Rekord mennyiségű állásra lehet jelentkezni, de még mindig kell az önéletrajz

forrás: Prím Online, 2017. április 12. 08:51

Több mint 33 ezer új állást hirdettek meg a cégek a legnagyobb állásoldalon 2017 első negyedévében. Sok esetben a munkaerőhiány miatt csökkentek a jelöltekkel szembeni elvárások is. 

Ettől függetlenül a cégvezetők és HR szakemberek döntő többsége változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy lássa a fehérgalléros pozícióra jelentkező jelölt önéletrajzát. A kékgalléros álláshirdetések többségében is elvárás a CV, de egyre több helyen elfogadják már az egyszerűbb, adatlapos jelentkezést is.

 

Közel 6 ezer cég, több mint 33 ezer új pozíciót hirdetett meg online a profession.hu felületén 2017 első három hónapjában. Az oldal 15 éves működésének legmagasabb számai a teljes online álláspiac szempontjából is mérvadóak. A legtöbb hirdetésben szakmunkára, vagy valamilyen fizikai munkára keresnek dolgozókat a cégek, ezt követi a gyártás/termelés és az értékesítés/kereskedelem kategóriája. A jelentkezők is leginkább a szakmunkákat keresik, de ezt az adminisztrációs, asszisztensi munkák követik, ahol sokkal jelentősebb túljelentkezéssel kell számolni.

 

Sok helyen még tapasztalat sem kell

Soha nem volt még ilyen a magas azoknak a meghirdetett pozícióknak a száma, ahol semmilyen tapasztalatot nem várnak el a jelentkezőktől. Az első negyedévben több mint 10 ezer ilyen állást hirdettek meg csak a vezető álláskereső oldalon a cégek. A leggyakoribb elvárás egyébként az 1 és 3 év közötti munkatapasztalat, január és március között 14 ezer ilyen pozíció nyílt meg. A jelentkezéseknél már más az arány, itt a legtöbben úgy pályáznak, hogy még 1 éves tapasztalattal sem rendelkeznek.

 

Még mindig a könyvelő és a fejlesztő a legkeresettebb

Konkrét pozíciókat tekintve kimozdíthatatlan a meghirdetett állások csúcsáról a könyvelő és a fejlesztő pozíció. Ezek esetében egy középfokú nyelvvizsgával is számos lehetőség közül választhatnak a munkavállalók. Összességében a cégek legnehezebben most is a programozói és a villamosmérnöki állásokra találtak legnehezebben szakembereket. Legtöbben ezzel szemben az adminisztrátort, eladót, asszisztenst és területi képviselőt kereső hirdetésekre adták be a jelentkezésüket.

 

Még mindig kell az önéletrajz

A profession.hu áprilisban 200 cégvezetőt és HR szakembert kérdezett meg arról, hogy mennyire találják még fontosnak az önéletrajzot. A fehérgalléros állások esetén 10-ből 9-en ragaszkodnak hozzá, 88 százalékuk kifejezetten ez alapján választja ki, hogy kit hív be interjúra. A kékgalléros álláshirdetések esetében nincs feltétlen minden munkakörhöz szükség részletes információkra a munkavállalókról, ezért a munkaadók már 49 %-a nem minden esetben vár önéletrajzot egy pozíció kiírásakor. Ezen igények kielégítésére a leginkább az egyszerűségre törekvő, elsősorban szakmunkát vagy a fizikai munkákat kínáló mobilalkalmazások nyújtanak megoldást, mint például a már több mint 50 ezres letöltésnél járó Mobil Munka.

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05