 2017. február 2. 09:50

Elindult a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni. 

Az anonim chaten a fiatalok névtelenül tehetik fel kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől. A yelon.hu/szuloknek oldalon a felnőttek, tanárok, családtagok találnak tabumentes, tényszerű válaszokat a szexuális nevelés kényes kérdéseire. A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány projektje, és a Telenor támogatásával jöhetett létre.

 

Az elmúlt 10 évben született gyerekek már az anyaméhben elkezdik az online életet, amikor a szüleik az ultrahangképet kiposztolják a közösségi médiában. Az első internetes élményre pedig már 2 éves koruk előtt sor kerül online mesenézés, zenehallgatás, telefonálás formájában. Számukra maguktól értetődő, hogy a fenti kérdésekre a választ az interneten keresik. Az iskolai felvilágosító órák a gyerekek harmada számára „túl későn” történnek, ezzel szemben az európai statisztikák szerint a 7–10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a pornó. A gyerekek természetes módon érdeklődnek a saját és a másik teste iránt, de megfelelő információforrás hiányában tudásvágyuk veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket.

 

 

Te kinek tetted fel ezeket a kérdéseket kamaszkorodban?

  • Mi az a szex?
  • Ha sokat borotválkozom, sűrűbb lesz a szakállam?
  • Az osztálytársam már használ dezodort, nekem is kellene?
  • 14 éves vagyok, és még nem jött meg. Akkor már soha nem is fog?
  • Hogy mondjam meg a szüleimnek, hogy a barátomnál szeretnék aludni?
  • Még mindig szeretem. Mit csináljak?

 

Ott szerezhetnek megbízható információt a fiatalok, ahol amúgy is idejüket töltik

A Telenor egy közelmúltban végzett felmérése szerint a 6–15 éves gyerekek 87%-a rendelkezik valamilyen mobiltelefonnal, több mint háromnegyedük (83%) zsebében pedig már internetezésre is alkalmas okostelefon lapul. Ez hatalmas lehetőség a fiatalok számára, hogy az őket érdeklő témákban információhoz jussanak, ugyanakkor sokszor nehéz megítélni egy információforrás hitelességét. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány csapatát alkotó, gyermekjogban és gyermekvédelemben komoly múlttal rendelkező szakemberek már kezdeti lépésektől fiatalok bevonásával fejlesztették ki a 10–18 éves korosztályt célzó online szexedukációs felületet, a yelon.hu-t és a Yelon okostelefon-alkalmazást. A yelon.hu/szuloknek oldal a szülőket, pedagógusokat, gondozókat, felelős felnőtteket szólítja meg a szexuális felvilágosítás és nevelés mindazon kényes kérdésével kapcsolatban, amelyekre sokszor nehezen találnak tabumentes és tényszerű válaszokat. A 2016 novemberében indult, sikeres kísérleti időszakot követően most szélesebb közönség felé nyit a program.

 

„A szolgáltatással a gyerekek az ország bármely pontján életkoruknak megfelelő, hiteles információhoz juthatnak az őket legjobban érdeklő témákról, a testi változástól a párkapcsolati kérdéseken át a pornóig. Az oldal eddig tesztüzemmódban működött, de 2017 februárjától hetente frissülő új tartalmakkal és meghatározott napokon anonim chatszolgáltatással várjuk a tizenéveseket, akiknek kérdéseire az Alapítvány képzett felnőtt önkéntesei válaszolnak.” – mondta dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője.

 

 

„A fiataloknak már természetes, hogy szinte bárhol elérhetik az internetet, és az okoseszközök is a mindennapjaik részévé váltak. Több kezdeményezésünkkel is támogatjuk a jövő generáció digitális képességinek fejlődését, illetve segítjük őket a tudatos internetezésben, a hiteles információszerzésben. Ezért is volt egyértelmű, hogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon projektje mögé állunk, amiben az alapítvány szakembereinek kiemelkedő szakmai háttere a mobiltechnológiával társul – és a fiatalok profitálhatnak belőle.” – emelte ki Banovic Aleksandra, a Telenor lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

A kísérleti időszak eredményei ígéretesek

A novemberi indulás óta az oldalt 7000-en keresték fel, és 25 alkalom keretében több mint 400-an használták a chatet, amiben jelenleg 20 képzett chatügyelő dolgozik. A Yelon ítélkezés nélkül kezel sokszor tabunak számító témákat. A remények szerint a tizenévesek a honlap, illetve az alkalmazás használatával és a chaten testükről, érzéseikről, szexualitásokról feltett kérdéseikkel rövid idő alatt igazolják majd ennek az online szolgáltatásnak a létjogosultságát.

 

A Yelon alkalmazás letölthető:

Apple App Store: http://bit.ly/Yelon-App-Store

Google Play: http://bit.ly/Yelon-Google-Play

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38