A mobilkommunikáció jövője

A Samsung új lehetőségeket mutat be az idei MWC-n

forrás: Prím Online, 2017. február 24. 10:13

A Samsung a 2017-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress, MWC) bemutatja legújabb hálózati megoldásait, így 5G-s fejlesztéseit is, ezáltal bepillantást enged a mobilkommunikáció lehetőségekkel teli jövőjébe. 

Az új megoldások kiválóan szemléltetik a Samsung 5G-vel kapcsolatos átfogó jövőképét és a felhőalapú, végpontok közötti termékportfóliót, a hálózatvirtualizációtól kezdve az E2E-folyamatok leírásán és a házon belüli és épületek közötti megoldásokon át az 5G-ig.

 

„Egyre nagyobb igény mutatkozik az új, idáig nem alkalmazott kommunikációs lehetőségek iránt, ezért az iparág napjainkban számos drámai változáson megy keresztül. A Samsung ezen folyamatok fő hajtóerejének azonosítása és a legújabb megoldások bevezetése révén igyekszik a lehető legmagasabb szintre emelni a vásárlók elégedettségét” – mondta el Youngky Kim, a Samsung Electronics Hálózati üzletágának igazgatója és vezetője. – „A Samsung innovatív törekvése az 5G-korszakban sem lankad, továbbra is azon dolgozunk, hogy a mindennapi feladatok könnyebbé, egyszerűbbé és automatikussá váljanak, ezáltal az emberek élete még gazdagabb legyen.”

 

5G-megoldások

A 2017. évi MWC-n a Samsung bemutatja legújabb fejlesztéseit az 5G-megoldások terén a milliméteres hullámspektrumú (mmWave) sávban és a 6 GHz alatti spektrumban egyaránt. Az mmWave 5G rögzített, vezeték nélküli hozzáférés (Fixed Wireless Access, FWA) élő bemutatóján az 5G FWA házba érkező 4 Gbps maximális adatátvitelnek lehetünk tanúi. Az 5G FWA megváltoztatja a globális szélessávú piacot, és felgyorsítja a mobil 5G-korszak eljövetelét.

 

A Samsung élő videoelemzést is tervez az 5G felhasználásával, amely során nagy mennyiségű videoinformációt gyűjtenek valós időben, és elemeznek ki késés nélkül a Mobile Edge felhőben. A „big data” egyre inkább globális fogalom: az ilyen jellegű videoelemzések olyan területeken használhatók fel, mint például a bűnmegelőzés, a bevásárlóközpontok logisztikai menedzsmentje vagy a fogyasztói vásárlási szokások elemzése.

 

Hálózatvirtualizáció

Mivel a virtualizáció kiemelt jelentőségű az 5G-korszakban, a hatékony, rugalmas és gyors hálózatműködés kulcsfontosságúvá vált a szolgáltatók számára az új üzleti modellek és alkalmazások bevezetésekor. Az idei MWC-n a Samsung a végpontok közötti folyamatot leíró automatizált eszköze mellett bemutatja virtualizált rádióhálózatát (radio access network, RAN) is, amelyet egységes, a hagyományos 4G-t és az 5G-t integráló RAN-né fejleszt. A felhő alapú hálózat particionálásán keresztül a legújabb szolgáltatások és alkalmazások átvétele és üzemeltetése még egyszerűbbé válik a beépített mesterséges intelligencia (AI), például a „big data” elemzőeszközök és a videó IoT platform révén.

 

Hálózati kapacitással kapcsolatos megoldások

Az MWC-n bemutatkoznak a Samsung professzionális megoldásai is, amelyeket kifejezetten azért fejlesztettek, hogy a mobil adatforgalom növekedésével párhuzamosan javítsák a felhasználói élményt.

 

A VoLTE minőségellenőrzés és -elemzés (VoLTE Quality Monitoring & Analysis, VoMA) és a CognitiV adatforgalom-ellenőrzés és -elemzés (CognitiV Data Traffic Monitoring & Analysis, DMA) célja az egyes felhasználók mobiladat-szolgáltatási minőségének automatikus felügyelete és optimalizálása. A cellákban előforduló rendellenességek vagy forgalomtorlódások észlelése révén mindegyik felhasználó kiváló minőségű szolgáltatást élvezhet. Mindezt a Samsung „big datát” elemző eszközei teszik lehetővé úgy, hogy automatizálják a teljes folyamatot.

 

A Samsung ezenkívül az LTE-Advance Pro technológiákat 3 vivőjelen összesítve, a 4x4 MIMO és 256QAM technológiákat, valamint 5 vivőjel összesítésével okostelefon típusú eszközöket használva élőben demonstrálja az 1 Gbps-os sebességet.

 

Házon belüli és épületek közti megoldások

Mivel a rendkívül magával ragadó multimédiás szolgáltatások fontos bevételi forrást jelentenek, az iparág vezetői folyamatosan keresik a módokat arra, hogy miként lehet támogatni a jelentős adatforgalmat az olyan technológiákkal, mint a License Assisted Access (LAA), a Shared Spectrum (pl. CBRS), a MulteFire vagy a WiFi AP. Az idei MWC-n a Samsung a mikrocellás megoldások és WiFi AP-k teljes skáláját mutatja be, amelyek a szolgáltató típusától függetlenül további sávszélességet biztosítanak minden háztartásnak és helyszínnek, legyen szó telekommunikációs szolgáltatóról, kábelszolgáltatóról vagy független szolgáltatóról. A Samsung felhőalapú megoldásaihoz kapcsolódva az automatikus szolgáltatásfrissítés és a „big data” elemzésén alapuló optimalizálás, valamint az Open API-ra épülő vertikális alkalmazásbővítmények is lehetségesek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05